Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kaip išsirinkti kraujospūdžio matuoklį: kuris geriau – riešinis ar žastinis?

Kraujospūdžio matuoklis – būtinas prietaisas kiekvieno namuose. Tai – geriausia dovana ne tik sau, bet ir šeimos nariams, bičiuliams. Reguliariai matuoti kraujospūdį turėtų tapti kiekvieno mylinčio save pareiga. Tuo įsitikinęs ir gydytojas anesteziologas-reanimatologas Robertas Skalskis. Pasak jo, rūpintis savo ir brangių žmonių širdimi tampa vis aktualiau.
Kraujospūdžio matuoklis „Microlife“
Kraujospūdžio matuoklis „Microlife“ / „Microlife“ nuotr.

„Kada paskutinį kartą matavote kraujo spaudimą?“ – retoriškai klausia medikas. Jo teigimu, šis veiksmas turėtų tapti įprastas visiems, vyresniems nei 35-erių metų, žmonėms, o vyresniame amžiuje susirūpinti reiktų dar labiau – tuomet spaudimą tikrintis vertėtų kasdien.

Tačiau ar kraujo spaudimą matuojame tinkamai? Galiausiai, kaip išsirinkti gerą prietaisą, kai jų gausa – didžiulė? Į ką reikėtų atkreipti dėmesį?

TAIP PAT SKAITYKITE: Infarktas kerta vis jaunesniems: garsaus kardiologo P.Šerpyčio patarimai, kaip sumažinti riziką

Pasak pašnekovo, daugelis, rinkdamiesi kraujospūdžio matuoklį, pirmiausia dėmesį kreipia į jo kainą, ir tik vėliau svarsto, ar šis kokybiškas, funkcionalus. „Toks požiūris – klaidingas, rinkoje yra ir daug nekokybiškų matuoklių, todėl labai svarbu tinkamai atsirinkti“, – tikina R.Skalskis.

Medikas pirmiausia siūlo atsakingai įvertinti vietą, kur aparatas yra perkamas – jo esą ieškoti vertėtų vaistinėse, specializuotose parduotuvėse, o ne turguje ar didžiuosiuose prekybos centruose.

„Pastarosiose vietose neretai parduodami pigūs, tačiau seno modelio, primityvūs matuokliai, kurių matavimo paklaida gali gerokai skirtis nuo profesionalių matuoklių. Gaila, kad dažnai gydytojai dėl laiko stoko nepaaiškina, kokio prietaiso pacientui reikia. Ir nors daugelio jų valdymas panašus, vis dėlto parametrai, galimybės, net tikslumas – labai skiriasi“, – sakė R.Skalskis.

Tačiau kaip pasirinkti? Kaip atsirinkti, kuris modelis konkrečiu atveju tinka geriausiai, kurios funkcijos – svarbiausios?

„Pirmiausia reikia nuspręsti, kam kraujospūdžio matuoklis bus skirtas, kiek žmonių – vienas ar keli, jį naudos, kada naudos, kur naudos – namuose ar kelionėse, kas konkrečiu atveju matuojančiam svarbu, kokios prietaiso funkcijos reikalingos“, – tikina pašnekovas.

Šiandien didžioji dalis prekybos siūlomų matuoklių yra skaitmeniniai riešo ir žasto tipo matuokliai. Taip pat egzistuoja ir aneroidiniai prietaisai, nors šie ne tokie populiarūs. Todėl R.Skalskis ieškantiems prietaiso, siūlo rinktis tarp pirmų dviejų – kokie kiekvieno iš jų privalumai?

Riešo tipo kraujospūdžio matuokliai, pasak jo, vartotojų simpatijas užkariavo dėl kompaktiško dydžio ir šiek tiek mažesnės kainos. Tačiau gydytojas tikina, kad šie kriterijai neturėtų būti prioritetiniai renkantis naują daiktą.

Kraujospūdžio matuoklio pasirinkimas pagal dydį esą dar viena dažnai žmonių daroma klaida. Taip, riešo tipo matuokliai yra mažesni, tačiau ne visiems ir tinkami. Pasak pašnekovo, vyresnio amžiaus žmonėms jų apskritai nereikėtų rinktis. Priežastis – metams bėgant kinta ir mūsų kraujagyslės, todėl ant riešo matuojant kraujo spaudimą senoliui rezultatai gali neatitikti realios situacijos.

Pamatuoti kraujo spaudimą ant riešo vyresniam žmogui galima, jeigu kraujagyslių būsena gera tiesiog tam reikia tinkamai pasiruošti, svarbi tinkama rankos padėtis ir pasiruošimas matavimui , o daugelis vyresniame amžiuje rekomendacijų nebesilaiko: neturėdami kantrybės greituoju būdu užsideda manžetę, prabėgomis pamatuoja ir viskas.

„Tokiu atveju matavimas nebetenka prasmės. Matuojant nuo riešo svarbu žinoti, kaip laikyti ranką, kad negalima jos „pakabinti“ ore, kad reikia nusiraminti, matuoti spaudimą praėjus bent porai valandų po valgio ir pan.“, – kalbėjo R.Skalskis.

„Renkantis matuoklį namuose – verčiau įsigyti žasto tipo. Jie dabar irgi gana kompaktiški, todėl nebėra diskomforto dėl to, kad užima daugiau vietos. Svarbu žinoti ir tai, kad renkantis žastinį matuoklį, reikia įvertinti manžetės dydį – rekomenduočiau rinktis universalią, tuomet ja galės naudotis keli skirtingo sudėjimo šeimos nariai, ji nebus nei per didelė, nei per maža“, – kalbėjo R.Skalskis.

Dar vienas modernių matuoklių privalumas – jais gali naudotis keli šeimos nariai, nes jie turi kelias skirtingas paskyras, kuriose kaupiami duomenys apie atliktus matavimus. Kitaip tariant, matuoklyje galima matyti savo ir šeimos narių matavimų istoriją, vėliau perkelti duomenis į kompiuterį, o prireikus – atsispausdinti, parodyti gydytojui išsamius rezultatus.

„Ši funkcija – labai naudinga, kaip ir labai naudinga trijų matavimų vienu sykiu funkcija – kaskart kraujospūdį aparatas matuoja tris kartus ir išveda jų vidurkį, taip matavimas tampa tikslesnis. Dabar prietaisų yra įvairių, net kalbančių – tiems, kurie prastai mato, prietaisas balsu praneša apie nustatytą spaudimą, pulsą“, – kalbėjo R.Skalskis.

Tačiau ir matuoti reikėtų tinkamai. Pasak gydytojo, neretai dalis žmonių manžetę deda ant drabužių, nors rekomenduojama ant nuogos rankos, būtina, kad ji būtų širdies lygyje. Matavimui reikia pasiruošti, nes matuoti skuba vos išgėrę kavos, sočiai pavalgę, po įtempto susirinkimo, ar tik įžengę į namus, biurą, ką tik užlipę laiptais. Tuomet spaudimas visuomet būna aukštesnis, o to nežinant – be reikalo skubama griebtis vaistų.
„Visi šie veiksmai kūnui yra darbas, o jei yra darbas – širdis dirba, kyla pulsas, kyla ir kraujospūdis. Čia kaip sportuojant – juk tam, kad nurimtume po treniruotės, reikia šiek tiek laiko skirti atsipalaidavimui. Tuomet ir kraujospūdžio matuoklio rodmenys bus tikslesni“, – kalbėjo R.Skalskis.

Dėl netinkamo matavimo, skubėjimo matuoti nepasiruošus ar tą darant per dažnai, prieš tai nepasiruošus, matavimo rezultatai būna didesni, laikui bėgant jie ima gąsdinti. Tuomet žmogus ima dar labiau stresuoti, spaudimas dar labiau kyla – viskas įsisuka lyg į užburtą ratą. Kaip teigia pašnekovas, kartais žmonės patys sau įsikalba, kad spaudimas aukštas, vien todėl, kad matuoja jį netinkamai. Nors čia galima ir priešinga situacija – nematuojant visai neretai laikui bėgant lyg žaibas iš giedro dangaus išlenda įvairios sveikatos problemos.

„Paprasčiausias būdas neturėti problemų – jų išvengti. O reguliariai matuojant kraujo spaudimą galima išvengti insulto, infarkto, inkstų ligų, širdies ritmo sutrikimo – yra daug priežasčių, kodėl reikia turėti kokybišką kraujospūdžio matuoklį. Tai turėtų būti svarbiausias buitinis prietaisas namuose“, – pabrėžė R.Skalskis.

„Microlife“ rekomenduoja rinktis A6 PC kraujospūdžio matuoklį.

Jame įdiegta unikali prieširdžių virpėjimą aptinkanti technologija AFIB, leidžianti aptikti prieširdžių virpėjimą rutininio kraujospūdžio matavimo namuose metu.

Kraujospūdžio matavimo duomenis galima perkelti į kompiuterį ir, naudojantis programa BPA, saugoti, analizuoti bei suprasti savo sveikatos būklę. Šis kraujospūdžio matuoklis yra pelnęs „Red Dot“ dizaino apdovanojimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius