-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kokią įtaką mėnesinėms daro seksas?

Ar kada nors galvojote, kodėl kartais norite mylėtis čia ir dabar, o tam tikru metu geismas tarsi apsnūsta? Jei esate moteris, gal bandėte ieškoti atsakymų, panagrinėdama savo menstruacijų ciklą? Iš tiesų šie dalykai – aistra ir menstruacijos – susiję. Tuoj paaiškinsime kaip.
Mėnesinių ciklas / Seksas
Mėnesinių ciklas / Seksas / Unsplash nuotr.

Mėnesinių ciklas – tai hormonų svyravimai tam tikrais mėnesio laikotarpiais, dėl kurių galiausiai prasideda mėnesinės.

„Seksas, jo kiekis ar susilaikymas iš esmės nekeičia šio normalaus hormonų svyravimo“, – „Flo“ sakė daktarė Charlsie Celestine, akušerė ginekologė iš Naujojo Džersio JAV.

Pirmojoje ciklo fazėje padidėja hormono estrogeno kiekis, dėl kurio sustorėja gimdos gleivinė. Tuo tarpu folikulus stimuliuojantis hormonas priverčia moters kiaušidėse išsivystyti visiškai subrendusį kiaušinėlį. Po to liuteinizuojantis hormonas sukelia ovuliaciją – momentą, kai kiaušinėlis išsilaisvina, kad jį galėtų apvaisinti potencialus spermatozoidas.

Antroje ciklo fazėje padidėja hormono progesterono kiekis, kuris padeda paruošti gimdą nėštumui. Jei nepastojate, estrogenų ir progesterono kiekis sumažėja, todėl organizmas pradeda šalinti gimdos gleivinę. Taip prasideda mėnesinės.

Vis dėlto, nors seksas apskritai neturi įtakos šiems hormonų pokyčiams, keliuose tyrimuose buvo nagrinėjama, ar reguliarūs lytiniai santykiai gali netiesiogiai paveikti jūsų ciklą.

Įdomu tai, kad šie tyrimai rodo, jog reguliarūs lytiniai santykiai (kuriuos tyrėjai apibrėžė kaip bent kartą per savaitę) gali padaryti mėnesines „labiau nuspėjamas“.

Pasak vieno iš šių tyrimų, taip yra todėl, kad nereguliarūs lytiniai santykiai gali padidinti stresą, kuris, kaip žinoma, trikdo ovuliaciją ir sukelia nereguliarius ciklus.

123RF.com nuotr./Asociatyvi nuotr.
123RF.com nuotr./Asociatyvi nuotr.

Ar gali seksas „atidėti“ mėnesines?

Galima pajuokauti, kad, jei pastojate, mėnesinės nepasirodys. Tačiau iš esmės dėl lytinių santykių menstruacijų ciklas neturėtų keistis. Todėl sakyti, kad reguliariai mylintis pavyks „atidėti“ mėnesines ar pakeisti jų trukmę, negalima.

Vis dėlto tam tikros įtakos seksas turi. Pvz., jei norite sekso per mėnesines, gera žinia yra ta, kad kai kurioms moterims orgazmas gali padėti sumažinti mėnesinių skausmą.

„Taip yra todėl, kad orgazmo metu smegenyse išsiskiriantis dopaminas veikia kaip natūralus skausmą malšinantis vaistas. Be to, padeda ir endorfinų sukeliamas streso mažinimas“, – sako gydytoja akušerė Ch.Celestine.

Ji taip pat sako, kad kai kurios moterys pastebi, jog lytiniai santykiai pagreitina mėnesinių pradžią, ir paaiškina, kodėl taip gali nutikti.

„Paprastai taip nutinka, jei mylitės, kai artėja mėnesinės. Taigi, jei mėnesinės kaip tik baigiasi arba netrukus prasidės, lytinis aktas, kuris šiek tiek sukrečia gimdą, gali paskatinti kraujavimą. Taip atsitinka, nes gimdos gleivinė atsipalaiduoja“, – aiškino „Flo“ ekspertė.

Shutterstock nuotr./Seksas
Shutterstock nuotr./Seksas

Kaip menstruacijų ciklas veikia lytinį potraukį?

Visgi yra vienas dalykas, rodantis, kaip stipriai menstruacijų ciklas susijęs su seksu. Tai libido arba tiesio jūsų noras mylėtis.

„Menstruacijų ciklo metu keičiantis hormonams, keičiasi ir jūsų lytinis potraukis, – sako gydytoja Ch.Celestine. – Paprastai ciklo viduryje, netoli ovuliacijos, kai estrogenų kiekis yra didesnis, sekso trokštate labiausiai. Artėjant mėnesinėms arba joms prasidėjus, vyraujantis hormonas yra progesteronas, todėl sekso galite norėti mažiau. Taip būna ne visiems, tačiau tai gana dažnas dalykas“, – sakė medikė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius