Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kada mėlynės praneša apie ligas?

Liaudyje mėlynėmis vadinamos hematomos – smulkiųjų kraujagyslių kraujo išsiliejimas į minkštuosius audinius – mūsų odą nuspalvina itin dažnai, vos tik kur nors susitrenkus.
Mėlynė
Mėlynė / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Mėlynės Gydymas

Jei atsiradusios mėlynės priežastis tikrai yra tik sumušimas, labai jaudintis nereikia, o nemalonūs pojūčiai greičiau pranyks atlikus vos keletą žingsnių. Tačiau itin dažnas hematomų atsiradimas be rimtos priežasties arba ilgai nepranykstančios mėlynės gali signalizuoti ir apie rimtų ligų atsiradimą, teigiama pranešime žiniasklaidai.

„Eurovaistinės“ vaistininkė Rasa Keraitė nurodo, jog jei jau teko nestipriai susimušti ir, panašu, kad apie sumušimą kelias dienas bylos dar ir mėlynė, sutrenktą vietą reikėtų pradėti gydyti šalčio procedūromis, o skausmui aprimus gali padėti ir šilumos terapija.

„Pirmąsias valandas ant sutrenktos vietos dedami šalti kompresai siaurina kraujagysles ir slopina skausmą. Praėjus dviem paroms po sumušimo galima pradėti šilumos procedūras, jos suaktyvina kraujo cirkuliaciją ir padeda greičiau panaikinti kraujosruvas“, – teigia farmacininkė.

Pasak R.Keraitės, tiek šiltus, tiek šaltus kompresus reikia laikyti po keliolika minučių ir daryti pertraukas, kad nepakenktume sumuštai vietai ir aplink ją esančiai odai. Jeigu kūnas nėra pažeistas nubrozdinimais, skaudančią vietą gali nuraminti medetkų, arnikų tepalai.

Praneša apie ligas

Tačiau ilgai nepranykstančių ar be priežasties atsiradusių hematomų, pasak R.Keraitės, nereikėtų ignoruoti ar gydyti tik tepalais. Jos gali pranešti apie rimtas vidaus organų ar kraujo ligas, vitaminų trūkumą, todėl labai svarbu pasitikrinti.

„Kraujosruvos gali atsirasti sergant kepenų ligomis, tai gali būti cukrinio diabeto ar hormonų sutrikimų požymis. Per kelias savaites nepranykstanti kraujosruva gali reikšti infekciją“, – sako farmacininkė.

Dėl kepenų ligų atsiradusioms hematomoms būdinga tai, jog jos būna gana didelės ir išblunka gerokai lėčiau nei įprastos mėlynės. Reikėtų atkreipti dėmesį į tai, ar nevartojami kraują skystinantys preparatai – jie taip pat gali sukelti kraujosruvų atsiradimą.

Į pagalbą – vitaminas C

Farmacininkės teigimu, norint išvengti nemalonių darinių ant kūno, svarbu stiprinti organizmą ir kraujagyslių sieneles, propaguoti sveiką gyvenimo būdą, vartoti vitaminus.

„Sustiprinti kraujagyslių sieneles padeda vitaminas C. Naudingi ne tik vaistinėje įsigyti vitaminai, reikalingų medžiagų suteikia ir švieži vaisiai, ypač patartina valgyti citrusus, juoduosius serbentus, naudingi erškėtuogių, petražolių lapeliai“, – išvardina R.Keraitė.

Vaistininkė priduria, kad nepamainomas pagalbininkas yra ir kasdienis rūpinimasis savo sveikata, judėjimas – reikia daug vaikščioti gryname ore, maudytis kontrastiniame duše.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius