Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kodėl kūdikiai taip dažnai žagsi? Mokslininkai galbūt pagaliau turi paaiškinimą

Mokslas nežino, kodėl žmonės žagsi. Kad ir kaip keistai tai skambėtų, nei vienas tyrimas nepajėgė įminti šios paslapties. Ypač dažnai žagsi neišnešioti naujagimiai – per dieną jie įprastai net 15 minučių praleidžia žagsėdami. Dabar Londono universiteto mokslininkai galbūt turi paaiškinimą, kodėl taip yra.
Kūdikis
Kūdikis / Vida Press nuotr.

Mokslininkai tyrimui pasitelkė 13 neišnešiotų naujagimių. Jie visi dažnai žagsėjo, kas šiam tyrimui buvo labai svarbu. Prie jų galvų buvo priklijuoti elektroencefalografo elektrodai, kita įranga stebėjo ir fiksavo judesius, išduodančius, kad prasideda žagsėjimas.

Šis tyrimas jums gali pasirodyti keistokas. Daugelis mano, kad naujagimių žagsėjimas yra susijęs su jų mityba ir aktyvumo/poilsio režimu. Tačiau iš tikrųjų mokslininkai jau seniai žino, kad žagsėjimas yra ne virškinimo ar kvėpavimo sistemų, o nervinės sistemos funkcija.

Mokslininkai nustatė, kad kiekvienas žagtelėjimas naujagimio smegenyse sukėlė dvi dideles aktyvumo bangas, paskui kurias ritosi ir trečioji šiek tiek silpnesnė. Ta trečioji banga primena reakciją į garsą – tikėtina, kad taip vaikas reaguoja į savo paties skleidžiamą žagsėjimo garsą. Ir tai mokslininkus labai sudomino.

Gali būti, kad taip kalibruojamas naujagimio organizmas. Nevalingi diafragmos judesiai (žagsėjimas) taip gali būti siejamas su tam tikrais pojūčiais. Kiekvienas žagtelėjimas yra registruojamas smegenyse – štai kaip juda diafragma, kokį jausmą sukelia jos susitraukimai ir koks garsas pasigirsta žagtelėjus. Su laiku tai, greičiausiai, kūdikį išmoko valingai kontroliuoti kvėpavimą, kas labai svarbu kalbai.

Žmogus pačiose ankstyviausiose savo gyvenimo stadijose turi išmokti valdyti savo kūną. Būtent dėl to kūdikiai taip intensyviai stebi savo pačių pirštus ir kitus žmones – jie pasąmoningai tikrina kiekvieno raumens funkciją, mokosi valdyti galūnes, įsimena, kokį jausmą sukelia vienoks ar kitoks judesys. Naujagimis yra tarsi nesukalibruotas robotas – kiekviena funkcija ir jos sukeliamas jausmas yra registruojamas neuronų tinkluose ir žagsulys šioje vietoje gali padėti suprasti, kaip veikia kvėpavimo sistema.

Kodėl tuomet žagsi suaugę žmonės? Mokslininkai mano, kad tai – tik užsilikusi funkcija, kuri suaugusiems žmonėms neduoda jokios naudos. O galbūt smegenys tik iš naujo tikrina, ar gerai suprato diafragmos mechanizmą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius