Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Krūties vėžį išgyvenusi Julita skatina tikrintis: 8 matomi ir jaučiami simptomai

Spalis – kovos su krūties vėžiu mėnuo, skirtas priminti apie ligą, kuria susirgti turi riziką 10 proc. moterų. Su šia liga prieš 10 metų susidūrusi Julita Gelažėlė įsitikinusi, kad efektyviausia prevencija – ankstyva diagnostika. Moterį dažnai galima sutikti grožio industrijos renginiuose, kuriuose ji kalba apie kovą prieš krūties vėžį, rašoma „Avon“ išplatintame pranešime.
Julita Gelažėlė
Julita Gelažėlė / Asmeninio archyvo nuotr.

Onkologai tikina, kad daugiau nei 90 proc. krūties vėžiu susirgusių moterų pasveiksta, jei liga diagnozuojama ankstyvose stadijose. Tačiau Lietuvoje išgyvenamumas yra vienas prasčiausių Europoje, nes kas trečias naujas krūties vėžio atvejis diagnozuojamas pažengusioje trečioje arba ketvirtoje stadijoje, Nacionalinio vėžio instituto duomenimis.

Padėjo artimųjų palaikymas

2011 m. J.Gelažėlei, dviejų vaikų mamai, buvo diagnozuotas antros stadijos krūties vėžys. Gydymui buvo paskirtos dvi operacijos ir chemoterapinis gydymas.

„Nebetikėjau, kad galėsiu kada nors atsigauti po patirto skausmo ir depresyvių minčių. Tik mylinčios, kartu su liga kovojusios šeimos parama man padėjo išsivaduoti ir privertė eiti į priekį. Iki šiol nenuleidžiu rankų ir skatinu kitas moteris domėtis savo kūno gerove“, – pasakoja moteris.

Prisideda prie paramos

J.Gelažėlė jau 20 metų skatina žmonės paremti kovą prieš krūties vėžį, įsigyjant „Rožinio kaspino“ gaminius, už kuriuos surinkti pinigai keliauja į kosmetikos kompanijos „Avon“ paramos fondą.

Ši įmonė nuo 2002 m. Kovos prieš krūties vėžį fondui surinko daugiau tai 350 tūkst. eurų. Pinigai paaukoti Lietuvos ligoninėms įsigyti inovatyvią diagnostikos įrangą, remti reabilitacijos programas bei edukacines kampanijas.

„Bendradarbiaudama su kompanija keliauju į renginius viešinti krūties vėžio simbolio idėją. Skatinu žmones pasitikrinti ir nepamiršti tų, kurie susidūrė su šia liga”, – paaiškina moteris.

Ji pastebi, kad moterys krūties vėžio prevencija domisi vis aktyviau.

„Prieš 20 metų kalbant apie šią ligą moterys dažniausiai numodavo ranka, sakydamos, kad tai gudrybė išgauti pinigų. Laikui bėgant, apie krūties vėžį pradėjo kalbėti vis daugiau institucijų ir moterų. Pastebiu, kad toks viešumas skatina moterų sąmoningumą – vis daugiau domisi šia liga ir jos prevencija”, – pastebi pašnekovė.

Lietuvoje taikoma prevencija

Lietuvoje moterys nuo 50 iki 69 metų kartą per 2 metus gali kreiptis į gydytoją ir nemokamai pasitikrinti nuo krūties vėžio, atlikdamos mamografinį tyrimą.

Nacionalinis vėžio institutas visoms moterims, nepaisant amžiaus, rekomenduoja kartą per mėnesį profilaktiškai pasitikrinti krūtis apčiuopos būdu. Nors tai neatstoja mamografinio tyrimo ar gydytojo apžiūros, tačiau nuolat stebint savo krūtis galima aptikti dar ankstyvos stadijos piktybinį naviką ar kitokius darinius, kuriuos reikia gydyti, nes juose laikui bėgant gali rastis vėžys.

Pastebėjus vieną iš šių aštuonių simptomų – spalvos pokyčius, sutrūkinėjusius ar įdubusius spenelius, tekantį skystį, dydžio bei formos pokyčius, uždegimą ar gumbelius – reikėtų kreiptis į gydytoją dėl išsamesnio tyrimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius