Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kokias ligas išduoda sausos ir raudonos akys: akių lašai nepadės

Visi įpratę galvoti, kad alergija pasireiškia užgulusia nosimi, čiauduliu, kosuliu. Tačiau akys taip pat reaguoja į alergeną, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas. Be to, priduria jis, paraudusioms ir sausoms akims gydyti dažnai pasitelkiami akių lašai buvo sukurti tik tam, kad pašalintų patį simptomą – paraudimą, bet problemos jie neišsprendžia.
Darbas kompiuteriu vargina akis
Darbas kompiuteriu vargina akis / 123RF.com nuotr.

„Dažniausiai raudonos ir sausos akys „nurašomos“ ilgam sėdėjimui prie kompiuterio ar bemiegėms naktims. Dažnas, susidūręs su tokia problema, numoja ranka ir tiesiog laukia, kol šis simptomas praeis savaime, arba geriausiu atveju nubėga į vaistinę akių lašų. Tačiau sausos ir raudonos akys toli gražu ne vien kosmetinė problema“, – teigia A.Unikauskas.

Pasak jo, paraudusios ir drėgmę praradusios akys gali signalizuoti apie vitamino A trūkumą: „Vitamino A galima gauti ir iš daržovių, bet tai nėra tikrasis vitaminas A, tai provitaminas – beta karotenas, kuris vėliau organizme virsta tikrąja jo forma.“

Bet yra dar viena dažna vitamino A trūkumo priežastis, priduria gydytojas. „Trūkstant tulžies, sutrinka vitamino A pasisavinimas“, – sako jis.

Sausos, degančios, raudonos akys gali rodyti padidėjusį cukraus kiekį kraujyje arba net diabetą. „Tai atsparumo insulinui pasekmė. Apie 50 proc. diabetikų akys būna sausos, tad kviečiu labai rimtai įvertinti šį simptomą ir, jei akių sausumą jaučiate dažnai, būtinai pasitikrinkite cukraus kiekį kraujyje“, – ragina profesorius.

Viena iš dažniausių raudonų akių priežasčių, sako A.Unikauskas, alerginė organizmo reakcija į kokį nors dirgiklį. Tai gali būti ir dulkės, žiedadulkės, naminiai gyvūnai, pelėsis namuose.

„Visi įpratę galvoti, kad alergija pasireiškia užgulusia nosimi, čiauduliu, kosuliu. Tačiau akis taip pat reaguoja į alergeną. Viena iš alerginių reakcijų – histamino išsiskyrimas, o jis praplečia kraujagysles, dėl to atsiranda akių paraudimas“, – tikina medikas.

123RF.com nuotr./Darbas kompiuteriu vargina akis
123RF.com nuotr./Darbas kompiuteriu vargina akis

„Alergeną reikia pašalinti, tačiau ne visada to užtenka. Gali reikėti gydymo antihistamininiais vaistais“, – priduria jis.

Parausti ir išsausėti akys gali ir dėl kitų priežasčių, pavyzdžiui, padidėjusio kraujo spaudimo, sako A.Unikauskas. „Raudonos akys rodo, kad yra padidėjęs kraujo spaudimas, dar kitaip vadinamas arterine hipertenzija. Visi galvoja, kad hipertonija turi kažkokių simptomų, nors iš tiesų labai dažnai ji būna besimptomė. Kraujo spaudimas pradeda didėti jau nuo 30–40 metų ir dauguma žmonių to net nejaučia. Ir paraudusios akys gali būti vienintelis simptomas“, – įspėja gydytojas.

Dar viena rimta liga, apie kurią gali įspėti raustančios akys – smegenų auglys: „Auglys gali padidinti spaudimą kaukolės viduje, o tai gali apsunkinti kraujo nutekėjimą ir sukelti akių paraudimą. Ir kartais tai gali būti pirmasis simptomas, signalizuojantis apie auglį smegenyse.“

Dar viena paraudusių akių priežastis, teigia A.Unikauskas – infekcija. „Pati paprasčiausia akių infekcijos priežastis – nešvarios rankos: jūs patrynėte jomis akis ir sukėlėte uždegimą, akys paraudo“, – sako jis.

Ypatingą įspėjimą A.Unikauskas turi dekoratyvinės kosmetikos priemonėmis besinaudojančioms moterims: „Merginos dažnai prieš vakarėlį susirinkusios gražinasi, dalijasi akių šešėliais, šepetėliais ir kitomis priemonėmis. Tai didelė klaida. Kosmetikos priemonės ir visi šepetėliai, kuriais ją tepate, yra labai gera terpė daugintis bakterijoms. Be to, būtinai prieš miegą nusivalykite makiažą.“

A.Unikauskas tikina, kad pastebėjus akių paraudimą nereikėtų iš karto griebtis akių lašų. „Akių lašai – ne sprendimas. Jie buvo sukurti tik tam, kad pašalintų patį simptomą – paraudimą. Tačiau problemos jie nesprendžia, o tiesiog ją paslepia. Jeigu simptomai nepraeina – skubėkite pas gydytoją“, – pataria jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius