-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kas vyksta, kai mūsų organizme vystosi viena sunkiausių ar pavojingiausių ligų – vėžys?

Žmogaus organizmą sudaro trilijonai ląstelių, kurios egzistuoja pagal savotišką „programą“, t.y. auga, dauginasi ir miršta. Šį svarbų procesą kontroliuoja ląstelių DNR. Kai, dėl įvairių priežasčių, ši „programa“ sutinka, ląstelės ima nepaliaujamai daugintis ir procesas tampa organizmo nevaldomas. Ląstelės jau nebenori mirti, jos nebežino, kad organizmui naujos ląstelės nereikia, jos težino tik vieną – daugintis. Taip formuojasi navikas, o piktybinės ląstelės, pernešamos krauju, gali išplisti į pačius įvairiausius organus.
Serganti moteris
Serganti moteris / Vida Press nuotr.

– Nuo ko priklauso, kaip bus gydomas vėžys?

 

– Vėžys – labai individuali  liga. Kodėl ji išsivysto būtent tam žmogui, kodėl du ta pačia vėžio liga sergantys pacientai skirtingai reaguoja į gydymą, šiandien medicina dar  negali pasakyti. Kiekvienas ligonis serga savo „unikaliu vėžiu“, todėl ir gydymas parenkamas individualiai.

Vėžio gydymo būdai – tai operacija, chemoterapija, spindulinis gydymas, hormonų ir biologinė terapija. Koks būdas bus parinktas, priklauso nuo daugelio dalykų – naviko tipo, jo ląstelių diferenciacijos laipsnio (t.y. kiek jos pakitusios, palyginti su sveikomis), stadijos, ligonio būklės, amžiaus, gretutinių ligų.

Fotolia nuotr./Vėžys
Fotolia nuotr./Vėžys

– Kas yra radikalus vėžio gydymas?

– Operacija yra vienas pagrindinių metodų, gydant vėžį. Skiriant radikalų vėžio gydymą arba atliekant radikalią operaciją, šalinamas navikas ir aplink esantys audiniai, taip pat šalia esantys sritiniai limfmazgiai, esant reikalui, ir pažeistas organas. Atliekant radikalią operaciją, stengiamasi pašalinti visus vėžio pažeistus audinius, t.y. pjūvis atliekamas per sveikus audinius. Taip siekiama sumažinti vėžio atsinaujinimo riziką.

– Kas yra chemoterapija ir kokius šalutinius poveikius ji sukelia?

– Chemoterapija – tai gydymas vaistais, kurie naikina vėžines ląsteles. Deja, bet šie vaistai veikia ir sveikas ląsteles. Todėl, pradėjus gydymą, galimi įvairūs fiziologiniai negalavimai: pykinimas, vėmimas, viduriavimas, vidurių užkietėjimas, apetito stoka, taip pat gali sutrikti skonio pojūtis, išslinkti plaukai. Vėžio gydymas sukelia kraujo pokyčius, gali vystytis anemija, sumažėti leukocitų (baltųjų kraujo kūnelių), trombocitų (bespalvių kraujo ląstelių būtinų kraujo krešėjimui) kiekis kraujyje. Sumažėjus leukocitų kiekiui didėja infekcijų pavojus. Todėl  gydymosi metu sergantieji gali lengviau pasigauti įvairias infekcijas, peršalti.

Video apie chemoterapiją žiūrėkite čia

Kaip jau minėta, gydant onkologinę ligą, žmonės susiduria su įvairiomis nepageidaujamomis reakcijomis, dėl kurių kartais gydymą tenka atidėti ar pristabdyti. Kas galėtų padėti palengvinti šiuos simptomus?

Lietuvos medicinos mokslų universiteto Farmakognozijos katedros profesorė Nijolė Savickienė
 profesorė Nijolė Savickienė

Onkologinių pacientų imunitetas būna susilpnėjęs, jie tampa imlesni įvairioms virusinėms ligoms, jiems skauda gerklę, juos vargina sloga, kosulys ar kt. Todėl vis dažniau medikai ir mokslininkai atsigręžia į enzimų terapiją. Sisteminė enzimų terapija, stimuliuodama imunitetą, veikia ir uždegimo procesus, pvz., ausų, kvėpavimo takų, sąnarių uždegimus, kt. Taip pat ji veikia įvairių funkcijų, pvz., virškinimo, sutrikimus, o, kaip žinoma, onkologinius ligonius gali varginti apetito stoka, juos gali pykinti ir t.t. Be to, sisteminė enzimų terapija gerina žaizdų gijimą – tai irgi svarbu operuotiems vėžiu sergantiems ligoniams. Neretai gydant įvairius navikus pacientus gali varginti urologinės problemos, šlapimo nelaikymas. Enzimų terapija gali padėti išsaugoti sveikus aplinkinius audinius ir taip pagerinti įvairių organų funkcijų veiklą.

– Kada enzimų terapija rekomenduotina sergant onkologinėmis ligomis?

– Enzimų terapija – tai papildoma pagalba sergantiesiems vėžiu. Ši terapija skirta ne navikui sunaikinti, jokiu būdu ne vėžiui gydyti, kaip mano daugelis, bet sergančiojo gyvenimo kokybei pagerinti, ypač chemoterapijos, spindulinio gydymo metu. Enzimų terapija rekomenduojama ir sergant kitomis ligomis, pvz., gydant traumas, uždegimus. Sisteminiai enzimai pasižymi šiais poveikiais:

•           neutralizuoja uždegimines medžiagas;

•           stimuliuoja imuninę sistemą ir pagreitina natūralią uždegimo eigą;

•           padeda greičiau atsinaujinti pažeistoms ląstelėms;

•           gerina kraujotaką ir audinių aprūpinimą deguonimi;

•           mažina skausmą ir patinimą;

•           pagerina antibiotikų poveikį, todėl sparčiau sveikstama.

Yra specialiai sukurtas enzimų preparatas, kuris patvirtintas mūsų šalies valstybinės vaistų kontrolės tarnybos ir skirtas sergantiesiems onkologinėmis ligomis siekiant palengvinti nepageidaujamus poveikius, kurie gali būti sukelti radioterapijos ir chemoterapijos. Šio vaisto rekomenduojama vartoti 2 dienas iki chemoterapijos pradžios, gydymo metu ir dar savaitę po gydymo.

– Dažnai žmogus pasiklysta maisto papildų gausoje. Kaip pasirinkti? Kuo medicininiu požiūriu skiriasi enzimų terapijos vaistai ir maisto papildai?

– Reikia žinoti, kad maisto papildams ir vaistams taikomi skirtingi reikalavimai. Su maisto papildais atlikta mažiau klinikinių tyrimų. Kai kalbame apie vaistą, o sisteminio poveikio enzimai yra vaistas, jų koncentracija ir aktyvumas yra standartizuoti. Kitaip sakant, gamintojai, vertindami kiekvieną vaisto seriją, užtikrina, kad vaisto sudėtyje yra reikiamas aktyvių enzimų kiekis, ir tai garantuoja vaisto veiksmingumą.

– Ar kiekvienam sergančiajam onkologine liga tinka šis pagalbinis gydymas enzimais? Ar visų lokalizacijų vėžys galėtų būti gydomas?

– Taip, sisteminė enzimų terapija tinka visų lokalizacijų onkologinėms ligoms gydyti. Tačiau ji netinka žmonėms, sergantiems krešumo ligomis (pvz., hemofilija). Šio vaistinio preparato negalima vartoti pacientams, kuriems nustatytas retas paveldimas sutrikimas – Lapp laktazės stygius arba gliukozės ir galaktozės malabsorbcija.

Pasitarti dėl sisteminės enzimų terapijos galima su šeimos gydytoju.

Taip pat skaitykite: Tai ko dar nežinojote apie gamtos stebuklą – enzimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius