-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kaip Ebolos virusas gavo vardą, ir kaip žmonės jį galėjo pasigauti nuo gyvūnų

Nuo Ebolos viruso jau mirė daugiau kaip 3 tūkst. žmonių, dar 8 tūkst. – infekuoti. Dėl jo trijų labiausiai nukentėjusių valstybių – Gvinėjos, Liberijos ir Siera Leonės – sveikatos apsaugos sistemos atsidūrė tragiškoje padėtyje. Neabejojama – tai yra viena didžiausių krizių Vakarų Afrikoje. Specialistai vis garsiau kalba, kad šis ligos protrūkis – vienas siaubingiausių šiuolaikinėje istorijoje.
Ebolos viruso protrūkio vietoje
Ebolos viruso protrūkio vietoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pirmasis protrūkis – 1976 m.

Mokslininkai mano, kad pirmasis atvejis dabartiniame viruso protrūkyje buvo dvimetis vaikas pietų Gvinėjoje praėjusių metų gruodžio mėnesį. Tačiau Ebolos viruso istorija siekia žymiai ankstesnius laikus.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Liberijos menininkas Stephenas Doe ant sienos nupiešė Ebolos viruso simptomus.
AFP/„Scanpix“ nuotr./Liberijos menininkas Stephenas Doe ant sienos nupiešė Ebolos viruso simptomus.

Pirmą kartą virusas identifikuotas 1976 m. Zaire (anksčiau taip vadinta Kongo Demokratinė Respublika).

Pirmoji auka buvo Jambuko kaimo mokyklos vadovas. Virusui vardas buvo duotas pagal Ebolos upę, kuri tekėjo netoliese, ir yra Kongo upės intakas. Pirmasis viruso protrūkis pareikalavo mažiausiai 318 žmonių aukų – mirė 88 proc. juo užsikrėtusiųjų.

Kitas panašus viruso protrūkis beveik tuo pat metu įvyko Sudane, kur užsikrėtė apie 300 žmonių, iš kurių mirė maždaug pusė.

Nuo to laiko buvo dar keli mirtino viruso protrūkiai, tačiau toli gražu ne tokiu mastu šienaujantys gyvybes kaip dabar.

Virusą žmonėms perdavė gyvūnai

Manoma, kad virusas pirmiausiai atsirado pas vaisinius šikšnosparnius. Jis buvo pasklidęs ir tarp kitų laukinių gyvūnų – gorilų, beždžionių, antilopių, dygliakiaulių.

Nors nėra žinoma, kaip virusą pasigavo pats pirmasis žmogus (taip pat nežinoma, kaip juo susirgo pirmoji šio protrūkio auka), Ebola nuo gyvūnų žmonėms gali persiduoti keliais būdais.

Tradiciškai per laidotuves daugelyje bendruomenių Vakarų Afrikoje mirusiojo kūnas būna liečiamas – manoma, kad tai tapo viena pagrindinių priežasčių, kodėl virusas taip greitai ir taip anksti išplito.

Ebolos virusas plinta per kontaktą su kūno skysčiais – pavyzdžiui, jeigu suvalgomas miške nukritęs vaisius, kurio yra paragavęs ir vaisinis šikšnosparnis. 

Virusas taip pat žmogui gali būti perduotas skerdžiant užsikrėtusį gyvūną. Teritorijoje, kur prasidėjo dabartinis protrūkis, beždžionės ir antilopės dažnai medžiojamos dėl mėsos. Jeigu su žalia mėsa dirba žmogus, kuris turi žaizdą rankoje, per ją gali patekti virusas.

Kai virusu užsikrečia bent vienas žmogus, jo plitimą tampa labai sunku suvaldyti. Ypač didelis pavojus kyla medikams, nes jie kasdien turi tiesioginį artimą kontaktą su aukomis.

Tradiciškai per laidotuves daugelyje bendruomenių Vakarų Afrikoje mirusiojo kūnas būna liečiamas – manoma, kad tai tapo viena pagrindinių priežasčių, kodėl virusas taip greitai ir taip anksti išplito – tarnybos net nespėjo sureaguoti ir įspėti žmonių, ko jie neturėtų daryti.

Virusas taip pat gali būti perduodamas sekso metu. Pasaulio sveikatos organizacija įspėja, kad vyrai, kurie pasveiko nuo viruso, gali dar net septynias savaites būti jo nešiotojais ir perduoti jį kitiems per spermą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius