Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kada dėl kosulio reikėtų kreiptis į gydymo įstaigą?

Kosulys dažniausiai nėra pavojingas. Įprasčiausia jo priežastis – virusinė kvėpavimo takų infekcija, paprastai gydoma tik simptomiškai. Vis dėlto kai kada kosulys gali būti rimtos ligos ženklas ir signalas, kad jau būtina nedelsiant kreiptis į gydymo įstaigą. Koks kosulys turėtų priversti sunerimti ir kokios galimos sunkaus, ilgalaikio ir negydomo kosulio pasekmės?
Serganti moteris
Serganti moteris / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Sveikata Kosulys

Kas yra kosulys?

Kosulys – vienas svarbiausių apsauginių refleksų, padedančių kvėpavimo takams išsivalyti nuo kenksmingų dalelių, dulkių, virusų, bakterijų ir kitų svetimkūnių. Kosulys nėra liga. Įprastai tai ligos simptomas. Kosulys gali būti labai įvairus. Skiriasi jo trukmė, pobūdis, produktyvumas, o kartu su juo gali pasireikšti ir kitų simptomų, padedančių tiksliai diagnozuoti tikrąją kosulio priežastį.

Kaip gydyti kosulį?

Daugeliu atvejų ūminį kosulį galima išsigydyti savarankiškai, tačiau jo slopinti nereikėtų, nes tai – apsauginis organizmo mechanizmas. Tinkamiausios priemonės yra žolelių arbatos, gausus skysčių vartojimas, poilsis, krūtinės tepimas specialiais tepalais ir akylus būklės stebėjimas.

Drėgno kosulio metu susidarančių skreplių skystinimui tinkamas acetilcisteinas, tradiciniai augaliniai preparatai, ambroksolio hidrochloridas, kuris ypatingai veiksmingai skystina tirštas kvėpavimo takuose susidariusias gleives (pavyzdžiui, Flavamed). Dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai.

Kada dėl kosulio būtina kreiptis į gydymo įstaigą?

Jei pacientas pastebi, kad kosulys gana sunkus ir užsitęsęs, tuomet geriau nedelsti ir kreiptis į gydymo įstaigą. Gydytojas padeda nustatyti kosulio priežastį ir gydyti būtent ją, o ne tik kosulį. Įsisenėjusį kosulį ne tik sunkiau gydyti, bet gali būti kur kas sudėtingiau atrasti tikrąją jo priežastį. Be to, jau gali būti atsiradę tam tikrų komplikacijų, pavyzdžiui, galvos ar krūtinės skausmų. Ypatingai daug atidumo reikėtų tiems, kurie skundžiasi užsitęsusiu kosuliu ir tiems, kurie:

  • Kenčia nuo lėtinių kvėpavimo takų ir plaučių ligų bei kitų lėtinių susirgimų;
  • Kosėja ilgiau kaip tris savaites (tai reiškia, kad ūminis kosulys jau tapo užsitęsusiu, o dar ilgiau laukiant gali tapti ir lėtiniu);
  • Jaučia sunkumus kvėpuojant, kenčia nuo oro trūkumo, švokštimo ir kitų garsų, girdimų krūtinės srityje;
  • Atkosėja pūliais, krauju, rudos spalvos skrepliais;
  • Jaučia greitai sunkėjančio kosulio pasekmes – tai gali būti plaučio uždegimo požymis;
  • Kenčia nuo blogėjančios bendrosios būklės;
  • Jaučia silpnumą, odos spalvos pasikeitimus (ji pradeda mėlynuoti), dusulį, fizinio pajėgumo mažėjimą, svorio kritimą.

Ypač daug atidumo reikia vaikams. Jei vaikas dar nesulaukęs 3 metų amžiaus, geriau pasikonsultuoti bet kokiu atveju.

Kuo pavojingas užsitęsęs kosulys?

Užsitęsęs (trunkantis 3-8 savaites) ir lėtinis (trunkantis ilgiau nei 8 savaites) kosulys ne tik prastina gyvenimo kokybę, bet gali sukelti ir šiuos negalavimus:

  • Pilvo sienos skausmą;
  • Krūtinės ląstos skausmą;
  • Galvos skausmą;
  • Bendrą silpnumą ir nuovargį;
  • Nerimą ir miego sutrikimus;
  • Vėmimą ir pykinimą bei kitus virškinimo sutrikimus, atsirandančius nuo dažno kosulio;
  • Šlapimo nelaikymą;
  • Psichologinius sunkumus, viešumo baimę ir užsisklendimą savyje.

Sudėtingesniais atvejais gali lūžti šonkauliai. Apskritai, sunkus ir nevaldomas kosulys gali tapti ne tik fizinių, bet ir emocinių kančių priežastimi. Daug kosėjantis ir kosulio nevaldantis asmuo gali jaustis socialiai atskirtas nuo visuomenės. Jam gėda dažnai ir sunkiai kosėti, be to, aplinkiniai gali pradėti jo vengti dėl baimės užsikrėsti. Todėl būtina gydyti kosulį sukėlusią priežastį ir gerinti ne tik paciento savijautą, bet ir jo gyvenimo kokybę, taip mažinant infekcinių ligų plitimo tikimybę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius