Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kauno klinikų priėmimo skyriuje moteris praleido apie 15 valandų: maldauji pagalbos, o tau sako, kad čia viskas normalu

„Ten tvanku, o tu esi su kauke. Ventiliacija prasta. Aš visą naktį taip turėjau prasėdėti, nes buvo tik neišskleidžiamas fotelis. Dar greta buvo kėdė, kur buvau pasidėjusi kojas. Bet sesutė atėmė ir kėdę“, – apie savo patirtus įspūdžius gydymo įstaigoje pasakojo kaunietė Vilma.
Kauno klinikos
Kauno klinikos / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Pasak moters, į Kauno klinikas naktį iš spalio 23-iosios į 24-ąją ją atvežė greitoji pagalba.

„Buvo labai dideli skrandžio skausmai. Sergu jau daug metų, man atliktos ir operacijos. Penktadienio vakarą, jau po 23 val., negalėdama ištverti skausmų, išsikviečiau greitąją pagalbą.

Atvažiavo greitai, apžiūrėjo irgi labai greitai. Pasiūlė važiuoti į Kauno miesto antrąją ligoninę. Tačiau priėmimo skyriuje dirbę medikai pareiškė nepasitenkinimą.

Felčerė paprašė, kad medicinos darbuotoja prisistatytų, bet ji neprisistatė. Pasakė: „Aš nepriimsiu jos.“

Felčerė dar bandė sakyti, kad aš visą savo ligos istoriją žinau, kad tik priimtų. Bet medicinos darbuotoja paaiškino, kad neturi manęs kur dėti ir kad mane iš čia išvežtų“, – pasakojo moteris.

Naktį atvežė į Kauno klinikas

Tada Vilma greitosios pagalbos automobiliu buvo nuvežta į Kauno klinikų priėmimo skyrių. Kaip sakė kaunietė, greitosios pagalbos felčerė jos atsiprašinėjo, tačiau šiai medikei moteris pastabų neturi – ji padarė viską, ką galėjo.

„Prieš pirmą nakties galiausiai atsidūriau klinikose. Į namus sugrįžau tik apie 16 valandą – tiek laiko teko praleisti priėmimo skyriuje.

Klinikose prie manęs gal kokią valandą niekas iš viso nepriėjo. Per visą laiką, praleistą klinikose, suteikta minimali pagalba.

Be skrandžio skausmų, man buvo sukilęs kraujospūdis: viršutinis – iki 200, o apatinis – 120. Jie man tris kartus nešė vaistus, bet jų taip ir neatnešė. Buvo žiauru, sakiau, kad mane tuoj insultas ištiks, nes ir pulsas buvo 111“, – kalbėjo kaunietė.

Kauno miesto savivaldybės nuotr./Greitoji medicinos pagalba
Kauno miesto savivaldybės nuotr./Greitoji medicinos pagalba

Sulaukė pasikeitusios pamainos

Pasak Vilmos, medikai atliko kraujo tyrimus, pastatė lašinę, kiek vėliau padarė echoskopiją.

„Po kiek laiko dar pastatė antrą lašinę ir turbūt apie 3–4 valandą sesutė suleido į veną dar vienus vaistus nuo skausmo, kai aš jau negalėjau kentėti.

Tai buvo viskas. Pusę dešimtos iš ryto jau buvo pasikeitusi pamaina, aš atsistojau ir paprašiau vaistų nuo skausmo. Tada manęs paklausė, iš kur aš čia atsiradau. Man buvo šokas.

Bet kiek aš galiu laukti? Man skauda, niekas nepadeda.

Galima sakyti, kad aš prasėdėjau fotelyje visą naktį, niekas prie manęs nepriėjo, pagalbos nesuteikė. Išskyrus dvi lašines ir echoskopiją. Per visą tą laiką man tris kartus nuo skausmo suleisti vaistai, kai buvo griežtai reikalauta.

Apie 11 valandą iš ryto atėjo gydytojas, jis pasakė, kad niekuo negali padėti, nes skausmai nežinia iš kur, tyrimai naktiniai geri.

Sako, pakartosim tyrimus. Tyrimus kartojo apie 13 valandą. Padarė kraują, echoskopiją, peršvietė pilvą ir pasiūlė laukti. Bet kiek aš galiu laukti? Man skauda, niekas nepadeda. Ėjau kelis kartus pas gydytoją prašyti pagalbos. Jis pasakydavo „tuoj“ ir nieko daugiau.

Paskui atėjo rezidentė. Paklausinėjo, pasakė, kad niekuo negali padėti. Kaip? Skrandžio tyrimo negali padaryti? Aš žinau, kad gali, ir bet kuriuo paros metu. Tuo labiau kai aš tiek valandų negalėjau nei gerti, nei valgyti.

Mano būklė buvo kritinė, kentėjau beprotiškus skausmus. Tu maldauji pagalbos, o tau sako, kad čia viskas normalu“, – pasakojo moteris.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Ligoninės akimirka
Arno Strumilos / 15min nuotr./Ligoninės akimirka

Pasiprašė išleidžiama į namus

Apie 15 valandą moteris pasiprašė išleidžiama į namus: „Klausiu, gal aš galiu namo? Sako, kad galiu, tik gydytojas dar rašo popierius. Dar po kurio laiko atėjau. Sako: aš dar rašau popierius. Tai kiek rašys?

Dar paprašiau, kad suleistų vaistų nuo skausmo. O kai paklausiau dėl kraujospūdžio, sesutė buvo pakraupusi, kad niekas neatnešė vaistų. Visiems buvo tas pats.

Išgėriau savo turėtus vaistus, kuriuos buvau pasiėmusi, pamaniau, kad pravers, jei guldys į ligoninę, kad nepritrūkčiau. Grįžau namo apie 16 valandą. Tiek valandų priėmimo skyriuje, į žmogų požiūris nulinis.“

Kauno klinikos: prašome supratingumo

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų Komunikacijos tarnybos vyriausioji specialistė Karolina Račkauskienė sako, kad po pirminės pacientės apžiūros Skubios pagalbos skyriaus specialistai nusprendė atlikti kraujo tyrimus ir pilvo echoskopiją.

„Nors jos metu įtartinų pakitimų nebuvo nustatyta, nuspręsta pacientės namo neišleisti ir stebėti jos sveikatos būklę skyriuje. Per visą šį laiką moteriai pakartotinai atlikti kraujo tyrimai, skirti vaistai skausmui mažinti.

Siekiant išsiaiškinti, ar pilvo skausmo pacientei nesukelia vidaus organų plyšimas (prakiurimas), atlikta rentgenograma.

Rentgenogramos tyrimo rezultatai nerodė pakitimų, kliniškai nebuvo įtartas kraujavimas, todėl skrandžio endoskopijos tyrimas nebuvo atliktas. Šis endoskopinis tyrimas papildomai atliekamas, jei gydytojai įtaria kraujavimą iš virškinimo sistemos.

Po kiek laiko moteriai dar kartą atliktas pilvo ultragarsinis tyrimas, patvirtinęs, jog jos sveikatos būklė nekelia pavojaus gyvybei ir operacijos neprireiks. Pasikonsultavus su gydytoju chirurgu, moteris po pietų išleista namo gydytis ambulatoriškai.

Per parą Kauno klinikų Skubios pagalbos skyriuje apsilanko vidutiniškai 200 pacientų iš visos Lietuvos. Iš jų nemaža dalis yra sudėtingos būklės, jų gyvybei gresia pavojus, todėl šiems pacientams pagalba yra suteikiama pirmiausia.

Skubios pagalbos skyriuje pagalba yra teikiama ne pagal atvykimo laiką, o pagal būklės sunkumą. Apgailestaujame, jei skyriuje tenka praleisti daugiau laiko, nei buvo tikimasi, tačiau visuomenės prašome supratingumo šiuo visam pasauliui sudėtingu laikotarpiu“, – rašoma 15min atsiųstame Kauno klinikų atsakyme.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius