Kaip apsaugoti vaikų odą žiemą?

Žiemą daugelis tėvų ima perdėtai bijoti orų pokyčių bei jų poveikio savo vaikams. Tačiau tėvai dažnai pamiršta, jog ypatingą dėmesį būtina skirti ne tik šiltiems vaiko drabužiams, reikia ir tinkamai prižiūrėti kūdikio odą. Šeimos gydytoja Aušra Urbutienė tėvams primena svarbiausias taisykles, kurios padės apsaugoti mažylių odą žiemos metu.
Vaikas su kepure
Vaikas su kepure / 123rf.com nuotr.

„Maži vaikai jautriai reaguoja į temperatūrų pokyčius, o tai itin būdinga šaltajam metų sezonui, kadangi išėjus iš šiltos patalpos vaiką pasitinka šalto oro banga ir atvirkščiai. Tokios aplinkos sąlygos sukelia nemenką stresą kūdikio odai, ji ima sausėti, šerpetoti, gali atsirasti alerginiai bėrimai. Todėl žiemą ruošdamiesi pasivaikščiojimui lauke, pagalvokite ne tik apie tai, ar pasirūpinote šiltais drabužėliais, tačiau ir tinkamomis odos priežiūros priemonėmis“, – teigia gydytoja ir pateikia keletą svarbiausių taisyklių, padedančių prižiūrėti kūdikio odą žiemos metu.

Prausdami kūdikį palaikykite vidutinę vandens temperatūrą. Dažniausia klaida, kurią daro tėvai žiemos metu – karštos vonelės kūdikiui. Karštesnis nei įprasta vanduo žiemos metu ne padeda vaikui sušilti, o pirmiausia sausina jo odą. Todėl A.Urbutienė pataria pasirūpinti tinkama vonios kambario temperatūra maudynių metu ir vaiką maudyti ne karštose, o šiltose vonelėse.

Naudokite švelnius, specialiai kūdikiams pritaikytus prausiklius. Taip pat kaip ir kitu metų laiku maudant kūdikį tėvams patariama rinktis tik švelnius, specialiai vaikams skirtus prausiklius. Tai pirmoji priemonė, kuri padės paruošti kūdikio odelę prieš einant į lauką. Svarbu atkreipti dėmesį į tokios kosmetikos sudėtį, vengti kvapių ar turinčių alkoholio produktų.

123rf.com nuotr./Mergaitė maudosi
123rf.com nuotr./Mergaitė maudosi

Maitinkite kūdikio odą. Laikas po vonios procedūrų – tinkamiausias pamaitinti kūdikio odą. Medikė pataria po maudynių švelniai nusausinti vaiko odą ir masažuojamais judesiais ją įtrinti specialiai kūdikių odai pritaikytu losjonu. Tai padės apsaugoti odą nuo paraudimų bei išsausėjimų, kurie žiemos metu gali atsirasti netgi ir drabužiais pridengtose kūno vietose, kadangi šaltame ore oda gamina mažiau drėgmės ir tampa sausesnė.

Saugokite kūdikio veidą nuo nušalimų. Vaiko veidas žiemos metu lieka mažiausiai apsaugotas. Tėvams, norintiems tinkamai pasirūpinti vaiko veido oda esant šaltam orui, patariama pasirinkti intensyviai maitinantį, specialiai vaikams skirtą balzamą. Svarbiausia juo tinkamai patepti skruostus, nosį bei kaktą. Specialios priemonės padada apsaugoti kūdikio odą ne tik nuo išsausėjimo, tačiu ir nuo streso, patiriamo esant dideliems temperatūrų skirtumams.

Mama su vaikučiu
Mama su vaikučiu

Nepamirškite vaiko lūpų. Mažyliams, taip pat kaip ir suaugusiems, žiemos metu gali suskeldėti lūpos. Itin plona lūpų oda nėra atspari šaltam orui bei žiemos vėjui. Pasak A. Urbutienės, geriausia kūdikio lūpas  reguliariai tepti apsauginiu lūpų balzamu, gelbstinčiu žiemos metu.

Sumaniai sluoksniuokite drabužius. Medikės teigimu, praktika rodo, jog šaltuoju metų laiku tėvai persistengia ruošdami vaiką pasivaikščiojimui lauke – aprengia jį itin šiltai, klysta pasirinkdami tinkamos medžiagos drabužius. Itin svarbu rinktis natūralių medžiagų žieminę aprangą, kurią būtų patogu sluoksniuoti ir lengva nuimti, ypač vaikui sušilus. Tėvams taip pat patariama turėti atsarginį drabužių komplektą, kuris pravers, jei ruošiamasi aktyvioms pramogoms lauke ant sniego.

123rf.com nuotr./Vaikai žiemą
123rf.com nuotr./Vaikai žiemą

Naudokite apsauginę dangą kūdikio vežimui. Specialūs vežimo apdangalai padeda apsisaugoti nuo netikėto sniego ar lietaus, todėl patariama pasirūpinti tokiomis priemonėmis, ruošiantis žiemos pasivaikščiojimui. Apsauginė vežimėlio danga taip pat gali apsaugoti kūdikio odą nuo tiesioginio vėjo bei šalčio.

Stebėkite drėgmės lygį vaiko kambaryje. Vienas iš nepastebimų, tačiau svarbių veiksnių, galinčių lemti vaiko odos sveikatą – kambario oras. Esant itin sausam arba pernelyg drėgnam orui, kūdikio oda neigiamai reaguoja į aplinkos poveikį. Jei vaiko kambarys itin sausas, tai yra papildomas dirgiklis, kuris žiemos metu skatina vaiko odos sausėjimą, šerpetojimą, paraudimus.

Pratinkite vaiką gerti daugiau vandens. Kasdienis vandens gėrimas – įprotis, labai svarbus ir patiems mažiausiems. Tėvai dažnai nepagalvoja, jog kūdikio odos būklę lemia ne tik išorės veiksniai, tačiau ir pakankamas skysčių kiekis organizme. Žiemą jis tin svarbus, kadangi padeda odai palaikyti natūralią drėgmę.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius