-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip prižiūrėti krūtis žindant kūdikį?

Mamos pienas – tobuliausias maistas kūdikiui, o natūralaus maitinimo nauda neabejoja niekas. Žindymas moteriai suteikia daug malonių akimirkų, kai užsimezga glaudus ryšys su kūdikiu. Visgi maitinti kūdikį krūtimi nuo pat gimimo ne visada būna labai paprasta, ypač, jei žindomas pirmagimis. Moterys susiduria su ne vienu trikdžiu, neretai joms stinga žinių, kaip prižiūrėti savo krūtis, kad žindymas vyktų sklandžiai. Apie krūtų priežiūrą žindymo metu manodaktaras.lt kalbasi su Tęstinės akušerinės priežiūros centro „Mamisėlis“ akušere Violeta Staniulevičiene.
Maitinimas krūtimi
Maitinimas krūtimi / 123RF.com nuotr.

Specialistė išvardina dažniausias krūtų problemas, su kuriomis susiduria savo pienu kūdikius maitinančios mamos:

  • Stringantis pieno pratekėjimas;
  • Spenelių sutrūkinėjimai;
  • Spenelių šerpetojimas, išdžiūvimas;
  • Atsirandantys guzeliai krūtyse;
  • Kraujingos išskyros iš spenelių;
  • Krūtų odos paviršiuje atsirandančios raudonos dėmės;
  • Nuospaudos (dažniausiai atsiranda nuo nepritaikytos liemenėlės);
  • Pakilusi temperatūra (normalu, kad maitinančios motinos kūno temperatūra šokinėja iki 37,5 laipsnių, ypač, jeigu ji pamatuoja pažastyje, šalia ilgesnį laiko tarpą neištuštintos krūties, kuri dėl pieno pertekliaus būna karštesnė).

Kokios priežastys ir ką daryti?

Pasak akušerės V.Staniulevičienės, pieno pratekėjimas gali strigti dėl latostazės (krūties pieno latakėlio ar kelių latakėlių neinfekcinio uždegimo, dar kitaip vadinamo pieno sąstoviu). Taip nutikus, specialistė pataria dažniau maitinti kūdikį, o taip pat naudoti šaldančius kompresus. „Jeigu krūtis jau yra labai sukietėjusi, ne visada tinka šildymas, kur kas geriau padės vėsinantys ar net šaldantys kompresai, maitinant vaikelį patariama krūtį pamasažuoti“, – sako medikė.

Bėdos su krūtų speneliais labai dažnai vargina ypač nepatyrusias mamas, susilaukusias pirmojo vaikelio.

Akušerės teigimu, dažniausiai krūtų speneliai nukenčia, kai moterys nemoka tinkamai žindyti, kai kūdikis apžioja pernelyg mažą spenelio ir aplink jį esančio ploto dalį: „Kita priežastis, kai moterys pernelyg dažnai stengiasi krūtį nuplauti, tam naudoja muilą, o nusausinusios labai dažnai naudoja daug įvairių kremų, tepalų, specialių kompresų.“

Dėl visų tepalų ir kremų specialistė primygtinai pataria mamoms tartis su akušere, ką ir kada tinka naudoti, nes vaistinėje įpirštas preparatas tikrai padeda ne visada.

Jeigu krūtis jau yra labai sukietėjusi, ne visada tinka šildymas, kur kas geriau padės vėsinantys ar net šaldantys kompresai.

Pasak V.Staniulevičienės, saviveikla ir eksperimentai dažniausiai ir baigiasi „nugraužtais ir suskilinėjusiais, šerpetojančiais speneliais“, nes labai mažai moterų žino, kad išbandžius vieną tepalą ar kremą ir įsitikinus, jog jis nepadeda, kitą galima bandyti ne anksčiau, kaip po 6 valandų. „Tepliodamos kas 15–20 minučių mamos dažniausiai tik išprovokuoja alerginę reakciją“, – įspėja medikė.

Krūties sukietėjimai arba guzeliai, pasak akušerės, gali formuotis patekus infekcijai. Taip gali nutikti ir po nakties, kai miegant krūtis buvo prispausta.

„Gali būti ir žindymo klaida, kai neteisingai padavus krūtį, vaikas ištuština tik vieną jos pusę, o kitoje esančiose pieno liaukose jo vis dar lieka ir susiformuoja pieno sąstovis“, – teigia V.Staniulevičienė.

Jos teigimu, netinkamo dydžio liemenėlės taip pat gali būti priežastimi, nes užspaustoje krūtyje taip pat lengviau formuojasi guzeliai. „Geriausias gelbėtojas šiuo atveju yra vaikutis, kuriam kuo dažniau reiktų duoti krūtį ir masažuojant sukietėjimus pasistengti, kad pienas iš jų pasišalintų, arba panaudojant pientraukį pasistengti, jog krūtis kuo daugiau ištuštėtų“, – pataria akušerė.

Asmeninio archyvo nuotr./Violeta Staniulevičienė
Asmeninio archyvo nuotr./Violeta Staniulevičienė

Specialistei yra tekę girdėti vertinimų, jog kraujingos išskyros iš spenelių atsiranda dėl užspaustų ar kažkokių būdu „sutraiškytų“ pieno liaukų. Akušerė paneigia tokius mitus, nes pieno liaukos yra apsaugotos nuo išorės veiksnių, o dėl kraujingų išskyrų dažniausiai kalti būna sutrūkinėję krūtų speneliai.

„Apie jas moterys dažniausiai ir sužino tik tada, kai vaikas atpila suvalgytą motinos pieną su krauju, nes jo skrandyje dar nėra fermentų, kurie galėtų suvirškinti“, – pastebi medikė. Tokiu atveju galima vienintelė pagalba – išgydyti spenelius. V.Staniulevičienė pataria pasinaudoti senoviniu patarimu – prideginti kalio permanganatu, kuris visada pasiteisina, kai naujos kartos farmaciniai atradimai pasirodo besą bejėgiai.

Dėl tikslesnių rekomendacijų specialistė visgi pataria neeksperimentuoti pačioms, o kreiptis į akušeres. Pasitaiko atvejų, kai motinos pienas dėl cistų ar kitokių krūtyje esančių darinių taip pat būna su kraujingomis priemaišomis: „Tokiu pienu bent jau laikinai geriau kūdikio nemaitinti, ir, žinoma, būtina konsultacija su akušeriu ar kitu specialistu. Bet tai jau su rimtesniais procesais susiję dalykai, pačioms mamoms geriau neeksperimentuoti, pagalbos ieškoti pas specialistus, o ne internete.“

Apie didesnes krūtų problemas gali įspėti atsiradusios raudonos dėmės krūties odos paviršiuje, kurios, pasak akušerės, gali pranašauti priešmastitinę būseną.

„Jeigu yra sukietėjimas krūtyje, jeigu jis plečiasi ir didėja, pasidaro labai skausmingas, tai rodo, kad vystosi uždegiminis procesas, tuomet ir atsiranda tos ryškesnės raudonos dėmės“, – tvirtina medikė. Todėl pajutus tokius požymius, kuriuos gali lydėti ir pakilusi temperatūra, specialistė rekomenduoja nedelsiant kreiptis į medikus, geriausiai padėti gali akušeriai. Kai kuriuos žindymo klausimus padeda išspręsti žindymo konsultantai.

123RF.com nuotr./Žindymas
123RF.com nuotr./Žindymas

Žindančioms mamoms labai svarbi pritaikyta liemenėlė, nes pieną gaminanti krūtis keičia savo turį, tad užspaustuose krūties audiniuose gali formuotis sukietėjimai, kurie, specialistės teigimu, ir atsiranda dėl laktostazės, užsistovėjusio, neištraukto pieno. Ir kuo toliau, tuo kūdikiui sunkiau jį ištraukti, nes pieno pratekėjimas tampa vis labiau apsunkintas.

„Dalis moterų daro didelę klaidą visai atsisakydamos liemenėlių ir taip prisidaro dar didesnių problemų. Pieną gaminančios krūtys nusvyra nuo savo svorio, tempia pieno liaukas žemyn, užspaudžiami pieno ančiai, esantys krūtyje už spenelio po ruduoju laukeliu, ir pieno pratekėjimas tampa dar labiau apsunkintas. Krūtis sunkėja, kietėja, vėliau pasireiškia pabrinkimas ar ji sutinsta“, – įspėja akušerė V.Saniulevičienė.

Tokiu atveju specialistė pataria naudoti šaldančius kompresus ir prieš žindymą pieno šiek tiek nutraukti, kad kūdikiui būtų lengviau žįsti.

Mamoms, kurios skundžiasi kūno temperatūros šokinėjimu, specialistė pataria labai nesijaudinti, kol nėra kitų rimtesnius sveikatos sutrikimus liudijančių požymių.

„Jeigu moteris matuoja temperatūrą pažastyje šalia pritvinkusios krūties, tai termometras gali parodyti iki 37,5 laipsnių temperatūrą ir tai yra normalu, pamaitinus ir pasimatavus, rezultatas bus kitoks“, – teigia specialistė. Ji pataria žindančioms moterims kūno temperatūrą matuoti ne pažastyje, bet kirkšnyje ar ausyje, prie kaktos, priklausomai, kokios yra termometro galimybės.

Dalis moterų daro didelę klaidą visai atsisakydamos liemenėlių ir taip prisidaro dar didesnių problemų.

„Patariu moterims įsiklausyti į savo kūno pojūčius: jeigu skauda galvą, akys tarsi pripiltos smėlio, peršti gerklę ir vargina šaltkrėtis ar silpnumas, temperatūra gali įspėti apie rimtesnį negalavimą“ , – įspėja akušerė V.Staniulevičienė.

Specialistė pataria neeksperimentuoti, o jei kas nesiseka, kreiptis pagalbos į pasirinktą akušerijos ar žindymo konsultantą: „Internetas ne visuomet geras patarėjas, negerai, kai krūtų ar žindymo problemos sprendžiamos maistu, žmogaus biologiniais skysčiais ar mėgėjiškais masažais, kuriuos atlieka krūties anatomijos neišmanantis žmogus.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius