Dabar populiaru
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Kaip temperatūros svyravimai veikia vaistus

Vaistai
Vida Press nuotr. / Vaistai
Šaltinis: Lrt.lt
0
A A

Nešiodamiesi vaistų rankinėje retas iš mūsų susimąstome, kaip juos veikia temperatūros svyravimai. Vaistininkai pataria skaityti informacinius lapelius ir įspėja, kad netinkamai laikomi vaistai gali pakenkti sveikatai.

Daugiau 15min Gyvenimas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Nuolatinis temperatūrų pokytis, drėgmė ir tiesioginiai saulės spinduliai – pagrindiniai veiksniai, dėl kurių vaistai gali tapti neveiksmingi ar net kenksmingi.

„Įsigijus vaistinėje bet kokį vaistinį preparatą, visų pirma reikia atkreipti dėmesį į vartojimo instrukciją. Joje būna gamintojo nurodytos laikymo sąlygos.

Šaldytuve paprastai laikomos žvakutės, lašeliai. Tikrai nėra daug tokių preparatų. Dauguma vaistų laikomi kambario temperatūros sąlygomis. Tai būtų 25–30 laipsnių temperatūra“, – sako vaistininkė Virgilija Bečelytė.

Vaistininkai pataria vaistus nešiotis kuo mažesniais kiekiais, dalį reikiamų galima laikyti tiesiog darbe.

8 laipsniai – žemiausia temperatūra, kuri tinka vaistams laikyti. Jei temperatūra žemesnė, vaistai gali kristalizuotis, t. y., sušalti.

„Jeigu nešuosi vaistus esant šalčiui, turiu susipakuoti taip, kad nepakenktų vaisto kokybei. Ir atvirkščiai – jei nešuosi vaistinį preparatą esant karščiui, naudoju kažkokį šaltkrepšį, kažkokį futliarą, kad ta šiluma neturėtų įtakos“, – pasakoja V. Bečelytė.

Kosmetika – dar viena produktų grupė, kurios kokybė ir veiksmingumas priklauso nuo laikymo sąlygų. Suskystėjęs kremas, ištirpęs lūpų balzamas – tam pakanka keliais laipsniais aukštesnės temperatūros. Kosmetikos gamintojai nurodo gaminius laikyti 5–25 laipsnių temperatūroje.

„Vonioje tikrai galima laikyti, jeigu atitinka reikiamą temperatūrą – 5–25 laipsniai. Tikrai tenka susidurti su klausimu, ar galima laikyti šaldytuve. Jeigu norite – galite, bet mes nerekomenduojame, nes kosmetikos priemonės turi savus reikalavimus – atitinkamas konservantų kiekis ir visi kiti dalykai užtikrina kokybišką produkto stovėjimą esant tam tikrai temperatūrai“, – teigia „BIOK laboratorijos“ atstovė Kristina Čuikinaitė.

Lrt.lt
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Parašykite atsiliepimą apie GYVENIMO rubriką