Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ką daryti su pasenusiais vaistais, žino tik patys vaistininkai

Ar Lietuvoje įmanoma be problemų atiduoti vaistinėms nebegaliojančius vaistus? Tačia problemos ieškoti derėjo visai kitur – visos aplankytos vaistinės vaistus noriai imtų, jeigu tik atsirastų žmonių, kurie tuos vaistus atneštų.
Klaipėdoje per paskutinę savaitę sergamumas gripu padidėjo keliais procentais.
Vaistinė. / Egidijaus Jankausko/dienraščio „15 minučių“ nuotr.

Už vaistų utilizavimą moka pačios vaistinės

Vaistinės iš gyventojų nemokamai priimti naikintinus vaistus privalo. Tai daryti jas įpareigoja Farmacijos įstatymo 42 straipsnio 1 dalis. Tačiau narkotinius ir psichotropinius vaistus gali priimti tik tos vaistinės, kurios turi atitinkamą licenciją. Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos duomenimis, licenciją verstis farmacine veikla su psichotropiniais vaistais turi dauguma vaistinių.

Nepaisant to, kad šiuo metu už grąžintų vaistų utilizavimą moka pačios vaistinės,  didžiausiose vaistinėse „Eurovaistinė“, „Camelia“ ir „Benu“ pasenusius vaistus priimė be problemų.

Tačiau norintiems atsikratyti senų preparatų, nerekomenduojama juos nešti į mažesnes vaistines. Vilniuje esančiose R.Pacevičienės, L.Matulienės ir J.Olšauskienės vaistinėse vaistus nors ir priima, tačiau itin nenoriai. „Būtų malonu, jeigu vaistus neštumėte tik tuos, kurie pirkti mūsų vaistinėje. Tačiau tai jau jūsų sąžinės reikalas, juk mes patys turime už juos susimokėti“, – paaiškino L.Matulienės vaistinėje.

Kita vertus, mažųjų vaistinių košmarai netrukus baigsis – 2014 m. sausio 1-ąją dieną įsigaliojus Vyriausybės 2012 m. birželio 6 d. nutarimui už gyventojų grąžintus naikintinus vaistus apmokės Sveikatos apsaugos ministerija.

Net nenutuokia, jog vaistų tiesiog išmesti negalima

„Eurovaistinės“ darbuotoja tikino, kad žmonės pasenusius vaistus atneša, tačiau tokių žmonių nėra daug: „Atneša kiekvieną savaitę. Negalėčiau pasakyti, kad tokių žmonių daug, bet jei jau atneša, tai pilnus maišus.“

Gatvėje paklausinėjus žmonių, kur jie deda nebegaliojančius vaistus, net devyni iš dešimtiesatsakė, kad išmeta juos į šiukšliadėžę arba nuleidžia į klozetą. „O tai kur kitur man juos dėti?“ – šypsojosi gatvėje pakalbintas vyriškis.

Aiškinantis, ar žmonėms netrūksta informacijos apie tai, kaip derėtų taisyklingai atsikratyti pasenusiais vaistiniais preparatais, Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos spaudos atstovė Delija Milašiūtė sakė, jog netrukus tokio didelio informacijos stygiaus nebeliks: „Nuo 2014 m. įsigalios Vyriausybės nutarimas „Dėl naikintinų vaistinių preparatų priėmimo iš gyventojų ir apmokėjimo už jų tvarkymą tvarkos aprašo patvirtinimo“. Kiekvienoje vaistinėje turės būti pateikta aiškiai matoma, lengvai įskaitoma informacija apie galimybę vaistinėje nemokamai atiduoti naikintinus vaistus ir raginimas rinkti vaistus atskirai, jų neišmesti kartu su kitomis komunalinėmis atliekomis.“

Nerūpestingai išmesti vaistai gali padaryti žalos ir žmogui, ir gamtai

Vaistuose esančių cheminių medžiagų gausa gali greitai užteršti dirvožemį arba gruntinius vandenis, taip pat apnuodyti žmonių organizmą. Be to, į konteinerius išmesti vaistai gali atsidurti benamių rankose. Taip pat pavojus kyla ir mažiems vaikams, kurie atsitiktinai gatvėje radę tablečių gali jas sumaišyti su saldumynais ir jų paragauti.

D.Milašiūtės manymu, tokių problemų būtų galima išvengti, jeigu visuomenė įprastų vaistais nepiktnaudžiautų: „Vaistai yra skiriami gydymui, jie turi būti suvartoti laiku ir tokiais kiekiais, kaip juos paskyrė gydytojas. Vaistų nereikėtų kaupti, pasiduoti įvairioms reklaminėms akcijoms ir įsigyti daugiau negu reikia tuo metu.“

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius