-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 07 26

Kai trenkia žaibas: kodėl negalima judėti ir reikia saugoti akis bei ausis

Mokslininkų teigimu, tikimybė būti nutrenktam žaibo yra gana didelė – 1 iš 3 tūkst. Taigi, kasmet Lietuvoje žaibas paliečia bent keletą žmonių. Nors dauguma jų išgyvena, didesnes ar mažesnes pasekmes gali jausti visą likusį gyvenimą. Koks yra žaibo poveikis ir kokiose vietose užklumpa dažniausiai? Apie visa tai anksčiau portale 15MIN yra pasakojusi klimatologė. Pateikiame šios aktualios informacijos santrauką.
Žaibas Vilniuje
Žaibas Vilniuje / 15min.lt/V.Miškinio nuotr.

Liaudyje paplitęs mitas – įkasti žmogų į žemę

Pasak Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Klimatologijos skyriaus vyresnioji meteorologės Viktorijos Mačiulytės, klimatologiniu požiūriu išlydžiai vyksta šiltuoju metų laiku, kai atmosferoje yra daug šilumos, drėgmės ir daug energijos, kuri turi būti iškrauta. Kitaip tariant, žaibų išlydžiai įvyksta dėl debesų, kurie įelektrinti priešingo ženklo krūviais, trinties.

Pagal standartinę klimato normą daugiausiai Lietuvoje žaibuoja liepos mėnesį – vidutiniškai apie penkis kartus. Tiesa, šių metų liepa buvo vėsesnė, todėl ir žaibų sulaukėme mažiau. Paprastai žaibuojama, kai audros atkeliauja iš Pietų, o tai reiškia, kad jos yra šiltos, prisotintos drėgmės ir turi daug energijos.

„Mano aplinkoje yra žmogus, kuris buvo nutrenktas žaibo du ar tris kartus. Ir jis išgyveno. Vienu atveju jį išgelbėjo tai, kad jis buvo su guminiais batais. Tiesa, po šio įvykio ligoninėje jis gulėjo kelias savaites.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius