-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kauniečių pora iš egzotiškos kelionės grįžo užsikrėtę uodų platinama liga

Kauno visuomenės sveikatos centras iš VŠĮ Kauno klinikinės ligoninės gavo informaciją apie Denge karštligę, kuri diagnozuota sutuoktinių porai iš Kauno. Epidemiologinio tyrimo metu buvo nustatyta, kad susirgę kauniečiai šia liga užsikrėtė Dominikos Respublikoje.
Meningokoko infekcija užsikrėtęs vaikas
Ligoninė / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Denge karštligė yra ūmi virusinė uodų pernešama liga. Pavojingus virusus dažniausiai platina Aedes aegypti uodai. Pagrindinis infekcijos šaltinis – sergantys žmonės ir beždžionės. Žmogus nuo žmogaus šia liga neužsikrečia. Ligos epideminis paplitimas dažniausiai būna sezoninis, pasireiškia trumpais periodais po lietaus sezono. 

Ligai būdinga ūmi pradžia, aukšta temperatūra, stiprūs galvos, sąnarių, raumenų skausmai,  pykinimas, vėmimas, odos išbėrimai. Liga trunka apie 10 dienų, bet atstatomasis laikotarpis gali tęstis iki 2 – 4 savaičių. Dažniausiai sergama lengva Denge karštlige, tačiau kartais pasireiškia ir sunkesnės formos: Denge hemoraginė karštligė (būdingas intensyvesnis karščiavimas, kraujavimas, sumažėjęs trombocitų skaičius, padidėjęs kapiliarų pralaidumas) ar Denge šoko sindromas (mirštamumas nuo šios ligos gali siekti 15 – 40 proc., jeigu gydoma neteisingai). Dengė karštligė dažnai klaidingai painiojama su tokiomis ligomis, kaip gripas, tymai, maliarija, vidurių šiltinė, skarlatina, leptospirozė. 

Liga dažniausiai pasireiškia protrūkiais, kylančiais įvairiuose Afrikos, Pietryčių Azijos, Kinijos, Indijos, Pietų Amerikos, Centrinės Amerikos, Karibų Salyno regionuose. Pastarųjų metu tendencijos rodo, kad egzistuoja didelė Denge karštligės protrūkių tikimybė ir Europos šalyse:  2010 m. pirmą kartą buvo užregistruoti vietinės uodų populiacijos sukelti karštligės atvejai  Prancūzijoje ir Kroatijoje, o 2012 m. Denge infekcijos protrūkis buvo registruotas Portugalijai priklausančioje Madeiros saloje. Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, Lietuvoje   pavieniai įvežtiniai šios ligos atvejai buvo registruoti 1994, 2003, 2011 ir 2013 m.

Keliautojams nerekomenduojama vykti po liūčių sezono į vietoves, kuriose paplitusi Denge infekcija. Kelionės metu (ar grįžus iš jos) pajutus ligos požymius būtina nedelsiant kreiptis medicinos pagalbos. 

Specifinio gydymo nėra. Karštligės požymiai slopinami didesnio kiekio skysčių vartojimu, temperatūrą malšinančiais vaistais. Pažymima, kad gydant šią ligą negalima vartoti aspirino.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius