Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kodėl antra žmogaus širdis – kojose

Kadangi venų varikozė – ne tik lėtinė, bet ir sisteminė liga, jos prevencijai ir kontrolei reikalingas sisteminis požiūris. Taip 15min teigė Pasvalio ligoninės chirurgė Jelena Mikoliūnienė, patardama ne kentėti nuo komplikacijų, o kiek įmanoma užbėgti joms už akių. Pasak metų vaistininku išrinkto „Camelia“ vaistininko Rimvydo Blyno, sušilus orams labai padaugėjo pacientų su venų varikozės simptomais, planuojantys keliones teiraujasi priemonių tinstančioms, skaudančioms kojoms.
Venų varikozė
Venų varikozė / 123RF.com nuotr.

„Gaila, tačiau dar nedaug venų varikozės simptomų turinčių pacientų supranta, kas tai per liga. Mano praktikoje vos keli pavyzdžiai, kai nuo jaunystės pradėję rūpintis profilaktika pacientai išvengė ne tik pavojingų komplikacijų, bet ir operacinio gydymo. Tačiau tam reikėjo ypatingo sąmoningumo, teisingo požiūrio į save, o ypač supratimo apie farmoekonomiką – kad užbėgti problemoms už akių yra daug pigiau už gydymą“, – sakė J.Mikoliūnienė.

Kaip paaiškino chirurgė, venų varikozė lėtine liga vadinama todėl, kad neišsivysto staigiai, tačiau negydoma – progresuoja. Tai ilgai vykstantis procesas, kurio priežastis gali būti ir įgimtas veninių sienelių audinio silpnumas, ir genetiniai ar netinkamo gyvenimo būdo nulemti faktoriai.

Viso kūno liga

„Sistemine liga venų varikozę vadiname todėl, kad tik labai retais atvejais liga pasireiškia, pvz., vienoje kojoje. Paprastai tai yra viso kūno liga. Toks pat venų vaizdas, kokį matome kojose, gali būti ir su mažojo dubens venomis. Sunkiai tikėtina, kad bus vienos venos atkarpos patologija, o kitur su venomis viskas gerai. Taip būna tik išskirtiniais atvejais. Ir, beje, labai dažnai trombai aukštyn pajuda ne iš kojų, bet ir iš dubens giliųjų venų. Taigi, venų varikozė gali pasireikšti bet kokioje sistemoje, kur yra veniniai indai“, – sakė chirurgė.

Sportuoti, koreguoti svorį, laikytis skysčių vartojimo režimo, pastiprinti venas venotonikais, dėvėti patogią avalynę, daryti pertraukas tarp darbų pakeičiant padėtį, pasimankštinant, pakeliant aukščiau kojas, gydytojos žodžiais, atrodo nesudėtinga, tačiau veikia tik tuomet, jei mes tai praktikuojame nuolat.

123RF.com nuotr./Varikozė
123RF.com nuotr./Varikozė

Svarbu imtis priemonių kuo anksčiau

Dėl venų varikozės į Pasvalio ligoninės chirurgę kreipiasi labai skirtingi žmonės – kuriems pasirodo tik pirmieji šios lėtinės, sisteminės ligos požymiai: kojų nuovargis, tinimas vakarais, mėšlungis naktimis, kai dar nesimato paviršinių išryškėjusių venų. „Tada pradedi žmogaus klausinėti, ar buvo šeimoje venų patologijų, ir dažniausiai išgirsti, kad močiutei, mamai buvo. Jei taip – labai didelė tikimybė, kad minėti simptomai – veninės ligos pradžia“, – sakė gydytoja.

Prevencinės priemonės ir ankstyvas gydymas gali išgelbėti nuo grėsmingų būklių. „Tačiau kai pacientai kreipiasi jau su aiškiais venų varikozės simptomais – išryškėjusiomis venomis, vadinamaisiais venų mazgais, mes tik galime palengvinti tinimą, kojų skausmą, sunkumą, naktinį mėšlungį, bet operacinio gydymo gali ir nebūti galimybės išvengti“, – sakė J.Mikoliūnienė.

Tam tikrais atvejais, nepritaikius operacinio gydymo, padėtis gali komplikuotis iki giliųjų venų nepakankamumo. Daktarės žodžiais, tokiu atveju, jis greičiausiai jau būna, tad kraujagyslių chirurgo konsultacija – būtina.

„Giliųjų venų nepakankamumas gali būti įgimtas, kai vožtuvai pilnai neužsidaro, kraujas venomis teka iš apačios į viršų ir dalis jo dėl nepakankamai uždarų vožtuvų sugrįžta, užsistovi ir dėl to skauda, tinsta kojas, pasireiškia kiti nemalonūs venų varikozės simptomai“, – aiškino J.Mikoliūnienė.

123RF.com nuotr./Paveikslas, rodantis, kaip formuojasi venų varikozė
123RF.com nuotr./Paveikslas, rodantis, kaip formuojasi venų varikozė

Rizikuoja staigia mirtimi

Venų varikozės komplikacijos ne tik sukelia skausmą ir darko estetinį vaizdą. Kaip pabrėžė chirurgė, ligos komplikacijos gali baigtis staigia mirtimi: „Jei yra venų vožtuvų nepakankamumas, kraujo grįžimas atgal ir sąstovis, o dar žmogus mažai vartoja skysčių, turi gretutinių, onkologinių ligų, yra vyresnio amžiaus, dėl įvairių priežasčių mažai juda – tingi, nenori ar negali – tokiose venose labai lengvai susidaro trombai. Ypač grėsminga veninės ligos komplikacija – giliosiose venose susidarantys trombai, kurie dėl staigesnio judesio ar kūno padėties pasikeitimo, gali atitrūkti ir užkišti plautinę arteriją. Įvykus plautinės arterijos trombolizacijai, jeigu žmogui per keliolika minučių neištirpinamas trombas, įvyksta staigi mirtis. Taip atsitinka ir palyginti jauno amžiaus žmonėms“.

Kaip pabrėžė chirurgė, šeimos sveikatos istorija irgi labai svarbi. Ir jeigu mama ar močiutė turėjo venų problemų, net jei nėra venų varikozės požymių, patariama imtis prevencijos.

Fotolia nuotr./Kojos
Fotolia nuotr./Kojos

Pirmieji pavojaus signalai ir kaip sau padėti

„Nereikia laukti, kol pasirodys simptomų. Žinoma, vertėtų pasitarti su šeimos gydytoju, tačiau tokia žmogaus prigimtis – kol nėra bėdos, žmogus vengia kreiptis pasitarti, kaip išvengti ligos. Daugumai atrodo, kad problema bus kažkam kitam, bet ne jam. Arba, kas čia tokio, kad sutino kojos, gal daugiau pavaikščiojau. Gal jaučiu šiokį tokį sunkumą, bet tikriausiai dėl to, kad daugiau padirbau. Naktinis mėšlungis sutraukė koją – gal vienkartinis atvejis. Tačiau tai – pirmieji pavojaus signalai, į kuriuos būtina ne tik atkreipti dėmesį, bet ir imtis veiksmų. Daug racionaliau, išmintingiau ir net finansiškai naudingiau – ne gydyti ligą, o užbėgti jai už akių“, – pakartojo Pasvalio ligoninės chirurgė.

Vida Press nuotr./Konsultacija dėl venų varikozės
Vida Press nuotr./Konsultacija dėl venų varikozės

Sudėtinė kosmetinės dalis

Literatūroje nėra daug imformacijos, tačiau iš ilgametės patirties daktarė J.Mikoliūnienė yra pastebėjusi, kad vaistas venų varikozės profilaktikai pasitarnauja ir po traumų, lydimų minkštųjų audinių tinimo.

Tipinė klaida, kurią mato chirurgė, konsultuojanti sergančiuosius venų varikoze, kad ligos profilaktikai ir gydymui skirtas priemones žmonės naudoja trumpiau, nei reikia. „Kita vertus, susipažinusieji su venotonikų veikimo principu, galima sakyti, su jais neišsiskiria visą gyvenimą, laiko sudėtine kosmetinės dalimi“, – pastebi gydytoja.

Blauzdos raumenys – kaip antra širdis

Kaip kelis kartus pakartojo chirurgė, venų varikozės prevencijai būtinas priemonių kompleksas: stiprinti venas, pakankamai judėti, dėvėti patogią avalynę, vartojant pakankamai skysčių palaikyti optimalų kraujo skystumą, stiprinti blauzdos raumenis, kurie veikia kaip antra širdis – susitraukdamas blauzdos raumuo padeda venoms pumpuoti kraują į viršų.

„Taigi, į blauzdos stiprinimo pratimus nereikia numoti ranka. Nes jeigu kalbame apie sisteminį požiūrį į venų varikozės prevenciją, taip pat turime kontroliuoti kitas ligas, svorį, skysčių, venotonikų vartojimo režimą“, – pabrėžė chirurgė.

Vida Press nuotr./Pratimai prieš bėgimą
Vida Press nuotr./Pratimai prieš bėgimą

Metų vaistininkas rekomenduoja drąsiai

Pasak „Camelia“ vaistininko R.Blyno, detralex yra populiariausias velotonikas Lietuvoje.

„Lengva jį rekomenduoti pacientams, žinant, kad gydymo rezultatas bus geras. Tai natūralus preparatas, tad šalutinių poveikių tikrai galima tikėtis minimaliai. Iš tiesų daug pacientų renkasi šią priemonę ir džiaugiasi teigiamais rezultatais, jei vartoja pakankamai laiko“, – sakė vaistininkas.

Kaip atkreipė dėmesį R.Blynas, pagal paciento būklę, velotoniką gali tekti pavartoti ir keliolika savaičių ar visą sezoną – išgerti pora tablečių ar vartoti savaitę negana.

„Camelia“ vaistinės nuotr./Rimvydas Blynas
„Camelia“ vaistinės nuotr./Rimvydas Blynas

Per karščius ne tik sergantieji lėtine venų liga labiau pajunta sunkumą kojose, bet ir keliaujantieji, kurie daug laiko praleidžia vaikščiodami. Kojos tinsta ilgai skrendant ar važiuojant automobiliu, kai esame priversti ilgai būti toje pačioje padėtyje.

„Vasarą gana dažni skundai dėl venų problemų“, – patvirtino vaistininkas. – Žinantys, kad serga venų varikoze, paprastai iš anksto pasirūpina pastiprinti venas, o kiti kreipiasi iškilus problemai – kai jaučia niežulį, kojų skausmą ar išryškėja kojų venų tinklas“.

Tokiais atvejais rekomenduojamas detralex parduodamas be recepto. „Tai reiškia, kad pacientas gali jį laisvai įsigyti vaistinėje be gydytojo konsultacijos, tačiau vaistininkas visada gali profesionaliai patarti, kaip priemonę vartoti konkrečiam pacientui, atsižvelgiant į individualias savybes, kokių nusiskundimų turi, kokiomis kitomis ligomis serga, kokio amžiaus yra ir pan.“, – sakė Metų vaistininkas.

Detralex 500 mg plėvele dengtos tabletės SUDĖTIS: Vienoje plėvele dengtoje tabletėje yra 500 mg mikronizuotos ir išgrynintos flavonoidų frakcijos (atitinka 450 mg diosmino ir 50 mg flavonoidų, apskaičiuotų pagal hesperidiną). INDIKACIJOS: Apatinių galūnių venų nepakankamumo simptomų: kojų sunkumo, skausmo bei ankstyvojo rytinio neramumo, lengvinimas. Simptomų, susijusių su hemorojaus paūmėjimu, lengvinimas.

DOZAVIMAS IR VARTOJIMO METODAS: Rekomenduojama dozė yra 2 tabletės per parą – viena vidudienį, antra – vakare, valgio metu. Paūmėjusio hemorojaus atveju – 6 tabletės per parą pirmas 4 dienas, po to 4 tabletės per parą 3 dienas.

NĖŠTUMAS IR ŽINDYMO LAIKOTARPIS Jeigu esate nėščia, žindote kūdikį, manote, kad galbūt esate nėščia arba planuojate pastoti, tai prieš vartodama šį vaistą pasitarkite su gydytoju arba vaistininku. Nėštumas Laikantis atsargumo reiktų vengti vartoti detralex nėštumo metu. Žindymo laikotarpis Kadangi nėra duomenų apie vaisto išsiskyrimą į motinos pieną, žindyti gydymo laikotarpiu nerekomenduojama.

KONTRAINDIKACIJOS: Padidėjęs jautrumas veikliajai arba bet kuriai pagalbinei medžiagai.

ĮSPĖJIMAI: Pasitarkite su gydytoju arba vaistininku prieš pradėdami vartoti detralex. Jeigu Jums yra simptomų, susijusių su hemorojaus paūmėjimu, detralex galima vartoti trumpai. Jei simptomai neišnyksta, kreipkitės į gydytoją. Prašome įdėmiai perskaityti pakuotės lapelį ir vaistą vartoti, kaip nurodyta. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti Jūsų sveikatai. Jei simptomai nepraeina ar atsirado šalutinis poveikis, dėl tolesnio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Jeigu įtariate, kad Jums pasireiškė šalutinis poveikis, apie jį praneškite savo gydytojui, vaistininkui ar Valstybinei vaistų kontrolės tarnybai prie Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos el. paštu NepageidaujamaR@vvkt.lt arba kitais būdais, kaip nurodyta jos interneto svetainėje www.vvkt.lt.

Teksto peržiūros data: 2019-10

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius