Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
02 01

Kai nutukimas paguldo ant operacinio stalo: kaip atliekamos operacijos ir dėl ko perspėja chirurgas

Žmonės, kovojantys su nutukimu, vis dažniau praveria chirurgų kabineto duris. Blogiausia, kad tai daro ne tik, kaip dažnai manome, dėl estetinių sumetimų ar gyvenimo diskomforto. Pilvo chirurgas medicinos mokslų daktaras Donatas Danys pabrėžia, kad kartu su nutukimu dažnai „atkeliauja“ ir kitos ligos ar visos jų puokštės, kada žmogus pasirinkimo jau mažai teturi – nuo diabeto, insulto, depresijos, kepenų suriebėjimo iki vaisingumo ir miego problemų. Ar dažnai tenka nutukimą gydyti operaciniu būdu ir kaip tai atliekama?
Nutukimas
Nutukimas / Shutterstock nuotr.

– Dažniausiai turbūt žmonės apie nutukimą ima galvoti estetiniais sumetimais. Su juo tvarkomasi įvairiais būdais, sportas, mityba, o kada mes jau imame kalbėti apie operacinį gydymą. Kada jau ženklas, kad nepadės kiti būdai?

Chirurgo konsultacijų kabineto duris praveria ne tik su nutukimu kovojantys pacientai, bet ir nedidelį antsvorį turintys. Svarbu suprasti, kad chirurginis gydymas taikomas tiems, kurie metų metais kovoja su per dideliu svoriu, kovoja jau su nutukimo komplikacijomis.

Vienas iš kriterijų, nutukimui įvertinti yra kūno masės indeksas (KMI), tai santykis svorio padalinto iš ūgio kvadratu. Kai KMI vertė siekia 30 ir daugiau, tai būklė jau vadinama nutukimu, dažniausiai nutukimo chirurginis gydymas taikomas, kai yra II ar III laipsnio nutukimas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./15min studijoje – pilvo chirurgas Donatas Danys
Luko Balandžio / 15min nuotr./15min studijoje – pilvo chirurgas Donatas Danys

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius