Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kaip išmokti neimti visko giliai į širdį?

Kai kas nors su mumis netinkamai pasielgia ir mes tai priimame asmeniškai, jausmas gali būti toks, lyg kas būtų spjovęs mums į veidą.
Laiminga moteris
Laiminga moteris / Vida Press nuotr.

Galbūt skamba pernelyg dramatiškai, psychologytoday.com rašo psichoterapeutė, universiteto dėstytoja ir knygų autorė dr. Ilene S.Cohen, bet tai yra tiesa: jei žmogus yra labai jautrus arba, kaip dar sakoma, hiperjautrus, jis dažniausiai priima dalykus labai giliai į širdį. Jis linkęs stipriai išgyventi net ir tada, kai tai, kas vyksta, su juo niekaip nesusiję. I.S.Cohen pataria, kokie aštuoni žingsniai gali padėti išmokti geriau kontroliuoti emocijas.

Jei žmonės blogai apie mus kalba, nesvarbu, ar tiesiai mums į akis, ar mums už nugaros, to pakanka, kad mūsų savivertės jausmas gerokai sušlubuotų. Kartais žmonėms net nebūtina ką nors sakyti – mes galime interpretuoti jų mintis vien pagal jų veido išraišką ar kūno kalbą. Jei mums pasirodys, kad jų siunčiami signalai mūsų atžvilgiu yra neigiami, imsime galvoti, kad, ko gero, padarėme kažką ne taip, ir nenustosime sukti galvos, koks mūsų žodis ar veiksmas galėjo sukelti tokią neigiamą reakciją.

Kartais išgirstame frazę „nepriimk to asmeniškai, čia ne apie tave“. Lengva pasakyti. Ir nors ši frazė paprastai būtent tai ir reiškia, ji vargiai padeda, jei situacija kartojasi. Jautriam žmogui gali atrodyti, kad nereaguoti į kitų žmonių elgesį ar žodžius galėtų nebent robotas. O kaip yra iš tikrųjų?

Pataria išmokti valdyti emocijas

I.S.Cohen teigimu, visi mes esame emociškai susiję, ypač jei kalbama apie šeimos narius arba draugus, todėl nereaguoti paprasčiausiai negalime. Vis dėlto būdų suvaldyti savo emocijas ir atsispirti įpročiui priimti dalykus taip giliai į širdį, kad paskui dienų dienas kaltiname save ir jaučiamės blogai, tikrai yra. Specialistė pateikia keletą patarimų.

1. Žinokite savo tikrąją savivertę. Jei pasistengsite įsisąmoninti, koks žmogus iš tiesų esate, ir suvoksite tikrąją savo savivertę, kitų žmonių išvados ir nuomonė apie jus jums nebeatrodys taip svarbu. Skirkite laiko savęs pažinimui: pažvelkite į save savo paties, o ne kitų žmonių akimis. Įvardykite penkis dalykus, už ką galėtumėte sau padėkoti, ir prisiminkite juos, kai pajusite, kad vėl darotės pernelyg jautrus.

2. Išsiaiškinkite, dėl ko darotės jautrus. Visiems mums emocijas sukelia kai kurie dalykai iš praeities. Tam tikri kitų žmonių veiksmai gali sužadinti mūsų jautrumą konkretiems dalykams. Pavyzdžiui, jei jūsų tėvas būdavo nuolat viskuo nepatenkintas, ir tam, kad jam įtiktumėte, visada turėdavote stengtis elgtis tobulai, tikriausiai ir dabar, kam nors bedus pirštu į jūsų padarytą klaidą, jūs jaučiate kur kas didesnį sukrėtimą negu bet kas kitas tomis pačiomis aplinkybėmis. Kai kitą kartą atsidursite situacijoje, kurioje pasijusite pažemintas, paklauskite savęs, ar tokią būseną paskatina būtent ta situacija, ar ją vis dėlto nulemia emocinis ryšys su praeitimi.

Vida Press nuotr./Pyktis
Vida Press nuotr./Pyktis

3. Būkite autentiškas. Visų pirma reikėtų aiškiai suvokti ir priimti tai, kas esate ir koks esate. Tada galėsite tiksliai pasakyti, ko jums reikia. Turite stengtis daryti tai, kas yra geriausia būtent jums – jums tokiam, koks esate. Nuolat darykite tai, kas geriausia jums, iškelkite save į priekį ir stenkitės gyventi aiškiai žinodami, kas jums yra gerai.

4. Klyskite. Ne veltui sakoma, kad, norint pažinti savo gerąją pusę, visų pirma reikia pažinti blogąją. Leiskite sau daryti klaidas ir supraskite, kad klaidos – tik dalis to, kas daro jus tokiu žmogumi, kokiu visada stengėtės būti. Padarę klaidingą žingsnį, nepamirškite sau atleisti. Taip, prisiimti atsakomybę už savo veiksmus – labai svarbu, tačiau nepersistenkite save bausdami, net jei jūsų padaryta klaida kažką stipriai nuvylė. Suvokite, kad nesate tobulas, ir atminkite, kad klaidos nelaikytinos klaidomis, jei iš jų sugebama pasimokyti.

5. Nusistatykite ribas. Jei santykiuose nusistatysite teisingas ribas, bus lengviau dalykų nepriimti per daug giliai į širdį. Ribos atsiranda tada, kai darbui, meilei ar veiklai, kuri jums nebeįdomi arba kuri gniuždo jus emociškai, išdrįstate pasakyti „ne“. Jei pernelyg stengsitės darysi taip, kad gerai būtų kitiems, o ne jums, ilgainiui pradėsite daug jautriau reaguoti į bet kokius iš jų pusės sklindančius užgaulius signalus.

6. Pasinaudokite skaudžia patirtimi. Pasinaudokite skaudžia patirtimi, kad užsigrūdintumėte. Pasinaudokite ja, kad įgytumėte tvirtybės, taptumėte empatiškesnis, išsiugdytumėte charakterį. Visi esame patyrę skaudžių dalykų, tačiau neturime leisti tiems dalykams mūsų riboti. Vietoj to, juos prisimindami, turime pasistengti būti stipresni ir didžiuotis tuo, kuo mums pavyko tapti.

7. Nepiktnaudžiaukite gerumu. Mums dažnai atrodo, kad jei mes būsime visiems geri ir malonūs, visi mums irgi tokie bus. Deja, ne visi į mūsų gerumą atsakys gerumu. Jiems mūsų gerumas nebūtinai tiks ir patiks. Ir sau, ir kitiems padarysime paslaugą, jei iniciatyvą veikti rodysime todėl, kad mums ta veikla patinka, o ne todėl, kad tikimės iš to kažko gauti.

8. Būkite logiškas. Kai kažkas nuliūdina ar priverčia jaustis nejaukiai, pravartu į situaciją pažvelgti logiškai. Ar tikrai būtent susidariusi situacija sukėlė tokią reakciją – o gal taip reaguojate be pagrindo? Ar kitas asmuo iš tiesų elgiasi ne taip, kaip turėtų, – o gal situaciją vertinate pernelyg asmeniškai? Jei yra dalykų, kurie tikrai skaudina, pagalvokite, kokios jūsų savybės galėtų padėti su tuo lengviau susidoroti.

Jei sąmoningai nepripažinsite, kad emocines reakcijas jums sukelia jūsų nepatenkinti poreikiai, jausitės įkalinti savo emocijų, aiškina I.S.Cohen. Kita vertus, jei sąžiningai pažvelgsite į save ir įvertinsite savo lūkesčius, galėsite pradėti į gyvenimą žiūrėti kur kas objektyviau. Tai padėtų jums lengviau apsispręsti, kaip ateityje tinkamai reaguoti į kitų žmonių elgesį ir žodžius jūsų atžvilgiu. Palikite daugiau atsakomybės sau ir stenkitės išlikti emociškai neutralus.

Kartais mūsų emocijos verčia mus būti tokiais pat rafinuotais ir protingais kaip ir mūsų smegenys. Todėl labai svarbu išsiaiškinti, iš kur tos emocijos kyla, kaip į jas atsakyti ir kaip pasiekti, kad atitinkama situacija taptų ne tik iššūkiu, bet ir įkvėpimo šaltiniu. Rašinio autorės įsitikinimu, geriau suvokus savo reakcijas, rasti teisingą atsakymą į šiuos klausimus bus nesunku.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius