Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl rytinis kavos puodelis gali pakenkti jūsų klausai?

Svarstote išgerti didžiulį kavos puodelį po, tarkim, griausmingo vakarykščio koncerto? Patariame pasidaryti kavos be kofeino – ypač jeigu jūsų klausa galutinai neatsikūrė. McGillo universiteto sveikatos centro Monrealyje (Kanada) mokslininkai atrado, kad kasdienis kofeino vartojimas gali neleisti atgauti klausos po garsios muzikos poveikio, rašoma healthyhearing.com.
Kava
Kava / 123RF.com nuotr.

Kas yra laikinas klausos susilpnėjimas?

Dauguma žmonių patyrė laikiną klausos praradimą po apsilankymo roko koncerte, fejerverkų arba po skrydžio. Pakankamai dažna būklė, medikams žinoma kaip laikinas klausos susilpnėjimas (LKS), nutinka, kai jautrios vidinės ausies plaukelių ląstelės persidirba ir pavargsta. Atsistatymo laikas labai įvairus – nuo kelių iki 72 valandų, kol grįš normali klausa.

Kuo čia dėtas kofeinas?

Kofeinas – tai natūralus stimuliatorius, randamas kavoje ir arbatoje bei daugybėje energinių gėrimų ir kai kuriuose nereceptiniuose vaistuose nuo peršalimo, alergijos ir skausmo. Kofeinas stimuliuoja centrinę nervų sistemą, pagerina kraujo cirkuliaciją ir susikaupimą bei neleidžia mums jaustis pavargusiais po ilgos nakties mieste. Tyrimai rodo, kad kofeinas gali sumažinti tam tikrų vėžio rūšių, tokių kaip kepenų, burnos ir gerklės, bei antro tipo diabeto, Parkinsono ligos ir insulto riziką.

Tačiau kalbant apie klausą, kofeinas gali būti ne toks jau ir draugiškas. Pasak tyrimo, net viename kavos puodelyje esantis kofeino kiekis gali neleisti klausai atsistatyti po laikino klausos susilpnėjimo (LKS).

Otolaringologas bei McGillo universiteto klausos mokslų laboratorijos narys Faisalas Zawawi sakė, kad jo mokslininkai įtaria, jog tam tikros medžiagos užlaiko kūno gebėjimą atsistatyto po LKS. Jie nusprendė patikrinti savo teoriją su trimis grupėmis jūros kiaulyčių. Tyrime, publikuotame 2016-ųjų balandį žurnale „Journal of American Medical Association (JAMA) Otoshinolaryngology Head and Neck Surgery“, viena grupė klausė 110 decibelų (dB) garsą, toks garsas lygus daugumos koncertų garsui. Kitos dvi grupės jūros kiaulyčių taip pat klausė 110 dB garso bei gavo 25 mg kofeino – toks kiekis randamas vidutiniame arbatos arba espresso puodelyje.

Jūros kiaulytės, kurios tik klausė, klausą atgavo po aštuonių dienų. Kitos, kurios gavo ir kofeino, iki galo taip ir neatgavo klausos. Tai leido mokslininkams daryti išvadą, kad kofeinas, esant LKS, gali sukelti klausos praradimą.

Prevencija

Nors dauguma žmonių atsigauna po LKS, nuolatinis buvimas šalia triukšmo, garsesnio kaip 80 dB, gali sukelti klausos praradimą.

Remiantis statistika, beveik 50 milijonų amerikiečių yra praradę klausą. Iš jų 26 milijonai klausą prarado dėl per dažno buvimo dideliame triukšme. Kurtumas dėl triukšmo yra dažniausia klausos praradimo rūšis ir ją gali sukelti vos vienas triukšmingas incidentas – pavyzdžiui, sprogimas – arba ši būklė gali ateiti per ilgą laikotarpį. Laimei, kurtumas dėl triukšmo taip pat yra labiausiai išvengiama klausos praradimo rūšis.

Taigi, ar turite atsisakyti savo puodelio kavos, norėdami išsaugoti klausą? Nebūtinai. Jei esate vienas iš tų žmonių, geriančių kavą kiekvieną mielą dieną, atsisakyti įpročio gali būti sudėtinga. Laimei, yra kitos prevencinės priemonės, kurių galite imtis, norėdami apsaugoti savo klausą:

  • Stenkitės vengti triukšmingos aplinkos. Jei darbovietėje esantis triukšmas yra nepatogus, pakalbėkite su savo vadovais apie būdus sumažinti triukšmą. Komfortiškas klausos lygis darbovietėje yra 60 dB ar mažiau.
  • Atsargiai rinkitės laisvalaikio veiklą, kurioje garsas yra vienas iš faktorių, ir imkitės veiksmų kiek įmanoma jį blokuoti. Ginklo šūvis gali sukelti net 165 dB garsą, o tai sukeltų rimtų klausos sutrikimų.
  • Naudokite ausų kištukus arba ausines – taip sumažinsite aplinkos decibelų lygį. Vis dar galėsite sirgti už savo mėgstamą komandą didžiulėje arenoje arba stadione, tiesiog eidami pasiimkite ausų apsaugą. Aukščiausias užfiksuotas decibelų lygis sporto stadione buvo 136,6 dB 2013-siais Sietle esančiame stadione.
  • Jeigu patirsite LKS, venkite kofeino, kol klausa stsikurs. Nors tyrimų rezultatai dar nėra galutiniai, saugokite save. Kavą galite pradėti gerti, vos tik atgausite klausą.
  • Raskite klausos profesionalą, kuriuo pasitikėsite, ir kasmet tikrinkitės klausą. Kai bazinė kreivė bus nustatyta, jūsų klausos priežiūros specialistas darbuosis su jumis ir pasirūpins jūsų klausa.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius