Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kaune 17-metis kadetas Laurynas Subačius išgelbėjo skęstančią merginą: „Tikslas buvo kuo greičiau padėti“

Paspaudus šaltukui ir žmonėms išsiilgus žiemos pramogų, dažnas pamiršta apie atsargumą. Pareigūnai įspėja visus pramogaujančius ant ledo – būtina laikytis saugumo. Kauno ugniagesiai pamini, kad per pastarąsias dienas sulaukia vis daugiau pranešimų apie įlūžusius ir skęstančius žmones. Šis savaitgalis – ne išimtis.
Laurynas Subačius išgelbėjo skęstančią merginą
Laurynas Subačius išgelbėjo skęstančią merginą / Asmeninio archyvo nuotr.

Kaip rašoma Generolo Povilo Plechavičiaus kadetų licėjaus puslapyje, 2021 metų sausio 15-osios vakarą generolo Povilo Plechavičiaus kadetų licėjaus auklėtinis Laurynas Subačius prisimins ilgai – jis išgelbėjo skęstančią merginą, įlūžus ledui Kalniečių parko tvenkinyje.

„Kaip ir kiekvienais metais su draugais renkamės Kalniečių parke žaisti ledo ritulį. Išbandėme ledo tvirtumą, suradome vietą, kur ledo storis atlaiko visus mūsų bandymus jį suaižyti. Pažymėjome vartus, pasiskirstėme komandomis ir pradėjome žaisti. Kai pradėjo temti, žaidimo metu mano draugas pastebėjo, kad truputį toliau kažkas vyksta. Pamačiau skęstančią merginą. Nedvejodamas griebiau po ranka buvusį kastuvą ir nučiuožiau jos gelbėti“, – apie to vakaro įvykį pasakojo Laurynas.

Kaip 15min teigė Laurynas, ta vieta, kurioje skendo mergina – apgaulinga – ledas ten ne visad užšąla, o tąkart užsitraukė plonas ir užsnigo. „Kai tik pamačiau, kad mergina skęsta, nieko nelaukęs nučiuožiau ir atsargiai bandžiau ją ištraukti padavęs kastuvą. Ji pagriebė kastuvą ir taip pamažu ją ištempiau į krantą“, – pasakoja kadetas ir priduria, kad toje vietoje mergina buvo įkritusi maždaug iki kaklo.

Panaudodamas karybos užsiėmimų metu įgytas žinias, Laurynas ne tik saugiai ją ištraukė iš eketės, bet ir suteikė pirmąją pagalbą – padėjo nusivilkti sušlapusius drabužius, kad neištiktų hipotermija, nes tądien buvo labai šalta, net -16 °C. Vėliau mergina buvo perduota atvykusiai greitosios medicinos pagalbos komandai.

Septyniolikmetis paklaustas, ar nejuto baimės ar jaudulio gelbėdamas merginą sako, kad apie tai nebuvo net minties – tikslas buvo kuo greičiau išgelbėti merginą ir jis džiaugiasi, kad viskas baigėsi laimingai.

„Teoriškai aš žinojau, ką reikia daryti, kai žmogus skęsta, tad pritaikiau visas savo žinias ir stengiausi viską daryti atsargiai, nepridaryti klaidų. Tikrai savęs nelaikau didvyriu, tik norėčiau ir kitus savo poelgiu paskatinti daryti gerus darbus, rodyti pavyzdį, nuveikti kažką gero ir niekada nebūti abejingais“, – teigė L.Subačius.

Laurynas Subačius, generolo Povilo Plechavičiaus kadetų licėjaus III gimnazijos klasės būrininkas. Tai atsakingas, pažangus ir stropus kadetas – jis gilinasi į karybos žinias, ketina stoti į Lietuvos karo akademiją, o laisvalaikiu domisi žvejyba.

Asmeninio archyvo nuotr. /Laurynas Subačius išgelbėjo skęstančią merginą
Asmeninio archyvo nuotr. /Laurynas Subačius išgelbėjo skęstančią merginą

Jei ne tokia greita kadeto reakcija, nepasimetimas, laiku ištiesta pagalbos ranka, ši nekalta pramoga merginai galėjo baigtis tragedija. Ant vandens telkinių jau susiformavo ledas, vis daugiau žmonių susigundo pasimėgauti žiemos pramogomis, tačiau ledas gali būti klastingas ir pavojingas, tad lipant ant jo reikia būti ypač budriems ir atsargiems.

Kaip rašoma Kauno VPK pranešime, pareigūnai gyventojus ragina atsakingai mėgautis pramogomis ant ledo – dažnai pirmasis, neseniai susiformavęs ledas būna ypač pavojingas. Tam, kad ant ledo būtų saugu žmonėms, jis turėtų būti bent 8-12 cm storio, tačiau skirtinguose vandens telkiniuose ledo storis būna nevienodas, todėl kyla rizika įlūžti. Šis saugumo reikalavimas galioja tiek toliau nuo kranto žvejojantiems, tiek ir čiuožinėjantiems.

Pareigūnai įspėja – ledas nėra tvirtas, todėl būkite atsargūs ir nevaikščiokite, nečiuožinėkite ant netvirto ledo, elkitės atsakingai – nerizikuokite savo sveikata ir gyvybe.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius