-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kaip sumažinti atopinio dermatito paūmėjimus?

Sergant atopiniu dermatitu ar atopine egzema šios odos ligos simptomai yra lengvai atpažįstami: intensyvus odos sausumas, nuolatinis odos niežėjimas, uždegimo sukelti odos pažeidimai – paraudimas ir sudirgimas. Ar įmanoma šiuos varginančius simptomus suvaldyti, sumažinti paūmėjimų skaičių, ar net jų išvengti? Teisingos žinios gali padėti kontroliuoti atopinę egzemą.
Atopinis dermatitas
Atopinis dermatitas / Projekto partnerio nuotr.

Kas yra atopinis dermatitas?

Atopinis dermatitas (atopinė egzema) – tai lėtinė uždegimą sukelianti odos liga. Jai būdingas intensyvus odos sausumas, niežėjimas ir uždegimo sukelti odos pažeidimai – paraudimas, sudirgimas (egzemos paūmėjimai). Šia odos liga sirgti gali ir vaikai, ir suaugę. Atopinis dermatitas (toliau tekste AD) dažnai siejamas su šeimos ligos istorija, juo dažniau sergama tose šeimose, kuriose yra sergančių bronchine astma, alerginiu rinokonjuktyvitu (liaudiškai dar vadinama šienlige, alergine sloga) ar tuo pačiu atopiniu dermatitu. AD dažnai prasideda ankstyvoje vaikystėje, o vaikui augant jo simptomai palaipsniui gali mažėti arba visai išnykti, tačiau odos sausumas lieka visam gyvenimui.

Simptomai ir požymiai

Daugeliui žmonių pirmieji AD simptomai pasireiškia iki penkerių metų amžiaus. Odoje atsiranda pleiskanojantys, paraudę, niežtintys plotai, kuriuos nukasius vėliau pastebimi ir šašai ar žaizdelės. Dėl kasymo uždegimas odoje sustiprėja, niežėjimas dar labiau stiprėja, prasideda užburtas niežėjimo ir kasymosi ratas: niežėjimas-kasymas-niežėjimas. O šie paūmėjimai pablogina visos šeimos gyvenimo kokybę. Odos pokyčiai sergant AD šiek tiek skiriasi ir priklauso nuo žmogaus amžiaus ar ligos sunkumo. Nors tam tikroms amžiaus grupėms būdingos specifinės bėrimų vietos, bet esant sunkesniems atvejams, gali išberti bet kurią kūno odos vietą.

Priežastys

Atopinio dermatito priežastys nėra iki galo išaiškintos, tačiau žinoma, kad AD patofiziologijoje didžiausią vaidmenį atlieka genetinių, imunologinių ir išorinių veiksnių sąveika.

VIDEO: Kaip pasirūpinti labai sausa ir atopiška oda?

Dirgiklių įtaka AD paūmėjimams

Yra daug veiksnių, darančių neigiamą įtaką AD. Vieni iš jų – alergenai, kurie gali būti sutinkami aplinkoje (dulkių erkutės, gyvūnų plaukai, žiedadulkės) ar maiste (žemės riešutai, karvės pienas, kiaušiniai ir t.t.). Odą sudirginti ir bėrimus išprovokuoti taip pat gali cheminiai ar fiziniai dirgikliai, tokie, kaip vanduo, muilas, vilnoniai ar sintetiniai rūbai, prakaitas, nervinė įtampa, stresas, tabako dūmai, sausas aplinkos oras, vėjas, šaltis. Maisto alergenai Tam tikri maisto produktai gali sukelti atopinio dermatito paūmėjimą lygiai taip pat, kaip ir aplinkos dirgikliai. Odos bėrimas atsiranda suvalgius tam tikrų produktų arba dėl sąlyčio su jais maisto gaminimo metu (rankos, oda aplink lūpas). Labai svarbu yra tai, kad maisto alergija nesukelia atopinės egzemos, o pablogina jos būklę. Nerekomenduojama atsisakyti tam tikrų maisto produktų grupių labai ilgam periodui nepasitarus su gydytoju alergologu. Tik gydytojas alergologas gali patvirtinti alergiją maisto produktams. Alerginiai testai padeda nustatyti tikslius išorinius ir vidinius alergenus.

Prevencija yra geriausias gydymas

Vengiant dirginančių faktorių gali sumažėti paūmėjimų skaičius arba jų intensyvumas. Deja, vienas iš labiausiai varginančių dalykų yra tai, kad net ir visiškas dirgiklių pašalinimas negarantuoja, kad paūmėjimai neišlįs. Reguliarus odos drėkinimas yra pirmasis žingsnis, padedantis veiksmingai kontroliuoti atopinę egzemą. Taigi, kremai emolientai – atopinio dermatito gydymo pagrindas. Atopinis dermatitas yra lėtinė liga todėl labai svarbu ja rūpintis nuolatos. Kremai emolientai turi būti naudojami kasdien ar du kartus per dieną ir tepami ant viso kūno odos, o ne tik ant uždegimo pažeistų odos plotų. Priešingai, priešuždegiminiai preparatai turi būti tepami tik ant pažeistų odos vietų. Dėl šios priežasties pacientai skatinami tepti kremą emolientą kiekvieną dieną iš karto po dušo ar vonios. Labai svarbu tai daryti sistemiškai, lygiai taip kaip dantų valymas. Reguliarus odos drėkinimas specialiu kremu emolientu yra vienas svarbiausių žingsnių pagerinančių odos būklę. Pacientai gali pajusti žymų egzemos pagerėjimą jau po dviejų savaičių odos priežiūros rutinos.

Speciali higiena: Atopinio dermatito pažeistos odos higienai būtinos ypač švelnios prausimosi priemonės. Svarbu, kad jos stiprintų odos barjerą, būtų be muilo, be kvapo ir pasižymėtų antibakterinėmis savybėmis ir tokiu būdu apsaugotų odą nuo antrinės infekcijos.

Gydytojo priežiūra

Gydytojo specialisto priežiūra ir medikamentinio gydymo paskyrimas užima svarbią dalį kontroliuojant atopinę egzemą. Sergant atopiniu dermatitu būtina kreiptis į gydytoją dermatologą. Kortikosteroidai – tai priešuždegiminiai preparatai, naudojami esant atopinio dermatito paūmėjimui. Šie vaistiniai preparatai pasižymi stipriu priešuždegiminiu poveikiu ir turi būti tepami ant egzemos pažeistos odos plotų, t.y. raudonų niežtinčių dėmių, bėrimų. Gydytojas specialistas paskiria reikiamus vaistus tik įvertinęs atopinės egzemos būklę ir daug kitų faktorių. Gliukokortikosteroidų turintys tepalai ar kremai tepamai remiantis piršto galo vieneto taisykle. Tai vaisto kiekis, išspaustas ant smiliaus galo (atitinka 0,5 g vaisto). Šio vaisto kiekio pakanka dviejų delnų bėrimų plotui patepti.

Parama ypač svarbi

Atopinė egzema daro didelę įtaką pacientui ir jo šeimos emocinei būsenai. Dėl atopinės egzemos keičiasi gyvenimo kokybė. Parama ir išklausymas gali padėti. Bendravimas su specialistais, patirties pasidalinimas su kitais atopiniu dermatitu sergančiais pacientais suteikia galimybę gauti reikalingiausias žinias apie šios odos ligos gydymą ir priežiūrą. Tai pat suteikia paramą, ir visa tai padeda pagerinti gyvenimo kokybę. Jeigu ir Jūs norite sužinoti daugiau apie atopinį dermatitą iš specialistų, dalintis savo patirtimi ir pasimokyti iš kitų patirties – prisijunkite prie bendruomenės: www.atopinis.lt. Rekomenduojama atvykti į Egzemos mokyklą.

www.atopinis.lt – išsami informacija apie atopinį dermatitą, gydytojos patarimai, atopiškos odos priežiūra, specialisto atsakymai į klausimus bei registracija į Egzemos mokyklos susitikimus. Jei turite klausimų apie atopišką odą ir jos priežiūrą, juos galite užduoti klausk gydytojo skiltyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius