Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Knygų mugėje vieši Kembridžo profesorius onkologas R.Thomasas: vėžys – diagnozė, bet ne mirties nuosprendis

„Kodėl tai nutiko man?“ – pirmieji žodžiai, kuriuos ištaria dažnas pacientas, kuomet medikai jam diagnozuoja onkologinį susirgimą. Jie įprastai užklumpa netikėtai, pradinėse stadijose yra neskausmingi ir apie save nepraneša, o blogiausia, kad nėra labai „išrankūs“: tam tikrus genus, sukeliančius onkologinius susirgimus, savyje nešiojasi kiekvienas žmogus. Vadinasi, vėžys gali prabusti tiek pas silpnesnio imuniteto savininkus su žalingais įpročiais ir antsvoriu, tiek pas sveiką gyvenimo būdą propaguojančius žmones. Tokiu momentu reikia atsakymo į daugybę klausimų – ne tik „kodėl“, – pasakoja žinomas Didžiosios Britanijos mokslininkas onkologas, Kembridžo universiteto profesorius Robertas Thomasas.
Robertas Thomasas
Mokslininkas onkologas Robertas Thomasas / Arno Strumilos / 15min nuotr.

Onkologinių ligų prevencijos ir gydymo srityje 30 metų dirbantis specialistas šį savaitgalį pirmąjį kartą dalyvauja tarptautinėje Vilniaus knygų mugėje, kurioje pristato trečiąjį savo knygos leidimą „Gyvenimas susirgus vėžiu ir patarimai, kaip nesusirgti“.

„Nors mano su kolegomis atliekami moksliniai tyrimai spausdinami įvairiuose medicininiuose žurnaluose, rezultatais dalijamės ir mokslinėse konferencijose, ši knyga – būdas pasiekti plačiąją auditoriją. Beje, lietuvių kalba – pirmoji užsienio, kuria prabilo šis leidinys“, – pabrėžia ne tik nacionaliniu, bet ir tarptautiniu mastu pripažintas profesorius.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Profesorius Robertas Thomasas ir jo knyga
Arno Strumilos / 15min nuotr./Profesorius Robertas Thomasas ir jo knyga

Informacijos – daug, tačiau būtina atsirinkti patikimą

Pagrindinė R.Thomaso darbo kryptis – onkologinių ligų gydymas ir moksliniai tyrimai, specializacija – krūties, odos, žarnyno ir prostatos vėžio gydymas.

Profesorius taip pat daug dėmesio skiria mitybos, gyvenimo būdo ir pasirinktų savipagalbos strategijų veiksmingumui nuo vėžio gydomiems ar jau sveikstantiems pacientams.

„Vėžys per gyvenimą aplanko 1 žmogų iš 3, ir šis skaičius dėl ilgėjančios gyvenimo trukmės nuolat auga, kaip ir visuomenės susirūpinimas. Bemaž 50 procentų žmonių, pasirinkusių tinkamą gyvenimo būdą, šios diagnozės gali išvengti. Be to, prieš du dešimtmečius man būnant pradedančiuoju gydytoju, išgyventi susirgusiems krūties vėžiu ar leukemija tikimybė tebuvo 54 proc., kai šiuo metu – net 84 proc. Žinojimas padeda suvaldyti ligą. Taip, internete yra galybė informacijos, tačiau ja nereikėtų kliautis aklai, o tik pasitelkus kritinį mąstymą, kadangi daugelio jų patikimumas abejotinas. Tai – viena iš priežasčių, paskatinusių mane parengti oficialų leidinį, susijusį su vėžio atsiradimu, tinkamomis priemonėmis jį sustabdyti bei kelio užkirtimu jam atsirasti apskritai“, – 15min atskleidžia profesorius, ne kartą apdovanotas už pasiekimus onkologijos srityje, nenuilstamą švietėjišką veiklą, tarptautinėms bendruomenėms vedamus seminarus.

Dalykų žinojimas ir jų supratimas įgalina elgtis teisingai.

Onkologu konsultantu R.Thomasas dirba Kembridžo universitetinėje Bedfordo ligoninėje ir su Kembridžo universitetu glaudžiai bendradarbiaujančioje Adenbruko ligoninėje. Tarptautiniu lygiu ryški figūra taip pat yra Koventrio universiteto taikomųjų biologijos ir fizinių pratimų mokslų profesorius, Kembridžo universiteto vyresnysis klinikinis dėstytojas ir Bedfordširo universiteto kviestinis profesorius, Karališkųjų gydytojų koledžų narys.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Robertas Thomasas ir Stanislovas Stavickis-Stano
Arno Strumilos / 15min nuotr./Robertas Thomasas ir Stanislovas Stavickis-Stano

Subalansuotas kiekvienam: kompleksas faktų, žinių ir patarimų

Vilniaus knygų mugėje „Litexpo“ parodų rūmuose pristatomoje knygoje „Gyvenimas susirgus vėžiu ir patarimai, kaip nesusirgti“ profesorius R.Thomasas paprastai ir įtaigiai pasakoja apie genetikos, mitybos, sveikos gyvensenos ir fizinio aktyvumo reikšmę vėžio bei kitų lėtinių ligų prevencijai, gydymui, vėlyviesiems nepageidaujamiems reiškiniams ir pacientų gyvenimo kokybei.

Leidinys – tris dešimtmečius trunkančio darbo onkologijos srityje patirtimi ir moksliniais įrodymais pagrįstas sveikos gyvensenos parankinis vadovas, išdėstytas į beveik 500 puslapių, padalintus į 34 skyrius.

„Knyga subalansuota kiekvienam žmogui, ne tik susidūrusiam su vėžiu. Joje kalbame apie tai, kaip vertėtų organizuoti savo dienotvarkę: mitybą, judėjimą, gyvensenos įpročius, o apskritai – ko imtis šiandien, kad padidintume galimybes prasilenkti su šia klastinga liga. Tikime, kad žmogus, pripažinęs tiesioginį ryšį tarp sveiko gyvenimo būdo ir ligos, elgsis kitaip ir gerins savo gyvenimo kokybę, – neabejoja R.Thomasas – Leidinys naudingas medicinos specialistams, sergantiesiems ir jų artimiesiems bei visiems, kurie nori būti sveiki ir gyventi ilgai.“

Daugelyje daržovių, prieskonių, vaisių, uogų gausu įvairių polifenolių, kurie ne tik suteikia skonį, kvapą ir spalvą, bet ir apsaugo žmogaus organizmo ląsteles nuo pažeidimų.

Skatina gydyti visus negalavimus vienu metu

Specialistas primena, jog onkologiniai susirgimai dažnai būna lydimi viso spektro kitų ilgalaikių sutrikimų, tokių kaip karščio priepuoliai, padidėjęs kraujo spaudimas, virškinimo sistemos ir žarnyno funkcijos sutrikimai, nutukimas, diabetas, demencija, ir visa tai turėtų būti gydoma kartu:

„Svarbiausia – didinti fizinį aktyvumą, netgi silpnai besijaučiantiems onkologiniams ligoniams. Jeigu žmogus mankštinasi, jau po kelių minučių, kuomet tankesnis tampa jo kvėpavimas ir išmuša prakaitas, organizme įvyksta net 180 biocheminių procesų, kurie veikia kaip priešvėžiniai. Antra – vengti vartoti pridėtinį cukrų, nesočiąsias riebalų rūgštis, kancerogenines medžiagas. Tai padeda sutvarkyti žarnyno būklę ir mažinti uždegiminius procesus organizme. Uždegiminės, blogosios bakterijos minta cukrumi, mažina atsparumą insulinui, didina riziką susirgti diabetu ir vėžiu. Labai naudingas 13 valandų protarpinis badavimas.“

Su kolegomis visam pasauliui įrodė polifenolių naudą

Žinomas mokslininkas R.Thomasas onkologinių ligų gydymui pašventė daugiau nei 30 metų, per kuriuos paskelbė per 100 recenzuotų mokslinių darbų ir parengė ne vieną dešimtį Jungtinėje Karalystėje randomizuotų kontroliuojamų tyrimų.

Vienas didžiausių ir žinomiausių – profesoriaus su kolegomis mokslininkais parengtas nacionalinis atsitiktinės imties placebu kontroliuojamas antros fazės klinikinis tyrimas „Pomi-T“, kuriuo buvo įrodytas polifenolių gausių augalinių produktų antivėžinis poveikis, o rezultatai 2013 m. pristatyti Amerikos klinikinės onkologijos draugijos metinėje konferencijoje JAV.

„Daugelyje daržovių, prieskonių, vaisių, uogų gausu įvairių polifenolių, kurie ne tik suteikia skonį, kvapą ir spalvą, bet ir apsaugo žmogaus organizmo ląsteles nuo pažeidimų. Atlikę klinikinius tyrimus su onkologiniais ligoniais, įrodėme, kad granatuose, brokoliuose, ciberžolėje ir žaliojoje arbatoje esantys polifenoliai akivaizdžiai pagerina sergančių vėžiu gyvenimą – sėkmingai slopina vėžio progresavimą, stiprina imunitetą ir veikia uždegiminius procesus. Polifenoliai turi poveikį ne tik vėžio gydymui, bet ir kitoms sritims: padeda išvengti širdies ir kraujagyslių ligų, gerina sąnarių būklę, šlapinimosi funkcijas. Pati gamta nori ir gali mums padėti“, – primena R.Thomasas.

Vėžys per gyvenimą aplanko 1 žmogų iš 3, ir šis skaičius dėl ilgėjančios gyvenimo trukmės nuolat auga.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Knyga „Gyvenimas susirgus vėžiu ir patarimai, kaip nesusirgti“
Arno Strumilos / 15min nuotr./Knyga „Gyvenimas susirgus vėžiu ir patarimai, kaip nesusirgti“

Galimybė užduoti visus rūpimus klausimus

„Jeigu ketinate ko nors imtis, domėkitės. Dalykų žinojimas ir jų supratimas įgalina elgtis teisingai. Visuomet konsultuokitės su gydytojais, lankykitės profilaktiškai, neignoruokite staiga organizme atsiradusių pakitimų, kad ir nežymių, neskausmingų. Jeigu sergate onkologine liga, kooperuokitės su gydytoju, tačiau veikite ir patys: treniruokitės, visiškai atsisakykite pridėtinio cukraus, vartokite gerąsias bakterijas, probiotikus, rinkitės polifenoliais gausius produktus. Nepamirškite vitaminų svarbos, ypač – šaltuoju metų laiku“, – vilniečiams linki su kolegomis Lietuvoje nuo 2017 m. bendradarbiaujantis R.Thomasas, su kuriuo parodų centre „Litexpo“ susitikti ir gauti atsakymus į rūpimus klausimus galite iki šeštadienio vakaro (Parodų salė 3, „VšĮ „Įveik vėžį“, stendas 3.37).

Tarptautinėje Vilniaus knygų mugėje pristatomos žinomo profesoriaus knygos į lietuvių kalbą vertimą inicijavo ir finansavo Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacija POLA, kurios atstovus viename svarbiausių metų renginių sutikti galite net iki sekmadienio vakaro.

Šio teksto turinys inicijuotas Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacijos POLA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius