-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip pasilengvinti gyvenimą tiems, kurie skundžiasi nugaros, sąnarių skausmais ar išsiplėtusiomis venomis?

Ortopedinės pagalbos priemonės yra skirtos ne tik tiems, kurie profesionaliai sportuoja ar gydosi sužeistą vietą ištikus traumai. Jos praverčia ir atliekant buities darbus, dirbant sėdimą darbą ar netgi keliaujant. Nugaros skausmai, sąnarių uždegimas, įvairūs kojų patempimai ar išsiplėtusios kojų venos – sveikatos problemos, su kuriomis susiduria dažnas žmogus.
Nugaros skausmas
Nugaros skausmas / Vida Press nuotr.

Vienos populiariausių ir dažniausiai naudojamų ortopedinių priemonių – tai elastiniai kelio, šlaunies, blauzdos, riešo ir nugaros įvarai bei kompresinės kojinės.

Įtvaro rūšies pasirinkimas kiekvienu atveju priklauso nuo gydomosios (ar profilaktinės įtvaro paskirties) bei traumos tipo. Kompresinės kojinės tinka visiems, kas patiria didesnes kojų raumenų ar sąnarių apkrovas.

123rf.com nuotr./Kelių skausmas
123rf.com nuotr./Kelių skausmas

Patarimai bėgikams

Paprastesnės traumos, kurias dažnai patiria tiek profesionalūs bėgikai, tiek ir laisvalaikio metu bėgiojantys mėgėjai – įvairūs sausgyslių ir raumenų patempimai.

Achilo sausgyslės patempimas – dažniausiai pasitaikanti bėgiko trauma, kuomet jaučiamas skausmas aukščiau kulno, mėginant judinti pėdą. Patempimai įvyksta dėl per didelių krūvių, ypač tinkamai neapšilus, naudojant netinkamą avalynę.

Potrauminiam periodui ir profilaktikai rekomenduojamas specialus įtvaras, su silikoniniu paminkštinimu, apie Achilo sausgyslę (jos apsaugai) ir silikonine, smūgį sugeriančia pakulne.

Čiūrnos įtvaras / Idemus nuotr.
Čiūrnos įtvaras / Idemus nuotr.

Dėl perkrovos bėgimo metu gali kilti kelio skausmai, kurių pagrindinė atsiradimo priežastis – pertemptos sausgyslės. Tokiu atveju tinka elastiniai kelio įtvarai.

Paprastesnės traumos, kurias dažnai patiria tiek profesionalūs bėgikai, tiek ir laisvalaikio metu bėgiojantys mėgėjai – įvairūs sausgyslių ir raumenų patempimai.

Pėdų problemos bėgikams taip pat dažnai sukelia skausmus. Kojai atsiremiant į žemę, vidinė pėdos dalis „krenta‟, pertempdama kojos raumenis ir sausgysles, todėl sportuojant reikia dėvėti ortopedinius vidpadžius.

Bėgiojant patartina mūvėti sportui skirtas kompresines kojines. Jos padeda raumenims atsigauti po krūvio, sumažina raumenų skausmą, patinimą ir nuovargį, stimuliuoja kojų kraujotaką bei suteikia apsaugą labiausiai pažeidžiamoms vietoms (blauzdai, Achilo sausgyslei, kojos pirštams, padams).

Patarimai dirbantiems fizinį darbą

Kaip ir minėta, įvairūs sąnarių ar sausgyslių įtvarai yra naudojami ne tik sporto, bet ir fizinio darbo metu. Tie, kurie kilnoja svorius (sunkius daiktus), dažnai skundžiasi riešo ir nugaros skausmais, kurie atsiranda dėl didelės apkrovos, sukeliančios uždegimą.

Nugaros įtvaras / Idemus nuotr.
Nugaros įtvaras / Idemus nuotr.

Priklausomai nuo kūno dalies, kuri patiria didžiausią apkrovimą, galima rinktis tas ortopedines priemones, kurios judesiui ar laikysenai suteikia sutvirtinimą, kuris gelbsti nuo traumos atsiradimo ar pasikartojimo.

Alkūnės įtvaras / Idemus nuotr.
Alkūnės įtvaras / Idemus nuotr.

Pasireiškus skausmui riešo srityje rekomenduojama rinktis riešo įtvarą, o patiriantiems skausmus nugaros dalyje – juosmens korsetus, kurių rūšį, pagal jūsų nusiskundimus, gali rekomenduoti jūsų gydytojas-kineziterapeutas ar ortopedijos specialistas.

Išsiplėtusių venų profilaktika

Sportinės kojinės, skirtos venų ligų gydymui ir profilaktikai, yra tinkamos ne tik bėgikams, bet ir įvairių sričių sporto atstovams bei tiems, kurie sportuoja sporto salėje.

Kompresinės kojinės, kurių veikimo principas yra toks pat (tik skiriasi dizainas), ypač tinka dirbantiems sėdimą ar stovimą darbą, daug keliaujantiems (nes trunkančios ilgiau 4 val. kelionės lėktuvu, autobusu, automobiliu padidina riziką susirgti giliųjų venų tromboze).

Sportinės kojinės, skirtos venų ligų gydymui ir profilaktikai, yra tinkamos ne tik bėgikams, bet ir įvairių sričių sporto atstovams bei tiems, kurie sportuoja sporto salėje.

Speciali kompresinių kojinių medžiaga užtikrina, kad kojos neprakaituotų, netrintų pirštų ar padų, todėl jas idealu rinktis tiems, kurie dažnai vaikšto pėsčiomis ar daug laiko praleidžia mūvėdami uždarą avalynę.

Kompresines kojines dažnai renkasi moterys, kurios patiria didesnę venų išsiplėtimo riziką dėl nėštumo ar hormonų pakitimų. Be to, jos rekomenduojamos ir tiems, kurie ką tik pradėjo sportuoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius