-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl mums taip sunku susikaupti po pietų darbe?

Dažniausiai po sočių pietų norisi... kad darbo diena greičiau pasibaigtų. Jaučiamės neproduktyvūs, tačiau juk diena tik įpusėjo! Kodėl taip nutinka?
Nuliūdusi mergina
Nuliūdusi mergina / Vida Press nuotr.

Pasirodo, darbinės nuotaikos praradimas yra susijęs ne tik su pietumis, kuriuos ką tik suvalgėte, bet ir su mūsų smegenų veikla. Kaip straipsnyje „Why Your Brain Wants to Take a Break in the Afternoon“ (liet. Kodėl jūsų smegenys nori padaryti pertrauką po pietų), publikuotame psychologytoday.com, rašo Davidas DiSalvo, „daugeliui mums pažįstamas jausmas, kai energija dingsta apie 14 val.“.

Tokiu metu pradedame galvoti ir apie kavos puodelį, ir apie saldėsį, galintį praskaidrinti nuotaiką. Remiantis tyrimu „Time of day differences in neural reward functioning in healthy young men“, vangūs darbe mes jaučiamės dėl to, kad smegenys „prašo psichologinio apdovanojimo už savo atliktus darbus“.

O juk paskatinimas už atliktus darbus palaiko mūsų motyvaciją ir darbinį nusiteikimą. Pirmiausia, ką reiškia tas apdovanojimas (nauda)? Galėtume pasakyti, kad tai priežastis keltis ryte, eiti į darbą, susidoroti su dienos iššūkiais ir visa kita – tai, ko mes siekiame: išmokti, uždirbti, padaryti įtaką. Smegenys orientuojasi į visų rūšių naudą beveik visą laiką.

Mokslininkai tyrimo dalyviams skenavo smegenis tris kartus per dieną: 10, 14 ir 19 val. Jie norėjo išsiaiškinti, kaip veikia smegenų „apdovanojimo“ sistema. Tyrimai atskleidė, kad smegenų dalis, kuri vaidina svarbų vaidmenį formuojant ir laukiant apdovanojimo, aktyviausia ryte ir vakare, o perpiet jos aktyvumas sumažėja.

Mokslininkai mano, kad smegenys šiuo atveju patiria „prognozavimo klaidą“, t. y. kuriuo metu laukti to paskatinimo. Tame ir slypi paradoksas. Mažiausiai apdovanojimo smegenys tikisi anksti ryte ir vakare, todėl mes visomis jėgomis stengiamės gauti tą apdovanojimą (į tai galime pažvelgti pro prizmę „jeigu nesitikime, kad kažką gausime, turėsime pasistengti, kad tai mums atitektų“). Būtent tuo metu mes dirbame ir mokomės intensyviau ir tam atsidavę.

Per pietus energija pamažu išsenka, kadangi smegenys mano, kad turime gauti apdovanojimą tiesiog – be didelių pastangų. Taigi, ta „prognozavimo klaida“ atskleidžia svarbų tikslą – mes linkę mokytis ir daugiau įvykdyti dėl lūkesčių ir apdovanojimų nesuderinamumo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius