Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kaip pamaloninti sausas akis, jas pasitikrinti ir gauti akinius per 20 minučių

Besikeičiantys orai, šildymo sezonas, ilgalaikis žiūrėjimas į monitorių ar televizorių turi įtakos ir mūsų akims. Vieniems akys ima perštėti lyg smėlio pribirus, kitus kankina išsausėjusios akys, o akiniuotieji pastebi, kad vaizdai jau ne tokie ryškūs, – reikia tikrintis regėjimą ir keisti akinių stiklus ar lešius. O kur dar išdaigininkai vaikai, kuriems akiniai lūžta nuolat... Kaip tikrinamos akys ir sprendžiamos regėjimo problemos, o sudužęs akinių stiklas pakeičiamas per 20 minučių?
Kaip pamaloninti sausas akis, jas pasitikrinti ir gauti akinius per 20 minučių
Kaip pamaloninti sausas akis, jas pasitikrinti ir gauti akinius per 20 minučių / Partnerio nuotr.

Sausų akių liga

Atvėsus orams daugėja žmonių, kuriuos ima kankinti sausų akių sindromas arba vadinama sausų akių liga (SAL). Ligos priežastimi gali tapti sausas oro kondicionieriaus oras, karštis ar kitos aplinkos sąlygos. SAL gali sukelti ir natūralūs senėjimo procesai, ypač menopauzė, vaistų, pvz., antihistamininių preparatų ar kontraceptinių tablečių, šalutiniai poveikiai, ligos, kurios veikia gebėjimą gaminti ašaras (Sjogreno sindromas, reumatoidinis artritas, kolagenozė), o taip pat struktūrinės vokų problemos, neleidžiančios jiems tinkamai užsidaryti.

SAL pasireiškia nemaloniais pojūčiais, regėjimo sutrikimais bei ašarų plėvelės nestabilumu, kuris gali sukelti akies paviršiaus pažeidimus. Kartu ima kankinti padidėjęs ašarų plėvelės druskingumas ir akies paviršiaus uždegimas. Tyrimai rodo, kad 40–50 proc. pacientų, sergančių glaukoma, taip pat gali turėti SAL. Kai ašaros nepakankamai drėkina ir sutepa akis, žmogus gali patirti skausmą, jautrumą šviesai, smėlio ar svetimkūnio pojūtį akyje, perštėjimą, akių paraudimą, vaizdo išsiliejimą.

Ašaros labai svarbios akių būklei, nes jos palaiko drėgmę ir lubrikaciją – natūraliai sudrėkina akis. Tai būtina išsaugant regėjimą ir palaikant komfortą. Akies paviršių dengiančią ašarų plėvelę sudaro vanduo – drėgmei palaikyti, lipidai – voko ir akies paviršiaus lubrikacijai, mucinai, kurių dėka ašara prikimba prie akies paviršiaus, bei antikūnai ir baltymai – apsaugai nuo infekcijų. Šie komponentai yra išskiriami aplink akis išsidėsčiusių liaukų. Kai ašarų sistemoje atsiranda disbalansas, žmogus gali susirgti SAL.

Kaip sudrėkinti akis

Beje, kartais asmenys, kenčiantys nuo SAL, susiduria su ašarų pertekliumi. Taip atsitinka tuomet, kai akys negauna pakankamai lubrikacijos. Tuomet jos per nervinę sistemą siunčia signalą, kad gautų daugiau lubrikacijos, ir bandant kompensuoti sausumą užpildomos ašaromis. Tačiau šios ašaros – tai daugiausia vanduo, kuris gali išplauti nešvarumus, tačiau akies paviršiaus tinkamai nepadengia. Jos neturi normalių ašarų sudėties ir reikalingų tepimo savybių.

Daugumai ligonių, turinčių SAL, ašarų funkcijos sutrikimą galima palengvinti, bet ne išgydyti. Vienas iš SAL palengvinimo būdų – dirbtinės ašaros, geliai ir tepalai be konservantų. Tai pirminis sausų akių gydymo būdas. Jei vargina įsisenėjęs SAL, svarbu naudoti dirbtines ašaras net ir tuomet, kai jaučiatės puikiai. Tokiais atvejais tinka „Thealoz duo“ lašai, kurie ne tik drėkina, bet ir saugo bei stabilizuoja ląstelių membranas, stabdo baltymų kitimą ir riebalų skilimą, palaiko akių gebėjimą kovoti su akių sausumu. Jeigu akys išsausėja ir miego metu, nakčiai galima naudoti gelį, pvz., „Thealoz duo gel“, kuris užtikrina ilgalaikę apsaugą nuo SAL, apsaugo ir drėkina sausas akis, suteikia storesnį lubrikacijos sluoksnį.

Dirbant kompiuteriu, būnant dirbtinos dienos apšvietimo patalpoje, saulėtomis dienomis akys gali išsausėti. Tuomet atkurti prarastai akių drėgmei rekomenduojama naudodami dirbtines akių ašaras su UV apsauga „Hyabak“. Jos atstato natūralų ašarų plėvelės balansą ir sumažina akių išsausėjimo sukeltas problemas.

Partnerio nuotr./Produktai akių sveikatai
Partnerio nuotr./Produktai akių sveikatai

Jeigu oda, akių vokai ar akys yra jautrios; esant alergijai ar infekcijai akyse, vokų krašto ligoms (Blefaritui) ar riebalinių voko liaukų (Meibomo) sutrikimams, miežiui, norint išvalyti akių vokus prieš oftalmologines procedūras, rekomenduojama naudoti „Blephaclean“ drėgnas valomąsias servetėles. Kasdieninei akių vokų ir blakstienų higienai naudojamas sterilus valomasis gelis „Blephagel“.

VIDEO: How to use Thea Dry Eye Drops

Kodėl svarbu laiku kreiptis į akių gydytoją

„Vizija Optika“ specialistai rekomenduoja reguliariai lankytis pas akių priežiūros specialistą, kad pasirūpintumėte savo akių ir bendra sveikata. Reguliarus lankymasis pas akių priežiūros specialistą padeda palaikyti gerą regėjimą, išvengti akių ligų ir net nustatyti kitas sveikatos problemas.

Todėl, jei skundžiatės neaiškiu ar laikinai susilpnėjusiu matymu, galvos skausmu, akių perštėjimu ir pan., apsilankykite pas akių priežiūros specialistą. Patikrinimas gali padėti nustatyti sveikatos problemas, pvz., diabetą, aukštą kraujospūdį, didelį cholesterolio kiekį kraujyje, kurių ankstyvieji požymiai dažnai pastebimi akyse.

„Vizija Optika“ specialistai regėjimą visiems rekomenduoja tikrintis bent kartą per metus. O pajutusiems, kad regėjimas pakito ar ėmė varginti ašarojimas, akių sausėjimas ir pan., akių patikrai rekomenduoja užsiregistruoti nedelsiant.

Regėjimo patikra, priklausomai nuo kliento poreikių, salone „Vizija Optika“ trunka apie 20–30 minučių, o vizitui geriausia registruotis iš anksto telefonu.

Kaip parenkami akiniai ar kontaktiniai lęšiai

Akinių ar kontaktiniai lęšiai salone „Vizija Optika“ parenkami su gydytojo oftalmologo konsultacija, kurios metu plečiami akių vyzdžiai, tikrinamas akių dugnas, matuojamas akispūdis ir teikiama medicininė konsultacija dėl akių ligų. Atliekant regėjimo patikrą akių priežiūros specialistas teirausis apie akių nuovargį keliančius veiksnius, kurie gali lemti komfortiško regėjimo kokybę. Tai pat ši informacija padeda parinkti tinkamiausius akinių ar kontaktinius lęšius. Klientų duomenys saugomi optikoje, kurioje atliekama regėjimo patikra – tai gydytojams leidžia stebėti kliento regėjimo pokyčius.

Partnerio nuotr./„Vizija Optika“ salonas
Partnerio nuotr./„Vizija Optika“ salonas

Patikros metu nustatinėjamas regėjimo aštrumas, matuojama akių optinė galia. Pagal gaunamus duomenis nustatoma toliaregystė, trumparegystė, astigmatizmas, o taip pat ragenos gaubtumas, reikalingas kontaktinių lęšių parinkimui. Specialiu aparatu patikslinamas atstumas tarp vyzdžių. Toliau į regėjimo parinkimo rėmelį dėliojami bandomieji akinių lęšiukai, kurių pagalba nustatoma regėjimo korekcija. Patikros metu naudojami papildomi akių testai, kurie leidžia parinkti tinkamiausią regėjimo korekciją. Bendra akių būklė tiriama su mikroskopu: apžiūrima vokų, ragenos būklė. Mikroskopas taip pat naudojamas ir kontaktinio lęšio padėties akyje įvertinimui.

Partnerio nuotr./„Vizija Optika“ salonas
Partnerio nuotr./„Vizija Optika“ salonas

Vykstant į optiką rekomenduojama pasiimti visus nešiojamus akinius, paskutinio regėjimo tikrinimo duomenis – receptą. Nešiojantiems kontaktinius lęšius rekomenduojama patikrai atvykti su akiniais. Tai padės objektyviau atlikti regėjimo patikrą.

„Vizija Optika“ gydytojai dirbantiems kompiuteriu rekomenduoja OBLUE akinius su mėlyną šviesą blokuojančiais filtrais. Visą dieną sėdint prie kompiuterio ar kitų išmaniųjų ekranų, akys tampa labiau pažeidžiamos ir dažniau kyla jau minėtos regėjimo problemos. Be to, nemažą įtaką mūsų darbui ir regai turi mėlyno spektro ekranų šviesa, kuri dalyvauja reguliuojant mūsų cirkadinį ritmą – dieną būdraujame, o naktį miegame. Akinių lęšiai su BLUE danga suteikia ryškesnį ir skaidresnį matymą, iki 40 proc. sumažina mėlynos spalvos atspindžius, 100 proc. UV apsaugą.

Optikose dirba profesionalūs akių gydytojai, atliekantys regėjimo patikras ir vaikams.

„Vizija Optika“ atkreipia dėmesį, kad karantino laikotarpiu klientai registruojami didesniais laiko intervalais. Po jų dezinfekuojami visi paviršiai, vėdinamos patalpos, laikomasi kitų nustatytų reikalavimų.

Partnerio nuotr./„Vizija Optika“ salonas
Partnerio nuotr./„Vizija Optika“ salonas

Optika vaikams ir paaugliams

Prieš gerus metus pradėjusios veikti specializuotos „Vaikų optikos“ meistras Donatas akcentuoja, kad jie siūlo ypač platų vaikiškų akinių rėmelių pasirinkimą bet kurio amžiaus vaikui ar jaunuoliui.

„Daugiau kaip 20 metų plėtodami optikos veiklą pastebėjome, kad vaikams reikalingas ir kitoks dėmesys, ir kitoks aptarnavimas, – patirtimi dalinasi „Vaikų optikos“ meistras. – Pirmiausia, specializuodamiesi mes galime pasiūlyti ypač platų rėmelių pasirinkimą, nes vaikams, o paaugliams ypatingai, – tai svarbu. Todėl optikoje galima rinktis iš daugiau kaip 250 įvairaus stiliaus ir spalvų rėmelių, kurie skirti vaikams ir paaugliams.“

Partnerio nuotr./„Vaikų optika“
Partnerio nuotr./„Vaikų optika“

Kitas išskirtinumas aptarnaujant vaikus, anot meistro, kad yra jaunųjų klientų, kurie čia apsilanko kas keli mėnesiai: arba tenka keisti sudužusius akinių stiklus, arba taisyti nukentėjusius akinių rėmelius, arba keisti lęšius, nes sparčiai augančių vaikų regėjimas kinta gana dažnai.

„Vaikų optika“ vaikiškiems ir paauglių akinių rėmeliams bei akinių lęšiams visuomet taiko 50 proc. nuolaidą. Anot Donato, „Vaikų optikos“ misija, – kad tėveliai sutaupytų visada, „be jokių akcijų gaudymo“, kai tik vaikui pasikeičia regėjimas ar sulūžta akinukai.

Partnerio nuotr./„Vaikų optika“
Partnerio nuotr./„Vaikų optika“

Akiniai – per 20 minučių

„Kadangi akinius gaminame vietoje, siūlome ir skubią paslaugą, kai, iš anksto suderinus laiką, akinių lęšius į tuos pačius akinių rėmelius pakeičiame per 20 minučių Todėl nereikia palikti akinių kelioms dienoms, jaunuolis nelieka be savo akinių – juk vaikai, skirtingai nei suaugusieji, dažniausia neturi atsarginių akinių, – kalba „Vaikų optikos“ specialistas. – Beje, siaučiant pandemijai siūlome ir dar vieną naujovę – keičiame akinių lęšius senuose vaiko akinių rėmeliuose bekontakčiu būdu. Už paštomato ar kurjerio paslaugas papildomai mokėti nereikia, todėl atsiųsti vaikų akinius stiklų keitimui gali visos Lietuvos gyventojai.“

Specialisto nuomone, ypač pandemijos metu vaikams nepatartina nešioti kontaktinių lęšius, nes jų nešiojimas sudaro palankias sąlygas užsikrėsti virusu. Mat vaikai neretai užmiršta griežtus higienos reikalavimus nešiojantiems kontaktinius lęšius, o neplautomis rankomis keičiami lęšiai didina tikimybę įvairių virusų patekimui į organizmą.

Partnerio nuotr./„Vaikų optika“
Partnerio nuotr./„Vaikų optika“

„Beje, tėveliams naudinga žinoti, kad „Vaikų optikoje“ puikių pasiūlymų turime ir suaugusiesiems, pavyzdžiui, vardinių rėmelių už 57–98 eurus ar beveik 200 rėmelių su saulės magnetiniais klipsais – tai stilingi akiniai, kurie, ypač vairuojant automobilį, reikalingi ir vasarą, ir saulėtą žiemą“, – priežastį apsilankyti „Vaikų optikoje“ visiems nurodo akinių meistras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius