Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip 2,5 valandos per savaitę gali prailginti jūsų gyvenimo trukmę?

Mokslininkai mums siūlo ne vieną būdą, kaip ilgiau gyventi. Tai ir sveika mityba, ir žalingų įpročių atsisakymas, ir fizinė veikla.
Ėjimas teikia daug naudos, laimės – irgi
Ėjimas teikia daug naudos, laimės – irgi / Vida Press nuotr.

O pasirodo tam, kad ilgiau gyventume, sumažintume širdies ligų ir priešlaikinės mirties riziką, visai nebūtina valandų valandas prakaituoti sporto salėje, rašoma lifehacker.ru.

Kanados mokslininkai nuo 2003 iki 2010-ųjų metų atliko didžiulį tyrimą apie judėjimo naudą. Septynerius metus tyrėjai rinko medžiagą apie fizinį aktyvumą, širdies ir kraujagyslių ligas, bendrus mirtingumo rodmenis.

Pasirodė, kad žmonės, kurie buvo fiziškai aktyvūs mažiausiai 150 minučių per savaitę, buvo sveikesni už tuos, kurie sportavo ar judėjo mažiau. Judantys žmonės patiria mažesnę infarkto, insulto, širdies ir kraujagyslių ligų riziką, taip pat jų mirties rodmenys dėl kitų priežasčių buvo mažesni.

Štai dar daugiau statistikos – pustrečios valandos sporto per savaitę net 28 proc. sumažina priešlaikinės mirties, 20 proc. širdies ligų riziką. Tyrimo autorius Scottas Learas sako, kad nėra reikšmės, kokia fizine veikla užsiimsite – tai gali būti tiek darbas lauke, tiek mankšta sporto salėje, tiek fiziškai aktyvūs pasivaikščiojimai.

Kodėl sėdėjimas kenksmingas ir kaip daugiau judėti?

Nepaisant to, kad judėjimas mums būtinas, žmonės juda vis mažiau ir mažiau, o štai ligos, susijusios su judėjimo stoka, užpuola vis anksčiau. Pasak tyrimų, 2015-aisiais metais dėl antsvorio sukeltų ligų mirė net 4000000 žmonių. Sėdėjimas vadinamas naujuoju rūkymu ir yra daugelio ligų bei prastos savijautos priežastimi.

Judėti galite net tada, kai manote neturį laiko ar negalite skirti pinigų sporto klubui – visada galima atrasti alternatyvų. Štai ką pataria Toronto universiteto profesorius Mike'as Evansas.

  • Darbinius susitikimus planuokite taip, kad susitikimo vietą reikėtų pasiekti pėsčiomis;
  • Jeigu į darbą vykstate visuomeniniu transportu, išeikite į stotelę anksčiau – taip liks laiko papildomam vaikščiojimui;
  • Išeikite pasivaikščioti per pietų pertrauką;
  • Kai galite, visada atsisakykite automobilio ir vaikščiokite pėsčiomis;
  • Jeigu automobilis neišvengiamas, tuomet mašiną statykite toliau, kad tektų daugiau pasivaikščioti.
  • Nesinaudokite liftu, jeigu galite lipti laiptais.

Beje, fizinis aktyvumas dar ir padeda kovoti su stresu, kurio kiekvieno mūsų gyvenime tikrai netrūksta, todėl specialistas pataria išnaudoti kiekvieną galimybę pajudėti, kadangi visa tai daro didžiulę teigiamą įtaką mūsų gyvenimo trukmei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius