Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Klubo sąnario skausmas: įvardijo pagrindines priežastis ir kaip atpažinti pirmuosius simptomus

Įprasta manyti, jog su klubo skausmais dažniau susiduria vyresnio amžiaus žmonės, tačiau didesnius ar mažesnius šios srities skausmus patiria ir vaikai, ir jaunuoliai bei vidutinio amžiaus asmenys. Kas lemia klubo sąnario uždegimą, kodėl moterys nuo to kenčia dažniau ir kokiais atvejais neišvengiamai reikalinga operacija – apie tai portale manodaktaras.lt kalbamės su medicinos centro „Northway“ Klaipėdoje ortopedu traumatologu Artūru Šarkevičiumi.
Artūras Šarkevičius kalba apie klubo sąnario skausmą
Artūras Šarkevičius kalba apie klubo sąnario skausmą / Manodaktaras.lt, 123RF nuotr.

Literatūroje nurodoma, kad su vienokiais ar kitokiais klubo sąnario srities skausmais susiduria apie 14 proc. žmonių, vyresnių nei 60 metų amžiaus. Pasak ortopedo traumatologo A.Šarkevičiaus, tokio pobūdžio skausmus gali lemti tiek priežastys, susijusios su atramos–judamojo aparato problemomis, tiek ir kitų žmogaus kūno struktūrų ir vidaus organų pakitimai, pavyzdžiui, nėštumas, ginekologinės ligos, neurologinės problemos, įvairios išvaržos.

„Tačiau manyti, kad klubo sąnario skausmas atsiranda tik vyresniame amžiuje, būtų neteisinga – klubo skausmus patiria ir vaikai, ir jaunuoliai, ir vidutinio ar vyresnio amžiaus žmonės.

Jaunesni pacientai klubo sąnario skausmais skundžiasi dėl sąnario pažeidimų, susijusių su jo formavimosi, augimo procesu ar tam tikrais anatominiais ypatumais, taip pat dėl patirtų trauminių pažeidimų sportuojant ar labai fiziškai aktyviai gyvenant“, – pasakojo gydytojas ir pridūrė, jog klubo sąnario skausmus dažniau patiria moterys – tai lemia tiek hormoninis fonas, medžiagų apykaitos sistemos ligos, tiek ir dažniau išsivystanti osteoporozė.

123RF.com nuotr./Kineziterapija
123RF.com nuotr./Kineziterapija

Kaip išsivysto klubo sąnario artrozė

Sulaukusiems 50-ies ar vyresnio amžiaus pagrindinė šių problemų priežastis – klubo sąnario artrozė. Anot ortopedo traumatologo A.Šarkevičiaus, tai – lėtinė degeneracinė liga, apimanti visą sąnarį: dėl jos nusilpsta, plonėja ir susidėvi sąnarinė kremzlė, pažeidžiama sąnario kapsulė, klubo sąnario raiščiai, aplinkiniai audiniai bei kaulai.

„Kai artrozė pažeidžia tik paviršinius kremzlės sluoksnius, pacientas didesnių skausmų ir diskomforto nejaučia, nes sąnarinė kremzlė nervinių galūnėlių neturi, o jos suplonėjimą organizmas kompensuoja. Tačiau artroziniam procesui progresuojant, kai jau pažeidžiami gilieji kremzlės sluosniai ir procesas pasiekia kaulinius sąnario sluoksnius, atsiranda skausmas, funkcijos sutrikimas“, – paaiškino gydytojas.

Skausmas gali būti priekinėje klubo dalyje (dažniausiai kirkšnyje), užpakalinėje dalyje (sėdmenyse) bei šoninėje klubo srityje. Skausmas gali būti ūmus arba lėtinis, o pagal pobūdį – aštrus ar bukas, susijęs su fizine apkrova ar besitęsiantis nepriklausomai nuo jos.

Kartu lydi skausmas kirkšnyje

Kaip gana dažną klubo sąnario ligos palydovą ortopedas traumatologas A.Šarkevičius įvardija skausmą kirkšnyje, stipėjantį krūvio metu, pavyzdžiui, einant ar bėgant, plintantį žemyn į koją, net ir iki kelio sąnario.

Skausmui plintant pagal užpakalinę sąnario sieną (nuo sėdmens ar net nuo juosmens) žemyn per visą koją – dažniau nustatoma neurologinė patologija.

Tačiau tokio skausmo priežastys, pasak gydytojo, gali būti labai įvairios:

  • aplinkinių raumenų bei sausgyslių pertempimai, uždegimai, paties klubo sąnario patologija – sąnarinės lūpos plyšimas, sąnario osteoartritas;
  • neurologinė patologija – užspaustas nervas ar nervo uždegimas;
  • infekciniai – uždegiminiai procesai klubo sąnaryje (pvz., pūlingas sąnario artritas) – šiuo atveju skausmas atsiranda dėl sąnarinės kapsulės išsipūtimo ir pertempimo.

„Kiekvienu atveju diferencijuoti ar nustatyti skausmo priežastį gali tik medicinos profesionalas. Dažniausiai tenka atlikti papildomus instrumentinius bei laboratorinius tyrimus – klubo rentgenogramas, kompiuterinę tomografiją, klubo echoskopiją, branduolių magnetinį rezonansą“, – teigė ortopedas traumatologas A.Šarkevičius.

Pagrindiniai klubo sąnario skausmo gydymo būdai

Nustačius ortopedinę patologiją (esant pradinėms osteoartrito stadijoms), sąnarį supančių raiščių ar raumenų patologijai, pirmiausia, anot gydytojo, skiriamas konservatyvus gydymas, t.y. medikamentai, fizinės medicinos reabilitacinės priemonės, kineziterapija.

Kai kuriais atvejais, pasak jo, yra atliekamos hialurono rūgšties ar kolageno preparatų injekcijos, mažinančios uždegimą ir didinančios sąnario paslankumą, koreguojama paciento kūno masė bei mitybos įpročiai. Tai padeda pailginti klubo sąnario tarnavimo laiką, lėtinti jame nustatytų pažeidimų progresavimą, palengvinti jaučiamus negalavimus ir pagerinti paciento būklę.

Jeigu taikomos konservatyvios priemonės skausmų nenumalšina ir išlieka paciento gyvenimo kokybės suprastėjimas – siūlomas operacinis gydymas.

„Galima klubo sąnario artroskopinė operacija, per kurią atstatoma plyšusi sąnarinė lūpa, pašalinamos kaulinės išaugos, ribojančios sąnario judrumą, o esant pažengusiam osteortritui – klubo sąnario pakeitimas (endoprotezavimas).

Operacija paprastai užtrunka 1–1,5 val., jos metu pašalinama patologiškai pakitusi sąnario dalis ir implantuojamas dirbtinis sąnarys“, – pasakojo ortopedas traumatologas A.Šarkevičius.

Galima klubo sąnario artroskopinė operacija, per kurią atstatoma plyšusi sąnarinė lūpa, pašalinamos kaulinės išaugos.

Po operacijos dažniausiai leidžiama pacientui stotis ir remtis operuota koja pilnu svoriu, prasideda reabilitacinis procesas. Gydytojas pabrėžė, jog itin svarbu, kad būtų pasirinktas tinkamas endoprotezas, o chirurginis gydymas atliktas laiku ir techniškai, taip sumažinant medicinines rizikas bei tikimybę, kad ateityje dėl išklibimo, sudilimo ar kitų priežasčių pacientui reikės pakartotinės operacijos.

Tada operacija bus saugi, efektyvi ir leis pacientui greitai grįžti į įprastą ir pilnavertį gyvenimą nebejaučiant skausmų.

Anot ortopedo traumatologo, yra grupė klubo ir kojos skausmą sukeliančių priežasčių, tokių kaip traumos, lūžimai, sąnarinės lūpos įplyšimai, kurių nepavyksta išvengti, tačiau galima daryti įtaką jų pasekmėms ir jas minimalizuoti.

Patarimai, kaip išvengti artrozės

  1. Rekomenduojama skirti laiko fiziškai aktyviam laisvalaikiui. Geriausia ligos profilaktika – reguliarus sportas. Nereikia siekti maksimalių tikslų ir stipriai apkrauti atramos – judamąjį aparatą. Tuo pačiu vengti sportinių traumų. Vyresnio amžiaus žmonėms kritiškai svarbu išlikti judriems kasdien skiriant bent 30 minučių aktyviai fizinei veiklai.
  2. Svarbi ir mityba – patariama koreguoti antsvorį, sveikai maitintis, gauti pakankamus ir subalansuotus kiekius vitaminų bei mineralų.
  3. Rekomenduojama vengti nepatogių, pasikartojančių judesių ir ilgalaikių nepatogių kūno padėčių (tokias patiria ilgai statinėse padėtyse dirbantys žmonės). Jeigu vis dėlto tenka dirbti tokiose sąlygose – labai svarbi taisyklinga kineziterapija, taisyklingai ir tolygiai apkraunanti klubo sąnarį, taip leidžianti maitintis sąnario kremzei, išlaikyti sąnario judesių amplitudę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius