-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kada kiaušiniai gali padėti, o kada pakenkti sveikatai

Kiaušinių reikėtų vartoti mažiau tiems, kas serga cukriniu diabetu ar turi bėdų, susijusių su cholesterolio kiekiu kraujyje, sako dietologė Eglė Kliukaitė. Tačiau sveikiems žmonėms, anot dietologės, kiaušiniai yra vienas iš geriausių baltymų, vitaminų ir mineralinių medžiagų šaltinių.
Panevėžio turguje – Velykinės nuotaikos
Panevėžio turguje – Velykinės nuotaikos / Tomo Markelevičiaus nuotr.

„Kiaušinio baltymas yra aukštos maistinės vertės. Pagal amino rūgščių kiekį bei įvairovę jis prilyginamas mėsos ir žuvies baltymams. Tiek vištų kiaušinių, tiek putpelių, tiek žąsų ar stručio kiaušinių sudėtis iš tiesų labai panaši. Be abejo, yra tam tikrų niuansų, bet iš esmės – panaši“, – aiškina E.Kliukaitė.

Iš kiaušinių pagal sudėtį būtų galima išskirti nebent putpelių kiaušinius, kuriuose gausu geležies. Dietologė šiuos kiaušinius taip pat rekomenduoja alergiją vištų kiaušiniams turintiems žmonės. Anot E.Kliukaitės, šiuose kiaušiniuose yra baltymas, slopinantis alergines reakcijas.

„Putpelių kiaušiniai yra išskirtini ir tuo, kad juos galima valgyti su lukštu, kuriame yra naudingų medžiagų, ypač kalcio. Praturtinsime organizmą šiuo mineralu“, – tvirtina specialistė.

„Naujausi tyrimai parodė, kad valgant po vieną kiaušinį per dieną sveikiems asmenims nedidėja širdies ligų rizika“, – nurodo dietologė.

Ji pripažįsta, kad visų kiaušinių trynyje yra blogojo cholesterolio, bet atkreipia dėmesį, kad taip pat gausu naudingų ir netgi mūsų sveikatai būtinų medžiagų. Kai kurios jų labai svarbios regėjimo funkcijai palaikyti, todėl, ekspertės teigimu, reguliariai valgyti kiaušinius aktualu vyresnio amžiaus žmonėms.

„Be abejo, kiaušinyje yra cholesterolio. Nuomonė dėl cholesterolio ir kiaušinio vartojimo ilgą laiką buvo tokia – reikėtų privengti tokio maisto. Tačiau naujausi tyrimai parodė, kad valgant po vieną kiaušinį per dieną sveikiems asmenims nedidėja širdies ligų rizika“, – nurodo dietologė.

E.Kliukaitė pabrėžia, kad trynyje vis dėlto cholesterolio yra daug, todėl dažnas jo vartojimas gali turėti nedidelės įtakos cholesterolio kiekiui kraujyje. Atidesni turėtų būti sergantys cukriniu diabetu. Pasak dietologės, jie per savaitę turėtų valgyti ne daugiau kaip du tris kiaušinius. Žmonėms, sunkiai kontroliuojantiems savo cholesterolio kiekį, specialistė pataria būti atsargiems valgant kiaušinio trynį ir rinktis patiekalus tik su kiaušinio baltymu.

„Nereikėtų pamiršti, kad kiaušinyje yra kitų svarbių mūsų organizmui medžiagų, tokių, kaip baltymai, vitaminai B12, D, riboflavinas, folio rūgštis. Jos gali sumažinti širdies ligų riziką. Saikingai valgomas kiaušinis, pavyzdžiui, vienas per dieną, sveikiems žmonėms gali būti vienas iš sveikos mitybos produktų“, – tvirtina E.Kliukaitė.

Ji taip pat pabrėžia, kad nereikia manyti, jog iš visų velykinių vaišių stalo patiekalų tik kiaušinis turi cholesterolio. Dietologės teigimu, jo gausu riebiuose pieno produktuose: piene, grietinėje, svieste. Taip pat – įvairiuose riebaluose, taukuose, riebioje mėsoje, paukštienos odelėje ir su kiaušiniais dažniausiai valgomame majoneze.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius