Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kankina nuolatinis nuovargis ir mieguistumas?

Jeigu jus kamuoja nuovargis, mieguistumas, jaučiatės apatiški ir viskam trūksta jėgų, negana to dar ėmė slinkti plaukai ar skilinėti nagai – tai gali būti ženklas, kad organizmui trūksta geležies. Neatstačius geležies balanso kraujyje, susergama mažakraujyste, atsiranda ir sudėtingų sutrikimų. Kuo tai gresia ir kaip sau padėti?
Mieganti moteris
Mieganti moteris / Vida Press nuotr.

Simptomai paslaptingi

Viena iš vaistinių tinklo „Eurovaistinė" inicijuoto „Geros savijautos gido“ sudarytojų, klinikos „Dietos sistema“ gydytoja dietologė Daiva Pipiraitė nurodo, kad nuovargio priežasčių gali būti įvairių: nepakankamas poilsis, miegas, viršvalandžiai darbe. Nuovargio pojūtį sąlygoja ir ligos: alkoholizmas, skydliaukės veiklos sutrikimai, depresija, valgymo sutrikimai, vėžiniai, autoimuniniai susirgimai ir daugelis kitų. Nereta nuovargio priežastis yra anemija (mažakraujystė).

Anemija (arba mažakraujystė) – tai organizmo būklė, kai kraujyje ima stigti raudonųjų kraujo kūnelių (eritrocitų). Dėl šios priežasties suprastėja audinių aprūpinimas deguonimi, sutrinka normali audinių apykaita. Mažakraujystė diagnozuojama tiriant hemoglobino kiekį kraujyje – norma suaugusiesiems laikoma 140-180 g/l vyrams ir 120-160 g/l moterims. Jei hemoglobino kraujyje yra mažiau nei 35–50 g/l, žmogaus būklė tampa kritiška.

Geležies trūkumas dažniau pasireiškia moterims, nei vyrams, taip pat kūdikiams ir paaugliams. Į rizikos grupę patenka ir daug sportuojantys asmenys bei tie, kurie sveiksta po operacijos, yra patyrę didelių traumų, taip pat neseniai pagimdžiusios moterys ar neščiosios. Anemija arba mažakraujystė dažniausiai vystosi lėtai, o ligos simptomai iš pradžių gali būti nestiprūs, todėl prasidedančią ligą pastebėti sunku.

Dažniausiai mažakraujystė išsivysto, kai trūksta hemoglobino sudedamosios dalies – geležies, o taip pat anemijos priežastimi gali būti vitamino B12 bei folio rūgšties stoka

„Sergant mažakraujyste kraujyje nustatomas sumažėjęs raudonųjų kraujo kūnelių (eritrocitų), hemoglobino kiekis, sutrinka audinių aprūpinimas deguonimi. Dažniausiai mažakraujystė išsivysto, kai trūksta hemoglobino sudedamosios dalies – geležies, o taip pat anemijos priežastimi gali būti vitamino B12 bei folio rūgšties stoka“, – teigia D.Pipiraitė.

Dažniausi geležies trūkumo simptomai – blyški, sausa oda, bendras kūno silpnumas, nuolat kamuojantis nuovargis, nemiga, suprastėjusi atmintis, apatija, nusilpęs imunitetas. Kai liga išsivysto, galimi dažni alpimai ir galvos svaigimas, nes smegenys yra per prastai aprūpinamos deguonimi.

Kadangi anemija pasireiškia darbingumo sumažėjimu, apatija ir nuovargiu, neretas šiuos simptomus priskiria sezoninei depresijai ir nesiima reikalingo gydymo. Tačiau jei mažakraujystė negydoma, gali atsirasti pavojingų komplikacijų. Viena tokių – širdies ritmo sutrikimas. Vyresnio amžiaus žmonėms taip pat padidėja rizika susirgti senatvine dimensija.

Kaip papildyti organizmą geležimi

Norint stabilizuoti geležies kiekį organizme, būtina užtikrinti, kad organizmas gautų pakankamai šios medžiagos – tam padės subalansuota mityba ir geležies preparatai.

Kaip pasakoja klinikos „Dietos sistema“ gydytoja dietologė D.Pipiraitė, geležis yra kraujo baltymo hemoglobino sudedamoji dalis, reikalinga deguoniui pernešti. Taigi, stokojant geležies, mažėja hemoglobino kraujyje ir audiniuose jaučiamas deguonies badas. Tai ir sąlygoja būdingus anemijos simptomus, tame tarpe ir nuovargį.

Vitaminas B12 (kobalaminas) svarbus medžiagu apykaitai, kraujodarai, būtinas nervinių ląstelių palaikymui, imuninei funkcijai, įtakoja nuotaiką. Jeigu negaunama su maistu, vitamino B12 atsargų žmogaus organizme pakanka 5-10 metų, o išryškėjusi stoka pasireiškia tam tikros rūšies mažakraujyste bei neurologiniais simptomais. B12 stoka daugiau būdinga vyresnio amžiaus žmonėms, sergantiems lėtinėmis skrandžio ligomis, kai nepakanka skrandžio rūgšties. B12 vitamino stoką labai dažnai turi besimaitinantys veganiškai, kai nevartojama ne tik mėsa, bet ir pienas bei kiaušiniai.

„Geležies daugiausia yra raudonoje mėsoje: jautienoje, veršienoje, taip pat gyvūnų kepenyse. Gyvūninės kilmės geležies pasisavinimas yra ženkliai geresnis negu augalinės. Augalai, turintys didesnį geležies kiekį yra tamsiai žalių lapų daržovės (špinatai), pupelės, džiovinti abrikosai, razinos. Norint pagerinti geležies pasisavinimą iš augalinio maisto, reikia kartu valgyti vitamino C turinčio maisto, pvz. salotos su citrinų sultimis. Vitamino B12 augaliniuose produktuose beveik nėra, gyvūniniuose produktuose yra nedideliais kiekiais – kepenyse, mėsoje, kiaušiniuose, piene ir jo produktuose, jūržolėse ir tam tikro tipo mielėse“, – pasakoja dietologė.

Geležies pasisavinimą labai palengvina ir vitaminas C, tad patartina į savo racioną įtraukti ir daugiau vitamino C turinčių produktų – citrusinių vaisių, brokolių, pomidorų, bulvių.

Mažakraujystei gydyti taip pat skiriama ir geležies preparatų. Geriausia rinktis preparatus, kuriuose yra ne tik geležies, bet ir vitaminų, gerinančių geležies įsisavinimą, pavyzdžiui, jau minėto vitamino C bei B grupės vitaminų. Geležies preparatų negalima vartoti su kai kuriais maisto produktais, nes pastarieji mažina geležies įsisavinimą. Tokių preparatų negalima užgerti arbata, kava, pienu, taip pat nepatartina vartoti su kitais vaistais, ypač mažinančiais skrandžio rūgštingumą arba antibiotikais. Tarp vaistų vartojimo ir geležies preparatų reikėtų padaryti bent poros valandų pertrauką.

Pradėjus gydytis nuo geležies trūkumo, svarbu nesustoti vos tik pagerėjus kraujo tyrimų rezultatams – tam, kad organizme pilnai atsistatytų geležies atsargos, atidžiai rūpintis savo mityba ir vartoti geležies preparatus reikia 2-3 mėnesius. Priešingu atveju, geležies trūkumas ir vėl atsinaujins.

Peržiūrėti turinį naujame langeGeros savijautos gidas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius