-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kovai su širdies ligomis – specialūs kabinetai

Pasaulinio lygio kardiologai Vilniuje tarėsi, ką daryti, kad pagerėtų sergančiųjų širdies ligomis gydymas ir priežiūra. Labai svarbu kuo anksčiau nustatyti susirgimą, naudojant pažangius, bet ne per brangius metodus. Taip pat siekiant, kad pagalba būtų prieinama visoje Lietuvoje, siūloma steigti 15 specializuotų širdies nepakankamumo ir aritmijos priežiūros kabinetų.
Širdies smūgis gali ištikti tiek seną, tiek jauną.
Širdis / „Shuterstock“ nuotr.

Pagal sergančių širdies ir kraujagyslių ligomis bei nuo jų mirštančių žmonių skaičių Lietuva pirmauja Europoje. Ypač grėsmingai daugėja širdies nepakankamumo bei ritmo sutrikimų atvejų. 

Tuo susirūpinę medikai susirinko į tarptautinę konferenciją Vilniuje. Pasak Sveikatos mokslų universiteto profesorės, beveik kiekvienas susirgęs kokia nors širdies liga turi ir širdies nepakankamumą. Tik vieni mažiau tai jaučia, kitų širdis jau gerokai nusilpusi. Tad labai svarbu kuo ankstyvesnė tiksli diagnozė.

„Taip pat svarbu diagnozuoti ne tik širdies funkcijos sutrikimus, nes  širdies disfunkcija paliečia ir kitus organus – kepenis, inkstus. Sakykim, laboratoriškai ištyrėme, klinicistas diagnozavo, ir mes jau galime greitai teikti pagalbą“, – pasakoja Sveikatos mokslų universiteto Kardiologijos klinikos profesorė dr. Aušra Kavoliūnienė.

Efektyvų diagnozavimo būdą taiko per retai

Visas pasaulis vis plačiau naudoja biožymenis, kurie kelis ar keliasdešimt kartų pigesni nei, pavyzdžiui, rentgenograma ar kardiograma, – sako prof. Alanas Maiselis.

Kol kas Lietuvoje mažai taikomas efektyvus širdies nepakankamumo nustatymo būdas naudojant biožymenis. Mat kol kas apie jį per mažai žino šeimos gydytojai, be to, kol kas jį apmoka pačios gydymo įstaigos, nėra atskiro finansavimo iš Ligonių kasų. Šio metodo pradininkas profesorius iš Jungtinių Valstijų sako, kad tai – itin efektyvus būdas.

„Prieš 15 metų pradėtas taikyti, dabar šis metodas naudojamas priėmimo skyriuose, kur atvyksta sunkūs ligoniai, ir per 20 minučių nustatoma, kokio laipsnio širdies nepakankamumas. Visas pasaulis vis plačiau naudoja biožymenis, kurie kelis ar keliasdešimt kartų pigesni nei, pavyzdžiui, rentgenograma ar kardiograma“, – sako biožymenų ekspertas iš JAV prof. Alanas Maiselis.

Siūlo specialius kabinetus

Siekiant, kad pagalba būtų prieinama visoje Lietuvoje, siūloma steigti 15 specializuotų širdies nepakankamumo ir aritmijos priežiūros kabinetų.      

Vien tik didžiuosiuose centruose – Vilniaus, Kauno, klinikose – to nebūtų įmanoma padaryti, nes pacientų daug ir mažai jų pakliūva į šiuos centrus. Todėl atsirado mintis, kaip ir visame pasaulyje, kurti specializuotus ambulatorinius kabinetus“, – idėją nusako Santariškių klinikų Širdies ir kraujagyslių ligų klinikos vadovas prof. Aleksandras Laucevičius.

Pasak sveikatos apsaugos ministrės, norint kuo daugiau pagalbos suteikti ambulatoriškai, tokių kabinetų steigimui numatoma skirti struktūrinių fondo lėšų. 

„Numatomos dvi programos – sveikatinimo netolygumo mažinimas ir senėjimo problemų sprendimas. Būtent iš pirmosios programos (svariais argumentais įrodžius tų kabinetų steigimą) būtų galima juos kurti“, – patikina Rimantė Šalaševičiūtė.

Pasak ministrės, lėšos steigti specializuotus širdies nepakankamumo kabinetus galėtų būti numatytos 2016 m. biudžete.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius