Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kiek trunka atkurti prarastus dantis? Dažniausi klausimai apie dantų implantaciją

Vieno, kelių ar daugiau dantų netekimas ne veltui siejamas su skaudžiomis ilgalaikėmis pasekmėmis: nuo kramtymo, fonetikos sutrikimų iki psichologinių problemų. Laimei, nemalonių pokyčių galima išvengti. Gydytojas odontologas-implantuojantis gydytojas Edvinas Mileris pasakoja apie dantų implantaciją – šiuolaikinį gydymo sprendimą, grąžinantį gyvenimo kokybę, ir tai, kiek iš tiesų trunka dantų atkūrimas.
Dantų implantas
Dantų implantas / 123RF.com nuotr.

Kiek kainuoja laukimas

Tyrimai rodo, kad ankstyvą vieno, kelių ar daugiau dantų netekimą patiria kas antras darbingo amžiaus lietuvis. Nors danties praradimas nepastebimoje vietoje (pavyzdžiui, krūminių dantų srityje) iš pirmo žvilgsnio atrodo kaip nedidelė problema, kurios sprendimą galima atidėti vėlesniam laikui, neapsigaukite: net vieno danties praradimas gali tapti rimta grėsme sveikatai, rašoma klinikos pranešime žiniasklaidai.

IROK klinikos gydytojas odontologas-implantuojantis gydytojas E.Mileris apgailestauja, kad dalis žmonių atideda dantų atkūrimą:

„Pasitaiko, kad pacientai nesureikšmina vieno ar kelių prarastų dantų ir neieško būdų juos atkurti. Į dantų atkūrimo specialistus nesikreipiama ne tik dėl aplaidumo, bet ir dėl jaučiamos skausmo baimės, streso.“

Asmeninio archyvo nuotr. /Gydytojas odontologas-implantuojantis gydytojas Edvinas Mileris
Asmeninio archyvo nuotr. /Gydytojas odontologas-implantuojantis gydytojas Edvinas Mileris

Deja, tai komplikuoja situaciją, ir pavėluotas dantų atstatymas užtrunka: dažnai prireikia kaulo priauginimo (augmentacijos), sinuso dugno pakėlimo operacijų. Nusitęsia gijimo laikotarpis, išauga bendra procedūrų kaina.

Atidėliojimas kainuoja daugiau nei laiką ir pinigus. Gydytojas E.Mileris teigia, kad laiku neatkūrus prarastų dantų, kenčia visas organizmas.

„Netekus danties, jo vietoje ima nykti žandikaulio kaulas. Taip pat kyla ortodontinės bėdos: sveikieji gretimi dantys ima migruoti į prarasto danties vietą. Neišvengsite ir pokyčių veido srityje: dėl nykstančio žandikaulio kaulo deformuojami paciento veido bruožai. Atsiranda gilios raukšlės, įdumba skruostai. Žmogus atrodo gerokai vyresnis, nei iš tiesų.“

Laiku neatkūrus prarastų dantų, kenčia visas organizmas.

Sėkmė priklauso nuo gydymo metodo

Dantų atkūrimo ir laiko ryšys svarbus ne tik kalbant apie pacientų sveikatą, bet ir apie dantų atstatymo trukmę. Kiek laiko teks sugaišti ir kaip atsipirks sveikatos investicija, priklauso nuo pasirinkto gydymo metodo.

Prarasti dantys iki šiol atkuriami, pasitelkiant tradicinius išimamus protezus. Iš pirmo žvilgsnio, greita ir pigu, tačiau, anot implantuojančio gydytojo E.Milerio, tai – atgyvenęs variantas.

„Didžiausias tokių protezų trūkumas – kramtymo funkciją išimami protezai atstato tik maždaug 20 procentų. Tai reiškia, kad maistas kramtomas nekokybiškai. Tai kelia ne tik diskomfortą, bet ir virškinimo sutrikimus.

Dar vienas tokių protezų minusas – labai bloga jų fiksacija, ypač apatiniame žandikaulyje. Išimami protezai traumuoja, trina ir dirgina burnos gleivinę“, – aiškina gydytojas.

Dantų implantacija yra pažangus gydymo metodas: netekti dantys atkuriami į prarasto danties vietą sriegiant danties šaknies pakaitalą – implantą. Ant implantų tvirtinami protezai – nuolatinės restauracijos, kurių unikalios savybės atkartoja tai, ką sukūrė gamta. Žmogus jaučiasi tarsi su savais dantimis.

Gydymo trukmė – įvairi

Dantų implantacija – efektyvi, nepriklausomai nuo prarastų dantų skaičiaus ir klinikinės situacijos: tai saugu bet kokio amžiaus pacientams, turintiems nuolatinius dantis. Vienas dažniausių klausimų, užduodamų specialistams, – kiek užtruks ši procedūra.

Implantai prigyja prie kaulo maždaug per 8–12 savaičių.

Anot E.Milerio, tai priklauso nuo situacijos. „Kiekvienam gydymui dantų implantais prireikia dviejų etapų. Jeigu atliekama itin populiari vienmomentė implantacija, numatytas implantų skaičius gali būti sriegiamas iš karto po dantų šalinimo. Ši procedūra, priklausomai nuo implantų skaičiaus, trunka nuo pusvalandžio iki poros valandų. Implantai prigyja prie kaulo maždaug per 8–12 savaičių. Tuomet laukia antrasis etapas: ant implantų tvirtinamos nuolatinės restauracijos – protezai. Tai reiškia, kad atkurta šypsena pavyks džiaugtis maždaug po 3 mėnesių“, – pasakoja pašnekovas.

Tiesa, šis scenarijus tinka ne visais klinikiniais atvejais. „Kaip minėjau, ilgai gyvenant be daugumos ar visų dantų, sunyksta žandikaulio kaulas ir gali prireikti papildomų chirurginių procedūrų (sinuso dugno pakėlimo ar žandikaulio kaulo priauginimo). Tokiu atveju taikoma atidėta implantacija: implantai sriegiami operacijos vietoms pilnai sugijus. Tai reiškia, kad gydymas užtruks keliais mėnesiais ilgiau“, – atkreipia dėmesį specialistas.

Kad ir koks būtų gydymo planas ar paciento būklė, šiuolaikinė implantacijos technika užtikrina, kad dantys bus atkuriami kokybiškai, ilgam ir be skausmo.

Išeitis kiekvienam pacientui

Dantų atkūrimo kelyje ne mažiau svarbus protezavimo etapas. Dantys atkuriami protezais, kurie gaminami dantų technikų laboratorijoje kiekvienam pacientui individualiai.

„Jeigu žmogus neteko vieno danties, jis atkuriamas įsriegus ant implanto tvirtinant danties vainikėlį. Kai atkuriami keli prarasti dantys, jie taip pat gali būti protezuojami dantų vainikėliais arba vainikėlių tiltais“, – dantų atstatymo galimybes vardija medikas.

123RF.com nuotr./Dantų implantas
123RF.com nuotr./Dantų implantas

Jeigu netekta daugumos arba visų dantų, pasirinkimų dar daugiau. Tai priklauso ir nuo įsriegtų implantų skaičiaus. „Dažniausiai visus prarastus žandikaulio dantis atkuriame įsriegę 4 implantus: tai puikiai atlaiko kramtymo krūvį, užtikrina optimalią kramtymo funkciją. Pasirinkus šį metodą, ant implantų tvirtinamas fiksuojamas protezas, atkuriantis kramtymą, fonetiką, estetiką. Pasitaiko, kad pacientas nori dar natūralesnio dantų pojūčio ir stabilumo. Tada sriegiame 6, 8 ar daugiau implantų, o dantis atkuriame protezuodami dantų vainikėlių tiltais“, – akcentuoja gydytojas.

Pacientams, pageidaujantiems sutaupyti, yra dar viena išeitis – ekonomiškas visų dantų atkūrimas ant 2 implantų. „Įsriegus 2 implantus-lokatorius, pritaikoma išimama dantų plokštelė, kuri tvirtinama ant implantų. Nors tai – išimamas protezas, implantai suteikia puikią fiksaciją, leidžia laisvai kramtyti maistą ir nevaržomai džiaugtis įprastais gyvenimo malonumais“, – aiškina gydytojas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius