Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kankina šienligė? Šios maisto medžiagos padės jos išvengti

Saulė maloniai lepina ir kviečia pasimėgauti gamtos teikiamais malonumais. Bet kai kuriems mūsų šiltasis sezonas atneša ir papildomų nepatogumų. Žydintys augalai ir žaluma – tikrai labai gražu, tačiau kai kuriems tai reiškia viena – atėjo tas metas, kai akys ašaros ir raudonuos bei niekaip neatsikimš vis varvanti nosis. Šienligė – tikrai ne pats maloniausias vasaros atributas, tačiau yra keletas maisto medžiagų, kurios padės jos išvengti arba bent sumažinti simptomus.
Šienligė
Šienligė / 123RF.com nuotr.

Antioksidantai

Antioksidantai yra labai svarbios mūsų imuninei sistemai maisto medžiagos. Jie naikina laisvuosius radikalus, kurie organizme atsiranda dėl nuolatinio streso, užterštumo ir kitų aplinkos dirgiklių, taip pat antioksidantai stiprina ląstelių membranos, o šių tvirtumas svarbus apsisaugant nuo įsibrovėlių į organizmą.

Tad norėdami kuo mažiau kentėti nuo šienligės sukeliamų nemalonių simptomų, į mitybą įtraukite vaisių ir daržovių, žaliosios arbatos, ciberžolės, kadangi šiuose produktuose gausu antioksidantų. Taip pat mitybą praturtinkite produktais, kupinais cinko, seleno, vitaminų A, B, C.

123RF.com nuotr./Maistas
123RF.com nuotr./Maistas

Vitaminai A ir C

Vitaminai A ir C yra svarbūs, norint sutvirtinti nosies, gerklės, plaučių, virškinamojo trakto ląstelių membranas, kurios yra pirmosios gynybinės užtvaros, apsaugančios nuo įsibrovėlių į organizmą. Tikrojo vitamino A (retinolio, ne beta karoteno) trūkumas padidina infekcijų riziką. Retinolio yra gausu pieno produktuose, kepenyse, riebiose žuvyse.

Vitaminas C yra viena pagrindinių imuninės sistemos statybinių medžiagų. Juo mitybą praturtintise į savo racioną įtraukdami daugiau paprikų, krienų, kopūstų, juodųjų serbentų, žirnių, braškių, citrinų, kivių, apelsinų, greipfrutų, pomidorų.

Vida Press nuotr./Įvairūs vaisiai
Vida Press nuotr./Įvairūs vaisiai

Cinkas ir B12

Cinkas – irgi itin svarbi imuniteto statybinė medžiaga. Prastas skonio ar kvapo pojūtis, sumažėjęs apetitas, dažnos infekcijos gali būti cinko trūkumo požymiai, teigiama Mirror.co.uk. Cinko rasite avienoje ir jūros gėrybėse, taip pat pekano riešutuose, moliūgų sėklose.

Taip pat svarbu gauti ir pakankamą kiekį vitamino B12, kuris padeda palaikyti limfocitų kiekį. Jo gausu mėsoje, kiaušiniuose, sūryje.

123RF.com nuotr./Įvairių rūšių sūris
123RF.com nuotr./Įvairių rūšių sūris

Vitaminas D ir omega-3 rūgštys

Vitamino D organizmas pasigamina pats, tačiau tam reikia pakankamai saulės šviesos. O pastaruoju mūsų kraštas pasižymi tik vasarą, todėl ilgainiui imame jausti vitamino D trūkumą, todėl reikėtų stengtis šios medžiagos gauti iš maisto. Vitamino D rasime svieste, sūryje, riebiose žuvyse, sėklose.

Omega-3 rūgštys irgi labai svarbios, kadangi padeda stiprinti ląstelių apsaugą. Šių rūgščių rasime tune, lašišoje, skumbrėje, šalto spaudimo aliejuose, žaliose daržovėse. Ypač jo gausu yra saulėgražų bei sezamų sėklose.

123RF.com nuotr./Aliejus
123RF.com nuotr./Aliejus

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius