Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip atskirti peršalimą ir gripą?

Paprastas peršalimas ir gripas turi tiek daug panašių požymių, kad neretai ganėtinai sunku juos atskirti, tačiau tai padaryti itin svarbu, kad galėtumėte tinkamai šias ligas išsigydyti, juolab jei tai darote savarankiškai.
Mergaitė serga.
Mergaitė serga. / Fotolia nuotr.

Tiesa, kad peršalti galite bet kurio sezono metu – tiek pavasarį, tiek vasarą, tiek rudenį, bet dažniausiai, žinoma, peršalimas užpuola žiemą. Gripas – sezoninė, užkrečiama virusinė liga, kurią kasmet sukelia vis kitas gripo virusas, puolantis tik rudenį arba šalčiausiu metų laiku, kuomet prasideda gripo sezonas, trunkantis maždaug nuo spalio mėnesio iki pat balandžio ar net gegužės.

Peršalimas pasireiškia užsikišusia nosimi, kartais čiauduliu, ašarojimu, gerklės, galvos skausmu, „šlapiu“ kosuliu, bendru kūno silpnumu. Simptomai pasirodyti gali praėjus net keletui dienų po užsikrėtimo ir vystytis pamažu, tęstis maždaug 1–2 savaites.

Gripo pradžia yra labai staigi ir stipri, dažnas net gali pasakyti valandą, kada ji užklupo. Šiai ligai būdingas didelis bendras kūno silpnumas, kurį dažniausia sukelia stipriai pakilusi temperatūra, galinti užsitęsti iki kelių savaičių, taip pat daug stipresni galvos, akių obuolių ir krūtinės skausmai. Užklupus gripui sloga ar čiaudulys kamuoja tik itin retais atvejais.

Gripas itin pavojingas vaikams, vyresnio amžiaus žmonėms ar žmonėms, sergantiems įvairiomis kvėpavimo takų ligomis ar turintiems alergijų. Ilgai negydomas jis gali sukelti dar rimtesnių sveikatos sutrikimų. Dažniausios komplikacijos: virusinis plaučių uždegimas, vidurinės ausies uždegimas (otitas), širdies raumens uždegimas (miokarditas), galvos smegenų dangalų, galvos smegenų uždegimas (encefalitas, meningitas) ar raumenų uždegimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius