Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kaunietė perspėja dėl reabilitacijos klinikos: „Jei mamos nebūčiau ten nuvežus, gal ją tebeturėčiau“

„Jei esate sunkūs brandaus amžiaus ligoniai, venkite bent jau šitos sanatorijos. Kaltinu save, kad nuvežiau ten mamą“, – savigraužos kupinais žodžiais į 15min kreipėsi kaunietė R.A. Kauno reabilitacijos klinikoje „Medicus“ jos mama gydėsi po stuburo operacijos, o išleista namo po pusdienio mirė dėl širdies veiklos nepakankamumo. Pasak R.A., kaltos vaistų dozės. Klinikos vadovybė kaltinimus atmeta.
Reabilitacijos klinika „Medicus“
Reabilitacijos klinika „Medicus“ / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

66-erių metų R.A. mama S.A. su stuburo problemomis pirmą kartą susidūrė prieš ketverius metus. Po pirmosios operacijos moteris vyko reabilitacijai į Birštono „Versmės“ sanatoriją – viskas praėjo sklandžiai.

Praėjusių metų lapkritį S.A. sėkmingai atlikta antroji planuota operacija – buvo užspaustas stuburo nervas. Moteris vaikščiojo iki šių metų sausio, kai staiga ėmė ir atsakė kojos.

„Buvo nusilpę raumenys. Gydytojai rekomendavo reabilitaciją, tad vykome į sanatoriją. Į Kauno „Medicus“ reabilitacijos kliniką atvykome vasario 8 dieną. Iki tol jokių širdies nusiskundimų mama neturėjo, o klinikoje prasidėjo bėdos. Po procedūrų (fizioterapijų, masažų, elektros stimuliacijų ir kt.) ir nuo leidžiamų vaistų vis pakildavo kraujospūdis – net iki 190. Jis tapo nereguliarus. Kiek žinau, leido vaistus nuo skausmo ir padidėjusio spaudimo.

Po klinikoje praleistos savaitės eidama su vaikštyne tualete mama nuvirto. Nuo to momento ji ėmė gulėti lovoje – nebevaikščiojo. Tuomet klinikos vadovas paskyrė nikotino rūgštį, kuri plečia kraujagysles. Tai rusiški vaistai. Skyrė 30 ampulių. Leido ryte ir vakare. Tik vėliau išsiaiškinau, kad juos galima tik vieną kartą per dieną leisti, jokiu būdu ne daugiau. Bet jau buvo per vėlu“, – su liūdesiu balse kalbėjo R.A.

Skaitytojos nuotr./Pacientei paskirta nikotino rūgštis
Skaitytojos nuotr./Pacientei paskirta nikotino rūgštis

Mirė tik išleista į namus

Pasak R.A., mama, būdama reabilitacijoje, nejautė jokio pagerėjimo. Sakė: „Kaip atėjau prastai besijausdama, taip ir išeisiu.“ Moteriai nuolat skaudėdavo galvą, šokinėjo spaudimas. Gydytojai paskirdavo kaptoprilio (arterinį kraujospūdį mažinantys vaistai) ir viskas kuriam laikui aprimdavo.

Vasario 23 dieną R.A. parsivežė mamą į namus Kaune. Iš sanatorijos ji iškeliavo sėdėdama neįgaliojo vežimėlyje. Kitą rytą moters gyvybė ėmė ir staiga užgeso. Paskutinėmis gyvenimo valandomis S.A. skundėsi, kad „muša karštis“, jos akys buvo paraudusios.

„Manėme, kad gal peršalo. Ryte pabudau nuo jos dūsavimo, iškviečiau greitąją, paramedikai gaivino, bet niekuo jau negalėjo padėti. Po šio sukrėtimo, kreipiausi į pažįstamus gydytojus. Jie spėja, kad viską paspartinti galėjo kraujagysles plečiantys vaistai, per didelės jų dozės. Po autopsijos paaiškėjo, kad buvo susidaręs krešulys, kuris ir sukėlė širdies nepakankamumą. O tie plečiantys vaistai tą krešulį tiesiog galėjo iš vienos vietos nuvyti į širdį.

Jei gydytojai būtų išanalizavę tinkamai, skyrę daugiau laiko savo pacientei, būtų kitaip gal viskas pasibaigę.

Kol dar ji buvo gyva, gydytojai neįžvelgė, kad gali būti kitų sveikatos problemų. Nors iš mano užsakytų kraujo tyrimų aiškiai matėsi, kad trombocitų kiekis yra padidėjęs. Ir uždegimą rodė kraujas.

Tik po visko supratau, kaip visa tai buvo susiję. Jei gydytojai būtų išanalizavę tinkamai, skyrę daugiau laiko savo pacientei, būtų kitaip gal viskas pasibaigę. O gydė sau toliau tik nervų uždegimą“, – teigė kaunietė.

Tiesioginė S.A. mirties priežastis – širdies veiklos nepakankamumas. Netiesioginė – širdies vainikinių arterijų aterosklerozė, išeminė širdies liga. R.A. mano, kad tokią staigią širdies ligomis nesiskundusios mamos mirtį galėjo lemti klinikos gydytojų nepakankama kvalifikacija bei tai, kad ligoniams, jų ligų istorijoms skiriama per mažai laiko.

„Žmonės, jei esate sunkūs ligoniai, venkite bent jau šitos sanatorijos. Noriu perspėti, kad kiti būtų atsargūs, sektų, kokius vaistus skiria ir leidžia. „Medicus“ personalas – puikus, paslaugus, padedantis, tačiau gydytojai, matyt, menkos kvalifikacijos. Nebežino šalutinių vaistų poveikių. Neatsižvelgia į tai, kad skiria vaistus senyvo amžiaus žmogui.

Nepripažįsta jie kaltės. Ramino mane, gražiai kalbėjo. Kad toks gyvenimas, taip nutinka. O aš manau, buvo kažkas pražiūrėta.

Padariau didžiulę klaidą, kad nuvežiau mamą į sanatoriją. Jei būčiau nevežusi, gal būtų situacija susiklosčiusi kitaip. Yra kaip yra. Ar būtų mamai pablogėję, jei ne sanatorija? Nemanau.

Mano manymu, prastą savijautą lėmė skirti vaistai, greičiausiai, ta nikotino rūgštis. Nuo jos greičiau pradeda cirkuliuoti kraujotaka. Visa tai galėjo sukelti širdies nepakankamumą. Tokią prielaidą daro ir pažįstami gydytojai. Teisybės nebeieškau, jos nerasiu. Tik noriu perspėti“, – tikino R.A.

Grąžino pinigus už reabilitaciją

Kovo 23 dieną R.A. nuvyko į „Medicus“ pasikalbėti su klinikos vadovu Jonu Marengolcu bei reabilitacinio skyriaus vedėja Jolanta Versekiene.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Reabilitacijos klinika „Medicus“
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Reabilitacijos klinika „Medicus“

„Klausiau J.Marengolco, kodėl jis tiek ampulių mamai išrašė. Tikinau, kad būtent tie vaistai ir galėjo paspartinti mirtį. Jis negalėjo man paaiškinti, kodėl skyrė tokią arklišką vaistų dozę. Teigė, kad kitiems pacientams leisdavo jas ir didesnes. Bet gal pacientas buvo jaunesnis? Su stipresne širdimi? Nepripažįsta jie kaltės. Ramino mane, gražiai kalbėjo. Kad toks gyvenimas, taip nutinka. O aš manau, buvo kažkas pražiūrėta“, – teigė R.A.

Nors ir nepripažinusi savo kaltės, „Medicus“ vadovybė nusprendė R.A. grąžinti jos už mamos reabilitaciją sumokėtus 250 eurų. Pareiškė užuojautą.

Kaltės neįžvelgia

15min susisiekė su UAB „RK Medicus“. Klinikos vadovybė savo kaltės šioje istorijoje neįžvelgia.

„Pacientė S.A. reabilitacijos klinikoje „RK Medicus“ gydėsi dėl sutrikusio mobilumo, kurį lėmė stuburo, nervų sistemos ligos. Skirtas medikamentinis ir reabilitacinis gydymas negalėjo turėti ir neturėjo priežastinio ryšio sukelti ūmaus širdies nepakankamumo“, – paaiškino klinikos atstovai.

Paklausti, kodėl tuomet grąžino pacientės dukrai už reabilitaciją jos sumokėtus pinigus, jie atsakė: „Netekus artimo žmogaus, mamos, buvo atsižvelgta į žmogišką faktorių, todėl pinigai už maistą ir pragyvenimą klinikoje buvo grąžinti.“

„Medicus“ vadovas J.Marengolcas 15min tikino, kad širdies smūgis pacientę ištiko būnant namuose ir kad skirta nikotino rūgštis nieko bendro su širdies veikla neturi. Šie vaistai, pasak jo, skiriami periferinių kraujagyslių praplėtimui. S.A. buvo skirtas tik kubas, o kitiems pacientams skiriami ir 3–5 kubai.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Reabilitacijos klinika „Medicus“
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Reabilitacijos klinika „Medicus“

„Pacientė S.A. neblogai jautėsi. Kiekvieną dieną aš, kaip neurologas, ją stebėjau. Ir vedėja ją žiūrėjo. Tikrai nebuvo, kad ji neprižiūrėta. Man atrodo, kad ir pati pacientės dukra priekaištų mums neturi.

Pacientės spaudimas klinikoje tikrai nebuvo pakilęs, jis buvo koreguojamas. Suprantu, kad namiškiai jaučia širdgėlą, bet kalbėjome su jais, viską paaiškinome. Jei būtų embolija įvykusi ar ritmas sutrikęs būnant pas mus, aišku, būtų blogai. Bet ir tai negali numatyti.

Ar pas mus yra buvę pacientų mirties atvejų? Nė vieno. Būdavo pablogėjimų, ritmo sutrikimų, plaučių uždegimų brandaus amžiaus žmonėms“, – teigė nuo 2002 metų veiklą vykdančios klinikos vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius