Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kėdainių rajone – trichineliozės protrūkis

Kauno visuomenės sveikatos centras informuoja, kad Kėdainių rajone užregistruotas trichineliozės protrūkis.
Vienas iš tradicinių šventės simbolių – keptas paršelis. Nemokamai jo paskanauti galės visi šventėje dalyvausiantys Kazimierai, Kaziai, Kazytės ir Kazimieros.
Kiauliena / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Vasario 6 – 21 dienomis užregistruoti 5 susirgimo trichinelioze atvejai. Protrūkis kilo Kunionių k., Josvainių sen., Kėdainių rajone vienoje šeimoje jos nariams suvalgius trichinelėmis užkrėstų kiaulės mėsos gaminių ir išplito šeimininkams pavaišinus svečius ir giminaičius. Nors pačių gyventojų pristatytame ištyrimui pirmame mėsos mėginyje trichinelių neaptikta, tačiau atliktas pakartotinis tikslesnis tyrimas jau buvo teigiamas. Šio tyrimo rezultatai patvirtinti ir Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute.

Epidemiologinio tyrimo metu pavyko nustatyti, kad trichineliozės židinys yra Pilionių k., Dotnuvos sen., Kėdainių rajone. Infekcijos šaltiniu buvo Pilionių k. viename privačiame ūkyje užauginta kiaulė. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Kėdainių rajono valstybinės maisto ir veterinarijos tarnyba dar nespėtus suvartoti mėsos gaminius nukreipė sunaikinti, o pačiame trichineliozės židinyje taiko būtinas ribojimo priemones.

Trichineliozė – viena sunkiausių parazitinių ligų, kurią sukelia organizme parazituojančios 1-4 mm ilgio apvaliosios kirmėlės trichinelės. Gamtoje trichinelioze serga pelės, žiurkės ir jais mintantys plėšrūnai.

Kaip užsikrečiama trichinelioze?

Gamtoje gyvūnai užsikrečia, suėsdami kitus gyvūnus bei jų lavonus, kurių raumenyse yra inkapsuliuotų trichinelių lervų. Žmogus užsikrečia suvalgęs gyvūnų, kurių raumenyse yra trichinelių lervų, mėsos.

Ligos požymiai

Ligos požymiai dažniausiai išryškėja, praėjus 2 –3 savaitėms nuo užsikrėtimo ir esti įvairūs. Tai lemia į organizmą pakliuvusių trichinelių kiekis, organizmo būsena, ligos periodas. Kai kirmėlės parazituoja žarnyne, vyrauja virškinimo sutrikimo simptomai: pykinimas, vėmimas, viduriavimas. Kai lervos pradeda kelionę krauju, patinsta ligonio veidas, akių vokai, gali išberti odą, pakyla temperatūra iki 39 – 40° C. Vėliau pradeda skaudėti kojų, rankų, krūtinės raumenis. Jei liga negydoma, gali pakenkti širdies raumenį, atsiranda plaučių ar inkstų uždegimas.

Gydymas ir jo sėkmė

Kilus įtarimui, kad valgėte trichinelėmis užkrėstos mėsos gaminių, rekomenduojame kreiptis į gydytoją.Visiems, valgiusiems užkrėstą mėsą, vaistai skiriami profilaktiškai, nelaukiant kol išryškės ligos simptomai, nes trichineliozės gydymo sėkmę pirmiausia nulemia vaistų vartojimo pradžia. Ligoniams nuo pat ligos pradžios skiriami specifinio poveikio vaistai, kurių vartojimo schemą ir dozę gali nustatyti tik gydytojas. Todėl kviečiame nerizikuoti savo sveikata ir nesigydyti patiems.

Ką reikėtų daryti norint išvengti užsikrėtimo trichinelioze?

Užkrėsta mėsa išoriškai niekuo nesiskiria nuo geros mėsos, todėl prieš vartojimą mėsą būtina patikrinti. Parduotuvėse, turguje parduodama mėsa tikrinama privalomai, o štai perkant iš atsitiktinių prekeivių, galite nusipirkti pavojingą ligą.

Svarbiausia tikrinti užaugintų kiaulių ar sumedžiotų šernų skerdieną dėl trichineliozės. Reikia nupjauti gabaliuką (apie 100 gramų) raumenų (geriausiai diafragmos, liežuvio, tarpšonkaulinių raumenų) ir nunešti į Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos laboratoriją. Tik gavus neigiamą atsakymą, galima vartoti mėsą maistui. Jei mėsoje randama trichinelių, mėsa ir jos gaminiai sunaikinami. Mėsos sūdymas ir rūkymas trichinelių nesunaikina!

Net ir tuomet, jei mėsoje nebuvo aptikta trichinelių, būtina ją tinkamai paruošti.Mažiau pavojinga yra valgyti troškintą ar virtą mėsą. 250 gramų dydžio mėsos gabaliukus reikia virti 1 – 1,5 valandos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius