Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kraujavimas po sekso: pagrindinės priežastys, kodėl tai gali vykti

Įsivaizduokite: ką tik baigėte mylėtis su partneriu, todėl nueinate į tualetą, kad pasituštintumėte ir išvengtumėte šlapimo takų infekcijos. Nusišluostote ir pastebite, kad kraujuojate.
Kraujavimas po sekso
Kraujavimas po sekso / Unsplash nuotr. / 15min koliažas

Daugelis išsigąsta ir ima nerimauti dėl galimų ligų. Tačiau iš tiesų kraujavimas po sekso yra gana dažnai pasitaikanti būsena. Tyrimai rodo, kad net 9 proc. vaisingo amžiaus moterų yra tai patyrusios.

Gydytoja akušerė ginekologė Jennifer Boyle, dirbanti Masačusetso bendrojoje ligoninėje JAV teigia, jog ši būklė paprastai nereiškia nieko blogo. Be to, ji turi medicininį paaiškinimą. Postkoitalinis kraujavimas – medicininis terminas, kuriuo vadinamas ne menstruacijų metu atsirandantis kraujavimas po lytinių santykių.

123RF.com nuotr./Seksas
123RF.com nuotr./Seksas

Dėl kokių priežasčių pasirodo kraujas?

Labiausiai tikėtina, kad po sekso pasirodęs kraujas yra iš jūsų gimdos, gimdos kaklelio, makšties ar kitų organų ir audinių, esančių makštyje ar šalia jos, pavyzdžiui, išangės. Ir tai gali atsitikti dėl įvairių priežasčių, pavyzdžiui, lytiškai plintančios infekcijos, makšties pažeidimo ar makšties sausumo.

Kiekviena priežastis – skirtinga, todėl ir trukmė, kiek laiko kraujuosite, skirsis. Taip pat – ir veiksmai, kurių reikės (arba ne) imtis.

Kai kurias kraujavimo po lytinio akto priežastis galima pašalinti namuose, tačiau dėl kitų priežasčių reikia kreiptis į sveikatos priežiūros specialistą, kad būtų atlikti išsamesni tyrimai ir, jei reikės, skirtas tinkamas gydymas.

Po sekso pasirodęs kraujas gali skirtis kiekiu. Kai kada tai bus keli lašeliai, tačiau kartais galite stipriau kraujuoti. Tokiu atveju rekomenduojama nedelsiant pasikonsultuoti su gydytoju ginekologu.

„Kartais mes nerandame postkoitalinio kraujavimo priežasties“, – aiškina J.Boyle. Paprastai pacientų klausiama apie mėnesinių pokyčius, kitas ligas, kuriomis galite sirgti, vartojamus medikamentus, kurių dalis taip pat gali būti ne menstruacijų metu pasirodančio kraujavimo priežastis.

Gydytojas taip pat gali paklausti, ar turėjote naujų lytinių partnerių, kada paskutinį kartą atlikote ŽVP tepinėlio tyrimą ir ar pastebėjote, kad pasikeitė išskyrų kvapas, spalva ar konsistencija.

Įtariant tam tikras lytiniu keliu plintančias infekcijas, gydytojas ginekologas gali atlikti ir fizinę apžiūrą. Jos metu taip pat patikrinama, ar nėra kokių nors įtrūkimų ar sudirgimų aplink vulvą ir makšties viduje, kas irgi galėtų būti kraujavimo priežastis.

123RF.com nuotr./Vibratoriai
123RF.com nuotr./Vibratoriai

Dažniausios priežastys, dėl kurių moterys kraujuoja po sekso, yra šios:

Makšties pažeidimai sekso metu. Taip pasitaiko, kai partnerio varpa didesnė arba naudojami sekso žaisliukai. Grubesnio sekso taip pat galite patirti didesnę trintį, o tai reiškia – ir susitraumuoti. Net jei jums patogu ir entuziastingai sutinkate su tokiu seksu, realybė tokia, kad mūsų makštys yra švelnios ir jautrios vietos. Tai reikėtų įvertinti ir, pavyzdžiui, naudoti daugiau lubrikanto.

Verta pagalvoti ir apie ilgesnes preliudijas, kurios padeda natūraliai sudrėgti reikiamoms vietelėms.

Nebijokite apie tai pasikalbėti su partneriu. Atminkite, kad seksas turi būti abipusiai maloni ir saugi patirtis.

Infekcijos ar uždegimas. Kraujavimas po lytinių santykių taip pat gali būti įvairių infekcijų ir ligų simptomas. Kai kurias jų sukelia makšties pusiausvyros sutrikimai, pavyzdžiui, mielinės kilmės infekcijos ir bakterinė vaginozė. Tačiau lytiškai plintančios infekcijos (LPI), tokios kaip trichomonozė, chlamidiozė ir gonorėja, taip pat gali sukelti kraujavimą po lytinių santykių ir jų metu.

Jei kraujuojate po lytinių santykių ir patiriate papildomų simptomų, pavyzdžiui, neįprastas išskyras, skausmą šlapinantis, skausmą lytinių santykių metu, patinimą ar bėrimą aplink vulvą, kreipkitės į gydytoją.

123RF.com nuotr./Kontraceptinės tabletės
123RF.com nuotr./Kontraceptinės tabletės

Makšties sausumas. Tai yra susij su kai kuriomis kontraceptinėmis priemonėmis, vaistais nuo peršalimo ir alergijos bei antidepresantais. Pastebima, kad ši problema vargina vis daugiau moterų, priartėjusių prie menopauzės.

Šiuo atveju taip yra todėl, kad sumažėja estrogenų kiekis, o tai savo ruožtu gali turėti įtakos išskyrų kiekiui. Tai taip pat gali sukelti makšties sienelių ir vulvos išretėjimą, išsausėjimą ir uždegimą.

Gera žinia ta, kad yra daugybė paprastų būdų, kaip tai įveikti.

Pirmiausia įsitikinkite, kad esate atsipalaidavę ir pasiruošę seksui. Kai jūsų kūnas patiria lytinį susijaudinimą, padidėja lytinių organų, įskaitant makšties sieneles, kraujotaka, audiniai sudrėksta. O jei norite sustiprinti tai, ką sukuria jūsų kūnas, naudokite vandens pagrindo lubrikantus.

Menopauzės sausumo atveju makšties drėkinamasis kremas įsigeria į odą ir gali būti naudojamas kasdien (geriausia jį naudoti reguliariai), kad drėkintų makšties audinius.

123RF.com nuotr./Patikra pas ginekologą
123RF.com nuotr./Patikra pas ginekologą

Gimdos kaklelio pokyčiai. Gimdos kaklelis mažas, bet labai svarbus ir prisitaikantis prie jūsų kūne vykstančių pokyčių. Pavyzdžiui, gimdant jis prasiplečia. Tačiau jame neretai atsiranda to, ko niekas nelaukia – tai augliai. Gimdos kaklelio augliai gali būti viena iš priežasčių, kodėl atsiranda kraujavimas lytinių santykių metu ir po jų. Įtariant šią priežastį, visuomet rekomenduojama išsamiau išsitirti apsilankius pas gydytoją ginekologą.

Viena iš būklių, galinčių sukelti kraujavimą, yra gimdos kaklelio ektopija. Gimdos kaklelis sudarytas iš dviejų epitelio tipų: iš daugiasluoksnio plokščiojo epitelio, šviesiai rausvos spalvos ir iš cilindrinio epitelio, ryškesnės raudonos spalvos. Pastarojo išėjimas iš gimdos kaklelio kanalo vadinamas ektopija, o dėl ryškiai raudonos spalvos kartais pavadinamas gimdos kaklelio erozija ar žaizda.

Gimdos kaklelio ektopijos atsiradimas dažniausiai susijęs su estrogenų pokyčiais ir dažnai atsiranda paauglystės, nėštumo metu, kai dėl hormonų poveikio padidėja, prasiplečia gimdos kaklelis ir vidinis cilindrinis epitelis išvirsta į išorę, į makšties pusę. Gimdos kaklelio ektopija taip pat dažna moterims vartojančioms geriamus kontraceptikus. Gimdymo, persileidimo, gimdos abrazijos metu gali būti pažeidžiamas gimdos kaklelis ir tai irgi gali būti matoma kaip gimdos ektopija, kurios vienas iš simptomų – kraujavimas po lytinių santykių.

Paprastai ektopijos yra besimptomės ir negydomos. Anksčiau buvo manoma, kad gimdos kaklelio ektopija gali virsti gimdos kaklelio vėžiu, tačiau dabar yra žinoma, kad tai nėra tiesa. Gimdos kaklelio erozija, arba ektopija yra visiškai gėrybinė būklė, pati savaime neturinti jokio polinkio suvėžėti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne
Užsisakykite 15min naujienlaiškius