Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kas yra aknė ir kaip prižiūrėti į aknę linkusią odą? Patarimais dalijasi gydytoja dermatovenerologė Aistė Beliauskienė

Aknė (spuogai) atsiranda dėl riebalinių liaukų kimšimosi. Riebalinės liaukos reikalingos mūsų odai – jų gaminamas sekretas (sebumas) saugo odos paviršių nuo žalingų aplinkos veiksnių, neleidžia odai išsausėti. Kartais sebumo išsiskyrimas ant odos paviršiaus sutrinka. Taip gali nutikti dėl hormonų poveikio paauglystėje, hormoninių sutrikimų arba paveldėto polinkio suaugus. Aknės atsiradimui gali turėti įtakos netinkama odos priežiūra, stresas, mityba, žalingi įpročiai ir kiti veiksniai.
A.Beliauskiene
A.Beliauskienė / Partnerio nuotr.

Kas sukelia aknę?

Užsikimšus riebalinei liaukai, odoje formuojasi inkštiras (komedonas). Jei į užsikimšusią liauką patenka odos paviršiaus mikrobai, vystosi uždegiminiai spuogai – raudoni mazgeliai su pūliniais. Dėl tokių spuogų gali likti randelių. Nors yra daug priemonių ir procedūrų randeliams mažinti, visiškai panaikinti jų neįmanoma. Todėl noriu akcentuoti – jei pastebėjote, kad po spuogų lieka violetinės, rudos dėmelės, įdubę randeliai, būtinai kreipkitės į dermatologą. Laiku pradėtas aknės gydymas išsaugos jūsų odą gražią.

Dažnai pacientai tapatina riebią odą su akne – kaip atpažinti skirtumus?

Žmonių, kurių oda riebi, odos riebalinės liaukos yra aktyvesnės, ant odos paviršiaus daugiau išskiriama sebumo. Tokia oda blizga ryte atsikėlus, praėjus kelioms valandoms po prausimosi. Tačiau kimštis gali ir normalios odos riebalinės liaukos, todėl aknė vargina ne tik tuos, kurių oda riebi.

Aknės kamuojamą odą labai svarbu tinkamai valyti. Kaip patartumėte teisingai valyti tokią odą?

Prausti odą būtina. Prausdami pašaliname ant odos patekusius nešvarumus, mikrobus, sebumo perteklių. Jei odą vargina spuogai, reikia rinktis specialiai spuoguotai odai skirtus prausiklius, nedirginančius odos. Šiuolaikiniai prausikliai spuoguotai odai neturi šarmų, juose gali būti aktyviųjų medžiagų, padedančių atkimšti poras (pvz., pieno rūgšties), veikiančių antibakteriškai, raminančių odą. Svarbu žinoti – vien prausimu aknės neįveiksite, bet tinkamai parinktas prausiklis palengvins gydymą. Retkarčiais, ne dažniau nei kartą per savaitę, jei oda nesudirgusi, rekomenduočiau naudoti šveitiklį.

Partnerio nuotr./Aknė
Partnerio nuotr./Aknė

Į ką reikėtų atkreipti dėmesį renkantis priežiūros priemones nuo aknės?

Priežiūros priemones pažeistai odai reikia rinktis atsakingai. Rekomenduoju pirkti tik vaistinėse, pasitarti su konsultantu, o jei aknė sunkesnės formos, – su dermatologu. Netinka stipriai kvepiančios priemonės, jos gali papildomai dirginti ar net sukelti alergines reakcijas. Vaistinėse parduodamos medicininės odos priežiūros priemonės arba dermokosmetika – tai moksliniais tyrimais paremtos priemonės odai prižiūrėti, pasižyminčios efektyvumu ir gerai toleruojamos odos.

Dažnai aknės gydymui naudojami medikamentai, kurie, ne paslaptis, sausina odą. Vyrauja mitas, kad tokiam odos tipui nereikia drėkinimo. Ar tikrai?

Visuomet, sėkmingai gydant aknę, oda keičiasi – sausėja, pleiskanoja, gana dažnai pasireiškia ir sudirgimas – paraudimas, deginimo, perštėjimo pojūčiai. Tokiai odai reikia padėti nenutraukiant gydymo. Dažniausiai pakanka naudoti specialius atkuriamuosius kremus. Kremuose, pavyzdžiui, „Eucerin DermoPure“ gydymą papildančiame kreme, esantys lipidai, keramidai, kitos aktyviosios medžiagos (likochalkonas A) drėkina ir stiprina odą, ramina ir mažina uždegimą. Jei sausumas, sudirgimas išlieka, būtina pasitarti su dermatologu.

Gal galite išskirti pagrindines „auksines“ taisykles, kaip suvaldyti aknę ir išvengti didesnių problemų ateityje?

Paauglystėje, esant lengvai, nerandėjančiai aknei, rekomenduoju naudoti specialias priežiūros priemones – prausimosi gelį su ar be toniko, retkarčiais – šveitiklį ir lengvos tekstūros specialiai į aknę linkusiai odai skirtą kremą. Kai oda itin riebi, gali padėti matinį efektą suteikiantys fluidai. Jei aknė prasideda prieš lytinio brendimo pradžią arba vis dar vargina suaugus, o po spuogų lieka dėmelės ir randeliai, būtina kreiptis į dermatologą. Gydant aknę vaistais, labai svarbu nepamiršti stiprinančių odą priežiūros priemonių ir saugoti ją nuo UV spindulių (saulės, soliariumų), esant reikalui, tepti apsauginiu kremu nuo saulės, skirtu riebiai odai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius