Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kokios kaktos raukšlės rodo tikimybę susirgti širdies ligomis?

Niekam nepatinka atsirandančios raukšlės, tačiau naujas tyrimas parodė, kad kai kurios raukšlės gali būti daugiau nei senėjimo požymis – jos gali rodyti širdies ligų riziką, rašoma livescience.com.
Veido raukšlės
Veido raukšlės / 123RF.com nuotr.

Prancūzijos mokslininkų tyrimas parodė, kad žmonės, ant kaktos turintys daugybę gilių raukšlių – daugiau nei būdinga jų amžiui, buvo labiau linkę mirti nuo širdies ligų, palyginti su žmonėmis, ant kaktos neturinčiais raukšlių.

Tyrimo autoriai sakė, kad jei rezultatai bus patvirtinti papildomu tyrimu, kaktos raukšlių stebėjimas gali būti lengvas, nebrangus būdas, padedantis identifikuoti žmones su aukšta širdies ligos rizika.

„Neįmanoma pamatyti aukštos rizikos veiksnių, tokių kaip aukštas cholesterolio kiekis ar hipertenzija, – vyriausioji tyrimo autorė Yolande Esquirol, Prancūzijos profesinės sveikatos docentė, sakė pranešime. – Tyrinėjome kaktos raukšles kaip indikatorius, kadangi tai labai paprasta ir vizualu. Vos pažvelgus į žmogaus veidą, galima skelbti pavojų; o tada galėtume patarti, kaip sumažinti širdies ligų riziką“, – sakė Y.Esquirol, tyrimo rezultatus pristačiusi kasmetėje Europos kardiologų bendrijos konferencijoje Miunchene.

Jei žmogus turi daug gilių kaktos raukšlių, tai yra priežastis susirūpinti.

Tačiau tyrimas rado ryšį tik tarp kaktos raukšlių ir padidėjusios širdies ligų rizikos; todėl rezultatai nereiškia, kad raukšlės visiškai tiksliai nurodo širdies ligas.

Be to, mokslininkai pažymi, kad kaktos raukšlių apžiūrėjimas tikrai nepakeis klasikinių širdies ligų rizikos veiksnių, tokių kaip aukštas kraujo spaudimas ar cholesterolio lygis. Tačiau jei žmogus turi daug gilių kaktos raukšlių, tai yra priežastis susirūpinti. „Kaktos raukšlės gali būti aterosklerozės, arba arterijų kietėjimo dėl nuosėdų kaupimosi, indikatorius“, – sakė Y.Esquirol.

Tiksli sąsajos priežastis yra nežinoma, tačiau „kai kurie veiksniai, sukeliantys ankstyvą odos senėjimą, gali prisidėti prie ankstyvo arterijų susidėvėjimo“ ir aterosklerozės, sakė dr. Greggas Fonarow, širdies ir kraujagyslių medicinos profesorius Kalifornijos universitete, Los Andžele (profesorius su tyrimu visiškai nesusijęs).

Ankstesni tyrimai rado ryšį tarp kitų matomų požymių – vyrų plikimas, ausies spenelių raukšlės ir cholesterolio sankaupos po oda – ir širdies ligų rizikos.

Naujojo tyrimo pradžioje mokslininkai analizavo daugiau kaip 3200 suaugusiųjų Prancūzijos gyventojų, kurių amžius buvo 32, 42, 52 ir 62 metai, duomenis. Gydytojai apžiūrėjo dalyvius ir įvertino jų kaktos raukšles bei priskyrė dalyviams skaičių, pagrįstą gilių raukšlių skaičiumi. 0 reiškė jokių raukšlių, o 3 reiškė „daugybė gilių raukšlių“.

Dalyvius stebėjo apie 20 metų, per kuriuos 233 dalyviai mirė dėl įvairių priežasčių.

Žmonėms, kurių raukšlių įvertinimas buvo 1, buvo nustatyta penkis kartus didesnė rizika mirti nuo širdies ligų, o žmonėms, kurių raukšlių įvertinimas buvo 2–3, ta rizika buvo didesnė beveik 10 kartų, palyginti su tais, kurių raukšlių įvertinimas buvo 0.

Rezultatai išliko tvirti net po to, kai mokslininkai atsižvelgė į kitus veiksnius, galinčius paveikti mirties nuo širdies ligų riziką, tokius kaip amžius, lytis, išsilavinimo lygis, rūkymo lygis, kraujo spaudimas, pulsas, lipidų lygis ir diabetas (ar jo nebuvimas).

Naujieji rezultatai parodė, kad „kaktos raukšlių buvimas ar nebuvimas gali suteikti šiek tiek žinių apie ateityje galimą ankstyvosios mirties riziką bei potencialiai gali būti laikomos daugiau negu tik raukšlėmis“, – G.Fonarow sake „Live Science“.

G.Fonarow sakė, kad reikia daugiau tyrimų, norint patvirtinti šio tyrimo rezultatus ir įvertinti šią sąsają įvairių šalių suaugusiųjų grupėse.

Tyrimas kol kas nebuvo publikuotas kolegų mokslininkų apžvalgos žurnale.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius