Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Klausos aparatai jau kompensuojami į abi ausis: kodėl sutrikus klausai būtina atstatyti abiejų ausų funkcijas?

Dažnas mūsų retai susimąsto, kaip veikia mūsų kūnas ir kokia svarbi yra kiekviena jo dalis. Galbūt lengviau suvokti, kam reikalingos dvi kojos ar rankos, prastėjant regėjimui net ir viena akimi greitai pajaučiame to pasekmes bei imamės veiksmų, kurie gali mums pagelbėti atstatyti regėjimą. Tačiau kai kurių porinių organų svarba yra nepelnytai neįvertinta. Vienas jų – mūsų ausys.
„Signia“ klausos aparatai
„Signia“ klausos aparatai / „Signia“ nuotr.

Tarp žmonių neretai galima sutikti nuomonę ir įsitikinimą, kad gerai girdėti pakanka viena ausimi. Iš dalies tokiam požiūriui susiformuoti nemažai įtakos turėjo tai, jog daug metų žmogus, kuriam diagnozuotas klausos sutrikimas, galėdavo gauti valstybės kompensaciją tik už vieną klausos aparatą. Nuo 2022 m. liepos pradėjus kompensuoti klausos aparatus į abi ausis, manome, kad ypač svarbu priminti, kodėl girdėjimas abiem ausimis yra toks svarbus net ir esant nežymiam klausos netekimui.

Pirmiausia, girdėdamas garsus iš visų pusių vienodai žmogus gali geriau orientuotis aplinkoje ir nustatyti garso šaltinius. Gerai girdint tik viena ausimi ar nešiojant tik vieną klausos aparatą visuomet atrodys, jog garsai sklinda iš vienos pusės. Tai ne tik gali sukelti nepatogumą ir nenatūralų aplinkos pojūtį, tačiau ir mažina saugumą dalyvaujant eisme, gali prisidėti prie pusiausvyros problemų. Turint tik vieną girdinčią ausį taip pat dažnai tenka taikytis prie aplinkos, pasukti galvą taip, kad girdėtumėte pašnekovą, tačiau tai ne visada gali būti patogu ar net įmanoma.

Viena dažniausių problemų, su kuria susiduria klausos sutrikimų turintys žmonės, – sunkumai norint susikalbėti triukšmingesnėje situacijoje, kalbant su daugiau žmonių vienu metu. Pašaliniai garsai užgožia pašnekovą, balsai maišosi tarpusavyje ir žmogus lieka nesupratęs, kas buvo pasakyta. Tokioje situacijoje ypatingai svarbu naudotis dviem gerai girdinčiomis ausimis. Esant abipusiam klausos protezavimui smegenys gali pačios geriau nuslopinti nereikalingus garsus ir tuo pačiu metu koncentruotis į norimą pašnekovą. Tai vyksta binauralinio (dviejų ausų ir dviejų klausos aparatų naudojimo) kryptiškumo ir ryškinimo pagalba. Šie procesai natūraliai vyksta mūsų kūne esant dviem sveikoms ausims, tad esant abipusiam klausos pažeidimui, norint atstatyti natūralų girdėjimą, reikalingi du klausos aparatai.

Taip pat nereikia pamiršti, kad girdimos kalbos suvokimas irgi yra įgūdis, kurį reikia lavinti. Kuo ilgiau ausis negirdi tam tikrų garsų, tuo sunkiau smegenims juos vėliau atpažinti ir teisingai interpretuoti. Galima sakyti, kad ausims reikia treniruočių. Nešiojant vieną klausos aparatą kita ausis paliekama likimo valiai, o vėliau bandant ją protezuoti rezultatai gali būti kur kas prastesni. Prastėjant kalbos suvokimui vėliau jį atstatyti gali būti labai sunku.

Klausos aparatai – įvairioms klausos problemoms spręsti

Siekiant mažinti žmonių baimes nešioti klausos aparatus, jie yra kuriami vis mažesni ir patrauklesni, panašūs į aksesuarus ar į kitus mums jau įprastus elektronikos prietaisus. Vienas iš pavyzdžių gali būti „Signia Active Pro“ klausos aparatas. Šie nedideli klausos aparatai be to, kad savyje turi pažangiausias audiologines savybes, yra įkraunami ir turi „Bluetooth“ ryšį. Nešiojamas įkroviklis leis prietaisus įkrauti bent 3 kartus, o jo akumuliatoriui išsikrovus užteks dėžutę padėti ant bevielio įkrovimo lėkštutės. Vienu įkrovimu klausos aparatai veiks net iki 26 valandų.

„Signia“ nuotr./„Signia“ klausos aparatai, Active Pro su įkrovikliu
„Signia“ nuotr./„Signia“ klausos aparatai, Active Pro su įkrovikliu

„Signia Active Pro“ yra aukščiausio lygio klausos aparatai, turintys pažangiausias technologijas, kurios žmogui su klausos netekimu padeda puikiai girdėti ir gerai jaustis. Savyje turėdami dinaminį garsų žemėlapio apdorojimą, 48 garso apdorojimo kanalus, išmanią kryptinių mikrofonų sistemą šie įrenginiai gali padėti jums suprasti kalbą net ir triukšmingiausiose situacijose. Naudodamasis akustinių bei judesio daviklių informacija klausos aparatas prisitaiko prie kiekvienos situacijos automatiškai. Žmonėms, dažnai būnantiems didesnėse patalpose (salėse, bažnyčiose ir pan.), susikalbėti trukdantys aidai yra nuslopinami, o mėgstantys klausytis muzikos gali pasirinkti net iš trijų skirtingų tam optimizuotų programų.

Esant ūžesiui galvoje ar ausyse (tinnitus) „Signia Active Pro“ gali pasiūlyti sprendimų šiems nemaloniems pojūčiams prislopinti. Jaučiant įkyrų aukšto dažnio spengimą ausyse naudojama unikali išpjovos terapija. Ūžiant ar šniokščiant galima rinktis iš tradicinių tinnitus maskavimo garsų arba raminančių jūros bangų terapijos signalų.

„Signia Active Pro“ turi „Bluetooth“ ryšį, kuriuo jungiasi prie išmaniųjų telefonų. Naudojant „Apple“ įrenginius galima garsą transliuoti tiesiai į klausos aparatus, o su papildomu priedu – ir iš „Android“ įrenginių. Bet kokiame telefone naudojant mobiliąją programėlę „Signia App“ naudotojas pats gali pasireguliuoti garsą, o pasitelkęs dirbtinio intelekto pagalba veikiantį „Signia Asistentą“ keisti parametrus tiesiog nurodant, su kokia problema tuo metu susiduria, ir gauti reikiamą pagalbą laiku ir vietoje.

Gera klausa – gera sveikata

Visi žinome, kad gera klausa yra svarbi mūsų gyvenimo kokybei. Ar nebūtų puiku, jei jūsų klausos aparatai ne tik leistų jums girdėti viską taip, kaip turėtų natūraliai skambėti, bet ir leistų išlaikyti fizinį aktyvumą, kad galėtumėte išlikti sveiki ir nepriklausomi?

Remiantis 140 metų audiologijos patirtimi naujosios „Signia“ funkcijos „MyWellBeing“ neapsiriboja geresne klausa. Naujausia „MyWellBeing“ sistema „Signia AX“ jums suteikia galimybę su klausos aparatais išlikti sveikiems protu ir kūnu. Naudodami „Signia“ programėlę ir moderniausius „Signia AX“ klausos aparatus, dabar galite sekti keturis svarbius rodiklius, rodančius, kaip gerai sekasi jūsų bendrai sveikatai. Klausos aparatuose įmontuoti judesio jutikliai ne tik leidžia geriau girdėti keliaujant, bet ir automatiškai matuoja, kiek žingsnių nueinate kiekvieną dieną (Mano žingsniai) ir kiek esate aktyvūs (Mano veikla).

„Signia“ nuotr./„Signia“ klausos aparatai, My Well Being sistema
„Signia“ nuotr./„Signia“ klausos aparatai, My Well Being sistema

Tyrimai rodo, kad net saikingas fizinis aktyvumas, pavyzdžiui, vaikščiojimas po namus ar sodą, pagerina jūsų gyvenimo kokybę. Aktyvumas padidina jūsų energijos lygį ir pasitikėjimą savimi bei yra naudingas jūsų širdies ir kraujagyslių sveikatai. Tai net gali sulėtinti su amžiumi susijusį klausos praradimą.

„Signia“ nuotr./„Signia“ klausos aparatai, My Well Being programėlė
„Signia“ nuotr./„Signia“ klausos aparatai, My Well Being programėlė

Programėlė taip pat rodo, kiek laiko naudojotės klausos aparatais (Mano nešiojimo laikas), o unikali OVP technologija matuoja, kiek jūs socialiai bendraujate su kitais (Mano pokalbiai). Taip skatinamas socialinis aktyvumas, parodoma, kiek laiko kiekvieną dieną dalyvavote pokalbiuose ir kiek laiko kalbėjote pats. Bendravimas su kitais žmonėmis yra ypatingai svarbus siekiant išvengti papildomų tiek fizinės, tiek emocinės bei psichologinės sveikatos problemų ateityje, kurios atsiranda esant klausos netekimui ir socialinei izoliacijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius