Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kokie organizmo siunčiami ženklai informuoja apie nusilpusį imunitetą?

Stresas, miego ir poilsio trūkumas, netinkama mityba, žalingi įpročiai – visa tai alina imunitetą. Silpna, o dėl to ir neveiksminga imuninė apsauga – bejėgė prieš virusų ir bakterijų sukeliamas ligas.
Imunitetą stiprinančios priemonės
Imunitetą stiprinančios priemonės / 123RF.com nuotr.

„Camelia“ vaistininkės Evelinos Zykienės teigimu, nusilpusi imuninė sistema simptomų forma siunčia signalus, kad ji nėra pajėgi apsisaugoti nuo kenksmingų išorės veiksnių, galinčių neigiamai paveikti sveikatos būklę, rašoma pranešime žiniasklaidai.

„Jeigu kamuoja pasikartojančios peršalimo ligos, infekcijos, pūslelinė, alerginės reakcijos, jūsų oda yra suskilinėjusi ir blyški, nuolatos jaučiate nuovargį, silpnumą ir galvos skausmus, tai reikėtų laikyti organizmo siunčiamu signalu apie nualintą imunitetą. Kartu tai yra ir kvietimas imtis sveikatos stiprinimo veiksmų neatidėliotinai“, – teigia E.Zykienė.

„Camelia“ vaistinės nuotr./Evelina Zykienė
„Camelia“ vaistinės nuotr./Evelina Zykienė

Ką gali atsparus organizmas?

Vaistininkės teigimu, propaguojamas sveikas gyvenimo būdas efektyviausiai padeda kovoti su virusais ir bakterijomis. Tačiau tai veikia tik tada, kai organizmo atsparumą didinančioms priemonėms skiriame dėmesį visus metus, o ne tik sunegalavus ar bandant apsisaugoti nuo peršalimo ir gripo sezono metu siaučiančių ligų.

„Stipri imuninė sistema, kasdieną aprūpinama reikiamu kiekiu vitaminų, mineralų ir pagrindinių maistinių medžiagų, apsaugo nuo peršalimo, alergijų sukeltų ligų, žarnyno infekcijų, vėžinių susirgimų. Tinkamai veikiantis nematomas organizmo skydas taip pat apsaugo nuo Alzheimerio ligos, demencijos, osteoporozės išsivystymo, leidžia išvengti regėjimo problemų ir rizikos susirgti depresija“, – aiškina E.Zykienė.

Siekdama padėti norintiems stiprinti savo imunitetą, bet nežinantiems nuo ko pradėti, vaistininkė siūlo išmėginti 5 paprastus būdus: „Juos kartojant kiekvieną dieną ne tik stiprinsite imuninį atsaką, bet ugdysite ir sveikatą stiprinančius įpročius, kurie galiausiai taps rutina. O dar svarbiau yra tai, kad jie nieko jums nekainuos.“

Penkios galimybės sustiprinti imunitetą

  1. E. Zykienė pataria pradėti nuo miego-poilsio režimo sureguliavimo. Reikėtų kasdien eiti miegoti ir keltis tuo pačiu metu: taip organizmas patirs mažiau streso ir pagerės miego kokybė.

  2. Organizmo imuninę sistemą stiprins ir užsiėmimas sau patinkančia veikla, kuri padės atitrūkti nuo darbų ir mažins jaučiamą įtampą, stresą, nerimą.

  3. Pasak vaistininkės, nemažiau svarbu yra sveikai ir subalansuotai maitintis bei taip organizmui suteikti bent dalį reikalingų maistinių medžiagų, vitaminų, mineralų dienos dozės. Į kasdienį mitybos racioną reikėtų įtraukti po 300-400 g sezoninių daržovių ir tris vaisius. Gazuotus gėrimus pakeisti vandeniu, atsisakyti pridėtinio cukraus, perdirbtų mėsos gaminių, pusgaminių, vartoti natūralų maistą.

  4. Užsiimti fizine veikla – dar vienas įprotis, kurį reikėtų ugdyti. Reguliari fizinė veikla ne tik pagerins nuotaiką, bet stimuliuos imunitetą ir greitins makrofagų – ląstelių, atakuojančių į organizmą patenkančius virusus ir bakterijas – gamybą.

    123RF.com nuotr./Fizinis aktyvumas būtinas bet kurio amžiaus žmogui
    123RF.com nuotr./Fizinis aktyvumas būtinas bet kurio amžiaus žmogui

  5. Vaistininkė rekomenduoja kuo daugiau laiko praleisti gryname ore. Tai padaryti padės paprasti užsiėmimai: ėjimas į darbą ar parduotuvę pėsčiomis, važinėjimas dviračiu, pasivaikščiojimai miške ar pažintinių takų ir parkų aplankymas.

Imuninei sistemai stiprinti – papildomos priemonės

Vaistininkė akcentuoja, kad vitaminų, mineralų ir maistinių medžiagų trūkumą organizme kompensuoti galima imuninę sistemą stiprinant antioksidantais – vitaminu A, C, E, selenu ir cinku, vitaminu D, propoliu, žuvų taukais, augaliniais ežiuolės ir erškėčių ekstrakto preparatais.

Shutterstock nuotr./Citrinos
Shutterstock nuotr./Citrinos

„Šiuos imuniteto stiprinimui reikalingus produktus vartoti reikėtų saikingai, pagal gydytojo ar vaistininko nurodymus. Jeigu kasdien suvartosite per didelę dozę ar užtęsite vartojimo trukmę, atsiras perdozavimo rizika. Perdozavus vitaminų ir mineralinių medžiagų gali atsirasti pykinimas, galvos skausmas, viduriavimas, vėmimas, sutrikti kepenų funkcijos“, – įspėja E. Zykienė.

Kaip teisingai pasirinkti ir vartoti papildus

Vaistininkė priduria, kad vartoti vitaminų ir mineralų papildus, stiprinančius imunitetą, reikėtų bent 6 savaites, tačiau geriausią poveikį galima pasiekti šiais preparatais stiprinant organizmą 2-3 mėnesius. Vartoti galima ir kelis maisto papildus tuo pačiu metu, tačiau reikėtų patikrinti, ar juose nėra tų pačių vitaminų ar mineralų, kad nebūtų gaunama dukart didesnė dozė. Imuniteto stiprumui įtaką daro ir gera žarnyno veikla, todėl kelis kartus per metus reikėtų profilaktiškai vartoti gerųjų žarnyno bakterijų.

Lengviausias ir efektyviausias būdas išvengti ligų ir kitų negalavimų yra užsiimti prevencija ir nuosekliai taikyti priemones, galinčias sustiprinti imuninę sistemą: propaguoti sveikos gyvensenos įpročius bei kompensuoti reikalingų medžiagų trūkumą papildant atsargas organizme.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius