Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kas antras trimetis turi sugedusių dantų – ką pamirštame apie dantų higieną?

Kovo 20-ąją minima Pasaulinė burnos sveikatos diena. Ta proga Vilniaus visuomenės sveikatos biuro specialistė Viktorija Šadiul-Zadvornaja primena, ką turėtume žinoti apie vaikų burnos higieną.
Ledus valgantis vaikas
Ledus valgantis vaikas / Vida Press nuotr.

Specialistės teigimu, visi žinome, kad dantis reikia valyti, siekiant pašalinti susikaupusius maisto likučius ir bakterijas, sukeliančias dantų ligas. Tačiau kokybiškai tai atlikti moka ne kiekvienas.

Kaip parodė Lietuvoje atliktas nėščiųjų burnos sveikatos tyrimas, tik 7 proc. būsimų mamų neturi dantenų problemų, kas tiesiogiai siejama su kokybiška burnos priežiūra. Taip pat buvo ištirtas tėvų, auginančių 3–5 metų vaikus, požiūris ir žinios apie burnos priežiūrą.

5-6 metų vaikams svarbu apžiūrint atkreipti dėmesį, ar yra išdygusių nuolatinių dantų (ypač pirmasis nuolatinis krūminis dantis, kuris dygsta už pieninių krūminių dantų).

„Rezultatai atskleidė, kad 41 proc. tėvų stokoja žinių apie burnos priežiūrą, o jų požiūris į vaiko burnos sveikatą yra abejingas. Kaip rodo Lietuvoje atliktos epidemiologinės studijos, kas antras trimetis turi sugedusių dantų. 98 proc. šių dantų pažeidimų yra negydyti. Svarbu ir tai, kad mokslininkai, nagrinėjantys dantų ėduonies išsivystymo priežastis, sutartinai teigia, kad vaikų dantų ėduonis – netinkamos elgsenos liga “, – pasakoja Vilniaus visuomenės sveikatos stiprinimo specialistė V. Šadiul-Zadvornaja.

Didžiausiai kamuojanti liga – dantų ėduonis, infekcinės kilmės liga, skatinanti dantų kietųjų audinių irimą. Jos išsivystymui didžiausią reikšmę turi patogeninių mikroorganizmų užsilaikymas burnoje. Specialistė primena pagrindines taisykles, ką turime žinoti apie vaikų burnos higieną.

Pagrindinės taisyklės:

Priemonės. Jas turi sudaryti: minkštas šepetėlis (jį keisti reikėtų kas tris mėnesius), dantų pasta, dantų siūlas. Pastarasis yra viena svarbiausių pagalbinių burnos higienos priemonių kontaktiniams dantų paviršiams valyti. Iki 6 metų amžiaus vaikams jokie burnos skalavimo skysčiai nerekomenduojami. Vyresniems nei 6 metų amžiaus vaikams, turintiems didelę dantų ėduonies atsiradimo riziką, burnos skalavimo skysčiai gali būti skiriami gydytojo odontologo kaip dantų ėduonies profilaktikos dalis.

Burnos apžiūra. Apsilankyti pas odontologą rekomenduojama kas pusmetį. 5-6 metų vaikams svarbu apžiūrint atkreipti dėmesį, ar yra išdygusių nuolatinių dantų (ypač pirmasis nuolatinis krūminis dantis, kuris dygsta už pieninių krūminių dantų).

Dantų valymo technika. Dantis būtina valyti du kartus per dieną ne trumpiau nei dvi minutes. Iš pradžių nuvalomas išorinis (lūpinis) dantų paviršius, vėliau – kramtomasis bei vidiniai dantų paviršiai. Stebėkite, ar vaikai dantų šepetėlį laiko ant tų dantų paviršių, kurie tuo metu yra valomi.

Mityba. Ėduonies tikimybę padidina didelis daug cukraus turinčių produktų vartojimas. Svarbu, kad po maisto vartojimo vaikai būtų pratinami prasiskalauti burną vandeniu.

Dantų ėduonies prevencija. Svarbi ne tik gera higiena, tinkama mityba, bet papildoma galimybė – silantai. Vaikams nuo 6 iki 14 metų krūminių dantų kramtomieji paviršiai silantais dengiami nemokamai.

Medžiaga parengta pagal Vilniaus visuomenės sveikatos biuro užsakymą. Turinys apmokėtas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius