Dabar populiaru
Publikuota: 2015 sausio 25d. 12:46

Koks cukrus yra mažiau kenksmingas: rudas nerafinuotas ar baltas?

Cukrus kosmetikoje
Martin Cauchon, Flickr.com / Cukrus

Baltasis cukrus, pagamintas iš cukranendrių runkelių, ir rudasis, pagamintas iš pačių cukranendrių, skiriasi tik spalva, sako Maisto ir veterinarijos tarnybos atstovė.

„Vyrauja tokia nuomonė, kad rudasis cukrus yra ypač vertingas. Anksčiau rudasis cukrus buvo gaminamas nevalant jo iki galo, tad ir likdavo tam tikrų vertingesnių medžiagų“, – sako pašnekovė.

Dabar, pasak specialistės, labai dažnai viskas vyksta atvirkščiai: baltojo cukraus spalva keičiama, pridėjus melasos arba jį apdorojant aukštoje temperatūroje. Taip gaunamas karamelinis cukrus. „Todėl ir runkelių cukrus gali būti rudas, ne tik cukranendrių – baltas“, – aiškina pašnekovė.

Maisto ir veterinarijos tarnybos atstovės žodžiais, mineralinių medžiagų kiekio skirtumas tarp rudojo ir baltojo cukraus yra absoliučiai nereikšmingas. „Rudajame cukruje yra nedidelis kiekis mineralinių medžiagų, bet jos atneštų naudą tik tuomet, jeigu kiekvieną dieną žmogus suvalgytų milžinišką kiekį rudojo cukraus“, – tikina specialistė.  

Lrt.lt
Pažymėkite klaidą tekste pele, prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Žiemos olimpinės žaidynės

Parašykite atsiliepimą apie GYVENIMO rubriką