-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kas atsitinka, jei netyčia paragaujate pelėsio, ir ar galima pašalinti jo dalį?

Turbūt bent kartą gyvenime kiekvienam yra pasitaikę paragauti duonos, pieno produktų, uogų ar daržovių, į kurias buvo įsimetęs pelėsis. O yra žmonių, kurie, matydami, kad pelėsis pagriebė tik duonos kraštą ar tik vieną uogą visame indelyje, nusprendžia, kad visa kita galima valgyti. Ar tikrai? Ir kas nutinka, jei netyčia paragaujate pelėsio?
Pelėsis
Pelėsis / 123rf.com

Pelėsio sporų yra mūsų aplinkoje, jos plinta oru ir prikimba prie įvairių paviršių. Tad pelėsio ypač lengvai gali atsirasti ant maisto, kuris yra porėtas ir minkštas, toks kaip duona, vaisiai, daržovės, sūris, jogurtas, Womenshealthmag.com teigia maistą tirianti profesorė, mokslininkė Georgia Jones.

Taigi itin dažna situacija, kad žmogui tenka netyčia padegustuoti pelėsio, ir dėl to nereikėtų smarkiai stresuoti, sako mitybos specialistė Keri Gans. Jei imunitetas stiprus, organizmas suvirškins net ir pelėsį, juolab kad mes jau esame pratę valgyti pelėsinį sūrį, kumpį su pelėsiu ir pan.

Tiesa, tam tikrais retais atvejais tai gali paskatinti sveikatos negalavimus, todėl aptarkime, ką svarbiausio turite žinoti.

Kas gali nutikti, paragavus pelėsio?

Gali nutikti taip, kad jus supykins, suvalgius maisto su pelėsiu, tačiau taip įprastai nutinka dėl to, kad pelėsio skonis ir vaizdas nėra geras ir juolab kad žmogų gali sudirginti pati mintis, jog jis suvalgė pelėsio.

Prasčiau gali nutikti, jei netyčia suvalgėte pelėsio, kuriame yra mikotoksinų – kenksmingo cheminio junginio, kurio yra kruopose, dribsniuose, obuoliuose, vynuogių sultyse. Mikotoksinai gali „apsistoti“ kepenyse ar inkstuose ir ilgainiui sukelti sveikatos problemų. Tačiau net ir tokiu atveju, tokio pelėsio reikėtų suvalgyti išties daug, kad jis pakenktų sveikatai.

Žinoma, nebūtina suvalgius pelėsio pulti skambinti gydytojui – verčiau palaukti, ar bus kokių nors simptomų – pavyzdžiui, pykinimo, šleikštulio, vėmimo ar viduriavimo, nes dauguma grybelių ir bakterijų paprasčiausiai neišgyvena skrandyje.

Jei pelėsis vis tik sukeltų minėtus simptomus, gydytojas veikiausiai išrašytų antiuždegiminių vaistų nuo viduriavimo ir pykinimo.

Ar galima pašalinus pelėsį valgyti likusį maistą?

Womenshealthmag.com kalbinti specialistai pabrėžė, kad jei matote, jog ant maisto įsimetė pelėsio, tą maistą verčiau išmesti, net jei jis apėmė tik nedidelę jo dalį – tarkime, tik kelias uogas indelyje ar tik vieną duonos kraštelį. Juo labiau nevertėtų valgyti jogurto, grietinės ir pan., jei matote, kad ten yra nors lašelis pelėsio.

Išimtis gali būti daroma kietajam sūriui bei saliamiui, kietesnės konsistencijos vaisiams ir daržovėms. Šio minėto maisto atveju, nupjovę pelėsiu aplipusią dalį, likusį maistą galite suvalgyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius