Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 03 10 /16:24

Kaune nuo meningokoko mirė dvejų metų berniukas iš Jonavos

Kauno visuomenės sveikatos centras pranešė iš Kauno klinikų gavęs informacijos apie mirties nuo šios infekcijos atvejį, diagnozuotą dvejų metų 3 mėnesių amžiaus Jonavos rajono gyventojui.
Meningokoko infekcija užsikrėtęs vaikas
Meningokoko infekcija užsikrėtęs vaikas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Berniukas susirgo sekmadienį, tėvai į medikus kreipėsi pirmadienį, tačiau vaiko gyvybės išgelbėti nepavyko.

Iš pradžių tėvai manė, kad išbėrimai ir kiti negalavimų simptomai yra sukelti vėjaraupių, todėl į Jonavos ligoninę nuvažiavo tik kitą dieną, kai vaiko būklė dar labiau pablogėjo.

Ten medikai iškart įtarė meningokoką ir reanomobiliu nuvežę berniuką į Kauno klinikas. Tačiau medikai jau buvo bejėgiai ir vaikas ligoninėje mirė.

Berniukas vaikų ugdymo įstaigos nelankė, tad profilaktinis gydymas antibiotikais paskirtas tik artimą sąlytį turėjusiems šeimos nariams.

Pasak Kauno visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vyriausioji specialistės Rimos Bagdonavičiūtės, gali būti, kad vaikas mirė nuo pavojingiausios meningokoko rūšies – vadinamosios žaibinės infekcijos. „Tokiu atveju infekcija patenka į kraują ir išgelbėti susirgusįjį būna labai sunku. Mažiausiai šiai ligai atsparūs vaikai“, – sakė specialistė.

R.Bagdonavičiūtė akcentavo, kad šia liga dažniausiai sergama žiemą ir pavasarį.

Kauno apskrityje šiemet nuo meningokoko mirė jau antras vaikas. Prieš mėnesį nuo šios ligos mirė metų ir 3 mėnesių mergaitė taip pat iš Jonavos rajono.

Pernai nuo meningokokinės infekcijos mirė po vieną Kauno rajono ir Kauno miesto gyventoją (3 ir 66 metų amžiaus). 

Visuomenės sveikatos specialistų teigimu, meningokokinė infekcija dažniausiai užklumpa netikėtai, tad ypač svarbu pastebėti pirmuosius ligos požymius ir laiku kreiptis medicininės pagalbos. Šia oro lašeliniu būdu plintančia bakterine infekcija serga įvairaus amžiaus žmonės, dažniausiai vaikai, ypač jaunesni nei penkerių metų amžiaus ir paaugliai.

Šios ligos ankstyvieji požymiai yra nespecifiniai ir panašūs į virusinę infekciją, tačiau jai progresuojant prasideda karščiavimas, stiprūs galvos skausmai, pykinimas, vėmimas, sprando raumenų nelankstumas ir atsiranda šiai infekcijai būdingas hemoraginis (kraujas iš kapiliarų patenka į aplinkinius audinius, susidaro tarsi nedidelės kraujosruvos) kūno bėrimas – pastarasis požymis skiria ją nuo kitų bėrimu pasireiškiančių ligų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius