Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kas nutinka jūsų kūnui, jei ilgai nesimylite?

Galbūt seksas jums siejasi su mylimu žmogumi, kurio šalia nėra. O gal neseniai sirgote sunkia liga ir kurį laiką jums nerekomenduojama mylėtis. Nesvarbu kokia ta konkreti priežastis – tam tikru metu daugumos žmonių seksualiniame gyvenime būna „sausra“, kai kurį laiką jie neturi lytinių santykių. Susilaikymo priežasčių gali būti daugybė, tačiau net ir tuos, kurie tokį sprendimą priėmė sąmoningai, dažnai aplanko klausimas: kaip nesimylėjimas veikia mano sveikatą?
Seksas
Seksas / Shutterstock nuotr.

Atsakyti į šį klausimą pabandė programėlės „Flo“ ekspertai. Viena jų - dr. Anna Klepchukova iš Jungtinės Karalystės, sako, jog lytinių santykių atsisakymas paveikia visą žmogaus organizmą. Pirmiausia – fizinę sveikatą.

123rf.com nuotr./Susilaikymas
123rf.com nuotr./Susilaikymas

Imuninė sistema

Tyrimai rodo, kad reguliarus seksas gerina imuninę sistemą ir, išsiskiriant endorfinams, paruošia organizmą kovai su ligomis. Tai reiškia, kad retesni lytiniai santykiai gali lemti dažnesnes ligas, pavyzdžiui, peršalimą ar gripą. Tyrimo duomenimis, nustatyta, kad reguliariai lytinius santykius turėjusių koledžo studentų seilių mėginiuose buvo didesnė tam tikrų antikūnų, vadinamų imunoglobulinu A, kurie kovoja su peršalimo ligomis, koncentracija.

123RF.com nuotr./Peršalimas
123RF.com nuotr./Peršalimas

Makšties sveikata

Reguliarus seksas ar masturbacija gali palaikyti sveikus makšties audinius, nes pagerėja kraujotaka. Tuo metu mylėtis po ilgos pertraukos gali būti nemalonu. Reikia daugiau laiko, kad moters organizmas susijaudintų ir pagamintų pakankamai lubrikacijos, kad seksas būtų lengvas ir patogus.

123RF.com nuotr./Ginekologinės problemos
123RF.com nuotr./Ginekologinės problemos

Menstruacijų skausmas

Kai kurie žmonės mano, kad seksas yra puiki priemonė nuo menstruacijų spazmų. Sekso metu padidėjęs endorfinų kiekis ir orgazmo metu atsirandantys gimdos susitraukimai gali padėti sumažinti mėšlungį. Todėl mylintis rečiau ilgesnį laiką, moterys gali pastebėti, kad mėnesinės vėl tapo skausmingesnės.

Širdies ir kraujagyslių sveikata

Jei neturite reguliarių lytinių santykių, kyla didesnė rizika susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis. Lytiniai santykiai yra ne tik fizinio aktyvumo šaltinis, bet ir padeda palaikyti estrogeno ir progesterono pusiausvyrą, o tai gali sumažinti širdies ligų riziką.

123RF.com nuotr./Vyrui sustreikavo širdis
123RF.com nuotr./Vyrui sustreikavo širdis

Emocinė sveikata

Kai kurie žmonės seksualinį gyvenimą tapatina su savo saviverte. Nors taip nėra, jie gali jausti didesnį nerimą ir depresiją, jei ilgą laiką neturi lytinių santykių. Svarbu prisiminti, kad jūsų vertė kyla ne iš sekso su kitais žmonėmis. Bet taip, susilaikymas turi poveikį ne tik fizinei, bet ir emocinei jūsų sveikatai.

Giulia Bertelli / Unsplash nuotr./Panikos priepuolis
Giulia Bertelli / Unsplash nuotr./Panikos priepuolis

Padidėjęs nerimas ir stresas

Mylintis į organizmą išsiskiria endorfinai ir hormonas oksitocinas, kurie gali padėti valdyti nerimo ar streso poveikį. Oksitocinas papildomai padeda miegoti. Jei kurį laiką neturite reguliarių lytinių santykių, jūsų organizmas šiuos hormonus gali išskirti rečiau, todėl gali būti sunkiau susidoroti su stresu.

Shutterstock nuotr./Seksas
Shutterstock nuotr./Seksas

Libido

Keista, kad ilgai neturėdami lytinių santykių galite visiškai prarasti susidomėjimą seksu. Kuo daugiau turite lytinių santykių, tuo labiau norite mylėtis. Reguliarus seksas didina jūsų libido.

Tarpusavio ryšys

Daugeliui porų reguliarūs lytiniai santykiai yra svarbi tarpusavio ryšio dalis. Reguliarūs lytiniai santykiai taip pat dažnai pagerina bendravimą. Paprastai poros, kurios dažniau užsiima seksu, jaučiasi artimesnės emociškai, palyginti su tomis, kurios tai daro rečiau.

Shutterstock nuotr./Seksas
Shutterstock nuotr./Seksas

Kokie privalumai?

Nors lytiniai santykiai gali turėti teigiamą poveikį jūsų sveikatai, sekso neturėjimas taip pat turi naudos. Kai kurie iš teigiamų šalutinių ilgalaikio sekso neturėjimo poveikių yra šie:

Jums nereikia jaudintis dėl pastojimo. Nors šiandien yra daug labai veiksmingų kontracepcijos metodų, vienintelis 100 % absoliutus ir tikriausias būdas nepastoti yra neturėti lytinių santykių.

Mažesnė tikimybė susirgti šlapimo takų infekcija. Savaime suprantama, kad neturėdami lytinių santykių smarkiai sumažinsite tikimybę užsikrėsti lytiškai plintančia infekcija, tačiau susilaikydami nuo lytinių santykių taip pat sumažinsite tikimybę susirgti šlapimo takų infekcija.

Geriau pažinsite save. Kartais žmonėms sunku susitelkti į savo malonumą, kai jie mylisi su kitu žmogumi. Sausas periodas yra puikus būdas skirti laiko išsiaiškinti, kas jums patinka masturbuojantis. Jei nuspręsite vėl būti seksualiai aktyvus, galite pasidalyti šia informacija su partneriu, kad seksas taptų dar malonesnis.

Tą laiką galite skirti kitiems jums svarbiems dalykams. Susilaikymas nuo sekso gali suteikti jums laiko susitelkti į dideles emocines problemas, su kuriomis galbūt susiduriate. Kartais susilaikyti nuo lytinių santykių būtina po ligos ar medicininės procedūros ir tai gali net pagreitinti gijimo procesą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne
Užsisakykite 15min naujienlaiškius