Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kas nutinka, jei neleidžiate savo smegenims pailsėti

Kai problemos pripildo smegenis, energija jose pradeda blėsti ir tiesiog išteka iš smegenų, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas. Be to, priduria jis, jei neleidžiate savo smegenims pailsėti, jaučiatės neramus, išsekęs, pervargęs, gali būti sunku net ilsėtis.
Pervargusi moteris
Pervargusi moteris / Vida Press nuotr.

„Smegenų rūkas – neaktyvios, niūrios, pilkos smegenys, jų sulėtėjimas“, – neįprastą sąvoką apibūdina A.Unikauskas. Tačiau kalbėdamas apie lygiai taip pat neįprastai skambantį smegenų energijos nutekėjimą, profesorius mini kitas spalvas.

„Jei nusiurbtos smegenys turėtų spalvą, būtų geltonos arba raudonos, tarsi įkaitusios nuo informacijos, streso pertekliaus. Tai labai aktyvios smegenys, bet greitai išsenkančios streso metu, tada joms reikia poilsio. Jos šaukiasi pagalbos ir jei neišgirsite šauksmo, nusiurbtų smegenų būseną pakeis nerimas“, – įspėja gydytojas.

Pasak A.Unikausko, mūsų smegenyse yra dvi autonominės nervų sistemos dalys, kurios tarpusavyje veikia kaip svarstyklės: „Kai svarstyklių svertas nukrypsta į tą pusę, kur smegenys yra priverstos kovoti su problemomis, išsiskiria streso hormonai. Po to svarstyklių svertai turėtų krypti į kitą pusę – smegenys gauti poilsio. Taip išlaikomas balansas.“

Tačiau, sako medikas, problema atsiranda tuomet, kai balansas neišlaikomas: „Sakykime, darbe turite paskutinį terminą atlikti užduotims. Jūsų smegenų svarstyklių svertai nukryps į tą pusę, kuri privalo susidoroti su užduotimis. Tačiau tai yra laikina, nes greitu metu jūsų smegenys galės pailsėti ir atsistatyti.

Dėl neišlaikomo balanso vis daugiau žmonių šiais laikais jaučiasi pavargę ir išsunkti, jaučia nerimą, yra pervargę, susirūpinę ir galiausiai jų smegenys užstringa „kovos lauke“ ir nebegali grįžti atgal į poilsio režimą. Ir tai sukelia smegenų energijos nutekėjimą.“

Gydytojas sako, kad stresą ir dėl jo atsirandantį smegenų energijos nutekėjimą galima suvaldyti ieškant balanso. „Tausokite savo smegenis, saugokite jas nuo energijos nutekėjimo“, – pataria A.Unikauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius