Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kokią iš tikrųjų įtaką vasaros orai turi savižudybėms?

Manymas, kad saulėtomis dienomis esame laimingesni, yra klaidingas – temperatūros kilimas skatina ciklinį savižudybių padažnėjimą, portalui LRT.lt sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Medicinos akademijos Kardiologijos instituto vyresnysis mokslo darbuotojas, Visuomenės sveikatos fakulteto profesorius Ričardas Radišauskas. Anot jo, pakilus oro temperatūrai, jaučiamės vangesni ir labiau prislėgti.
Stresas
Stresas / Vida Press nuotr.

Savižudybė – vis dar opi tema Lietuvoje. Nors gali pasirodyti, kad vasarą šilti orai ir saulė nuotaiką veikia teigiamai, psichikos rizikos grupes pakilusi temperatūra veikia priešingai, tikina prof. R.Radišauskas.

Pasak jo, atlikti moksliniai tyrimai įrodo, kad savižudybių skaičius vasaros mėnesiais išauga: „Analizuojant psichikos ir elgesio sutrikimus pastebėta, kad dauguma žmonių mano, jog jaučiasi laimingesni saulėtomis dienomis. Toks manymas nėra visai teisingas, nes atlikti moksliniai tyrimai atskleidžia kiek kitokius rezultatus.

Lietuvoje prof. R.Kalėdienės ir kolegų tyrimo 1993–2002 m. duomenimis, kurio metu buvo ištirtos 16 147 savižudybės, savižudybių dažnis turėjo aiškų metinį ritmą. Autoriai išanalizavo ir nustatė, kad didžiausias vyrų ir moterų savižudybių skaičius buvo vasaros mėnesiais (kai oro temperatūra aukščiausia, o saulėtų valandų skaičius didžiausias), o mažiausias – žiemos mėnesiais, ypač gruodį.

Lyginant su metiniu vidurkiu, savižudybių dažnis gruodžio mėnesį buvo mažesnis beveik trečdaliu, o birželį savižudybių dažnis buvo didesnis ketvirtadaliu“, – sako R. Radišauskas.

„Remiantis A.Preti ir kitais tyrėjais, būtent oro temperatūros kilimas pavasarį skatina ciklinį savižudybių padažnėjimą. Per pastaruosius du dešimtmečius sąsaja tarp oro temperatūros ir savižudybės dažnio buvo nustatyta tiek vyrų, tiek ir moterų grupėse“, – sako R.Radišauskas.

Panašūs tyrimai užsienyje, 2007 metais atlikti mokslininkų L.A.Page, S.Hajat ir R.S.Kovats, pasak profesoriaus, rodo tokius pačius rezultatus – vasarą savižudybių skaičius didesnis ne tik Lietuvoje: „Viena mokslininkų grupė, įvertinusi kasdienės oro temperatūros sąsają su kasdienių savižudybių skaičiumi Anglijoje ir Velse, nustatė oro karščio bangos įtaką mirtingumo nuo savižudybių, kurių padaugėjo net apie 50 proc., didėjimui.

123RF.com nuotr./Nusiminusi moteris
123RF.com nuotr./Nusiminusi moteris

JAV mokslininkai taip pat yra nustatę, kad žudytis bandę pacientai, sergantys depresija ar nerimo sutrikimais, paprastai tai daro vasaros mėnesiais, kai oro karščio bangų rizika yra pati didžiausia.“

Vasariškų orų įtaką savižudybių skaičiui ištyrė ir kitų šalių mokslininkai. Prof. R.Radišauskas taip pat mini Austrijoje ir Slovėnijoje atliktus tyrimus, kuriais nustatyta, kad aplinkos temperatūra, saulėtų valandų skaičius ir saulės intensyvumas teigiamai koreliavo su bandymų žudytis skaičiumi.

Prof. R.Radišauskas sako, kad savižudybių vasarą padaugėja dėl karščio bangų įtakos psichikos sveikatai: „Esant aukštai oro temperatūrai ar karščio bangai, kai kurie žmonės gali jausti tam tikrą savijautos pokytį – jie gali jaustis prislėgti, vangesni, ypač tie, kurie serga lėtinėmis kraujotakos sistemos ligomis ar turi psichikos sveikatos sutrikimų.“

Emocinė pagalba: kur kreiptis
Emocinė pagalba vaikams
„Vaikų linija“
Kasdien (11-23 val.):
Tel.: 116 111
www.vaikulinija.lt
Emocinė pagalba jaunimui
„Jaunimo linija“
Visą parą:
Tel.: 8 800 28 888
www.jaunimolinija.lt
Emocinė pagalba suaugusiems
„Vilties linija“
Visą parą:
Tel.: 116 123
www.viltieslinija.lt
Emocinė pagalba moterims
„Pagalbos moterims linija“
Visą parą:
Tel.: 8 800 66 366
www.moters-pagalba.lt
Emocinė pagalba rusakalbiams
„Linija Doverija“
Darbo dienomis (16-20 val.):
Tel.: 8 800 77 277
Krizių įveikimo centras
Antakalnio g. 97, Vilnius
www.krizesiveikimas.lt
krizesiveikimas
Psichologinė pagalba emigrantams

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius