-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Klaipėdos medikai sunerimę: kompiuteriai tapo mūsų vaikų auklėmis

Prasidėję mokslo metai prailgino vaikų ir paauglių prie kompiuterio praleidžiamas valandas. Specialistai neabejoja, netrukus sulauksiantys nuo ilgo sėdėjimo prie ekrano kenčiančių pacientų. Kasmet augantis jų skaičius kelia nerimą Klaipėdos psichologams ir psichiatrams. Specialistų tikinimu, jų kabinetų duris atveria vis jaunesni pacientai.
Asociatyvi nuotrauka
Specialistai sunerimę dėl augančios vaikų ir paauglių priklausomybės nuo kompiuterių / 123rf nuotr.

Kompiuteris atlieka auklės funkciją

Psichologai ir psichiatrai vienbalsiu tikina, kad bėdų su kompiuteriu dažniausiai turi meilės ir dėmesio pristigę vaikai. Sėdėdami prie ekrano jie susikuria savo virtualią realybę.

„Baisiausia tai, kad tėvai kompiuteriui patiki savotišką auklės funkciją. Prie ekrano sėdinti atžala tampa labai patogi. Nieko neklausia, nieko neprašo, niekur neina. Tačiau toks stiprus dirgiklis, kaip kompiuteris, nenustačius labai aiškių naudojimosi taisyklių ir tikslų, tampa dideliu priešu“, – pasakojo Klaipėdos psichikos sveikatos centro medicinos psichologė Rasa Karalienė.

Po vasaros padaugėja  pacientų

Prie ekrano sėdinti atžala tampa labai patogi. Nieko neklausia, nieko neprašo, niekur neina. 

Klaipėdos priklausomybės ligų centro darbuotojai neabejoja netrukus sulauksiantys nuo priklausomybės kompiuteriams kenčiančių vaikų ir paauglių srauto. Įsibėgėjus mokslo metams, jų visada padaugėja.

„Vasara įprastai būna štilis. Visi išsivažinėja, turi aktyvios veiklos, o atostogaujant ir įvairios bėdos neatrodo tokios baisios. Tačiau jos niekur nedingsta. Prasideda mokslo metai, prie ekranų praleistas laikas ilgėja, priklausomybė nuo virtualios erdvės didėja“, – nuogąstauja Klaipėdos priklausomybės ligų centro vaikų ir paauglių  psichiatrė Jolanta Kuprinskienė.

Specialistės teigimu, į jos kabineto duris pasibeldę tėvai dažniausiai nė neįtaria, kad jų atžala kenčia nuo priklausomybės kompiuteriams. Dažniausiai įvardijamos bėdos: miego, dėmesio  sutrikimai, apatija, pastebimai susitraukęs interesų ratas.

Prie kompiuterio – ne ilgiau nei dvi valandos

Vaikų psichinę sveikatą stebintys medikai įžvelgia ir teigiamų pokyčių. Namuose atsiradus kompiuteriui, tėvai atžaloms jau stengiasi nustatyti ir aiškias taisykles: kaip, kada ir kiek galima praleisti prie naujojo pirkinio. Dėl to gimdytojai linkę tartis ir su specialistai.

O jie pataria darželį lankantiems vaikams prie kompiuterio ar televizoriaus ekrano kasdien praleisti maždaug pusvalandį. Pradinukams rekomenduojamas laikas – viena valanda. Vyresniems vaikams ir paaugliams siūloma nesėdėti prie kompiuterio ar televizoriaus ilgiau nei porą valandų. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius