Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kas kenkia vyriškumui, o kas jį palaiko?

Įsibėgėja ruduo, ilgi ir jaukūs vakarai intymioje aplinkoje, tačiau sekso norisi mažų mažiausiai? Nenuostabu: įtemptas gyvenimo ritmas ne tik silpnina imunitetą, bet ir mažina testosterono kiekį vyro organizme. Testosteronas – tai sėklidžių gaminamas hormonas, lemiantis viską, kas vyriška: riebalų pasiskirstymą, plaukuotumo pobūdį, kaulų dydį bei tankį, vyriškų organų vystymąsi bei funkcionavimą, spermos kokybę, potraukį lytiniams santykiams.
Kas kenkia vyriškumui, o kas jį palaiko?
Kas kenkia vyriškumui, o kas jį palaiko? / Shutterstock nuotr.

Testosterono kiekis organizme priklauso nuo daugybės veiksnių. Deja, ne vienas vyras skundžiasi sumažėjusiu testosterono kiekiu organizme, o tai gali tapti ir nusilpusio potraukio seksui, ir nevaisingumo priežastimi. Kokie veiksniai gali lemti tokią būseną ir pašlijusią seksualinę sveikatą? Su specialistu aiškinamės: ką daryti, kad būtų išvengta šių problemų?

Asmeninio archyvo nuotr./Gydytojas urologas Titas Simaška
Asmeninio archyvo nuotr./Gydytojas urologas Titas Simaška

Stresas

Mokslas jau įrodė, kad seksas yra puikus užsiėmimas siekiant sumažinti patiriamą stresą. Tačiau kas nutinka, kai streso tiek daug, jog nebesinori net mylėtis? Mokslininkų teigimu, stresas žmogui neleidžia susikaupti, o susikaupimas būtinas net ir sekso metu. Įtampa, prasta nuotaika ir mintys, nukreiptos kitur, lemia erekcijos sutrikimus. Erekcija yra tiesiogiai susijusi su nervine sistema, o kai ši pašlijusi – erekcija sutrinka.

Negana to, stresas turi įtakos ir testosterono gamybai. Kadangi organizmas yra susikoncentravęs gaminti streso hormoną, visus kitus, ypač testosteroną, „pamiršta“. Tai gali sumažinti spermatozoidų aktyvumą ir lemti nevaisingumą.

Netinkama mityba

Visi žinome, kad skanus maistas ne visada būna sveikas. Nors jis ir kelia pasitenkinimą, tačiau dėl nesveikos mitybos gali suprastėti sekso metu patiriamas pasitenkinimas ar net pats seksas. Tad verta pasirinkti, kuris iš šių gyvenimo malonumų svarbesnis. Išties, mokslininkai teigia, kad dėl nesveikos mitybos pastaruosius keliolika metų padaugėjo vyriško nevaisingumo atvejų. Dėl prastos mitybos sutrinka ir testosterono gamyba, o šis hormonas gerina medžiagų apykaitą, lemia riebalų pasiskirstymą, todėl jo trūkstant svoris pradeda augti kaip ant mielių. Tai ne tik prastina gyvenimo kokybę, bet ir sumažina seksualinį potraukį.

Sutrikęs miegas

Hormonas testosteronas gaminasi miego metu, vadinasi, vyrai, kuriuos kankina nemiga ar tiesiog miego trūkumas, kurie nuolat prabunda ar turi kitų miego sutrikimų, testosterono organizme sukaupia mažiau palyginti su tais, kurie nesiskundžia nei miego kiekiu, nei jo kokybe. Miego režimo sutrikimai gali lemti užburtą ratą, iš kurio labai sunku pabėgti, mat testosteronas gerina vyro miego kokybę, o šio hormono turint per mažai negalima nei gerai išsimiegoti, nei jo daugiau pagaminti. Todėl, jei jaučiatės per daug pavargę seksui, nebūtinai reiškia, kad pavargote dienos metu, – tai greičiausiai yra pasikartojančių nuovargio ir miego trūkumo seka, kuri lemia tokią būseną.

Menkas aktyvumas

Seksas toli gražu nėra pasyvus laiko leidimo būdas, tam reikia pajungti tam tikras raumenų grupes. Esant mažam aktyvumui ir netreniruojant raumenų seksualinis gyvenimas gali tapti mažų mažiausiai nykus, ekstremaliu atveju gali visiškai pašlyti seksualinė sveikata ar atsirasti erektilinė disfunkcija.

Štai kodėl kasdien, ypač sėdimą darbą dirbantiems vyrams, reikėtų bent minimaliai pajudėti ir stengtis įjungti kuo daugiau raumenų. Tam nebūtina išleisti daugybės pinigų brangiems sporto klubų abonementams: vasaros metu važinėkite dviračiu, pasivaikščiokite, pjaukite žolę ar užsiimkite kitais namų darbais, o žiemos metu pakaks nusikasti sniegą ar išsitraukti seniai sandėlyje pamirštas slides, tiesiog išeiti pasigrožėti žiemiška gamta. Galų gale, ir pats seksas gali virsti nebloga treniruote.

Kaip sau padėti?

Gydytojas urologas Titas Simaška sako, kad jam dažnai tenka konsultuoti vyrus, kuriems nebesinori lytinių santykių, atsiranda erekcijos kokybės problemų, pastebimos suretėjusios ar išnykusios naktinės ar rytinės erekcijos, šeimoje nepavyksta pastoti. Tokiais atvejais visada tikrinamas testosterono lygis. „Testosteronas būtinai tiriamas ryte, geriau nevalgius ir negėrus, – aiškina T. Simaška. – Dažniausiai nustatomas ne patologinis, bet, nors ir žemas, vis dar normos ribas atitinkantis testosterono kiekis, t. y. nesunkiai pagydomas trūkumas.“ Gydytojas pacientams pirmiausia rekomenduoja keisti įpročius ir naudoti augalinės kilmės maisto papildus, kurių sudėtyje yra gulsčiosios ragužės (lot. Tribulus terrestris).

„Ši medžiaga sėklides veikia tarsi kava aktyvindama organizmą: ji skatina gamintis didesnį testosterono kiekį neiškreipiant kitų hormonų lygio. Su tribulus terrestris atlikta daug mokslinių studijų, kurių išvados labai panašios. Vartojant šį maisto papildą didėja testosterono kiekis, gerėja spermos kokybė“, – tvirtina gydytojas urologas.

Tribulus terrestris medžiaga labai populiari tarp sportininkų, mat gerina sportinius rezultatus, bet nėra dopingas. Šis maisto papildas vartojamas 2–3 mėnesius, po to galima daryti pertrauką. Esant kritiškai žemam testosteronui taikoma pakaitinė hormono terapija. Šio gydymo metodą gydytojai taiko tais atvejais, kai maisto papildai jau per silpni. Tačiau žinotina, kad pradėjus pakaitinę testosterono terapiją ją teks taikyti visą likusį gyvenimą, – o to stengiamasi kiek galima išvengti.

Vis tik T.Simaška ragina susirūpinti savo seksualine sveikata kol dar ne vėlu ir nesveikus įpročius keisti sveikais: tiesiog gerai išsimiegoti, skaniai ir sveikai valgyti, vengti streso, rasti būdą atsipalaiduoti, daugiau judėti. Tuomet susitvarkys ne tik kylančios sveikatos problemos, bet ir ruduo bus žymiai karštesnis nei planuota.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius